En Sıcak Konular

Ünlü isimler 3. köprünün adını koydu

12 Temmuz 2009 10:57 tsi
İstanbul'da yapılacak 3. köprünün ihalesi eylül ayında gerçekleştirilecek. Adının ne olacağı ise tartışılmaya devam ediyor. Yazarların sanatçıların ve ünlülerin 3. köprüye isim önerileri:

İstanbul'da yapılacak üçüncü köprünün ihalesi eylül ayındagerçekleştirilecek. Ancak yeni köprünün yeri ve bağlantı yollarının geçeceği güzergâh ile ilgili spekülasyonlar, aylar öncesindenbaşladı ve her geçen gün artarak devam ediyor.

Bizim konumuz üçüncü köprünün nereye yapılacağı değil, adının ne olacağı. Gerçi "Doğmayan çocuğa don biçilmez" demiş atalarımız; ancak köprünün yapılacağı kesin. Bu nedenle biz şimdiden adını koyalım istedik. Yazarlara, tarihçilere, sanatçılara "Üçüncü köprünün adının ne olmasını istersiniz?" diye sorduk ve ilginç cevaplar aldık...

İstanbul'da yapılacak ve Asya ile Avrupa'yı birbirine bağlayacak üçüncü köprünün ihalesi ekim ayında gerçekleştirilecek. Ancak yeni köprünün yeri ve bağlantı yollarının geçeceği güzergah ile ilgili spekülasyonlar, aylar öncesinden başladı ve her geçen gün artarak devam ediyor. Yetkililer ise köprünün yeri ve yol güzergahları ile ilgili ortaya atılan planları, iddiaları reddediyor. Bizim konumuz üçüncü köprünün nereye yapılacağı değil, adının ne olacağı... Gerçi "Doğmayan çocuğa don biçilmez" şeklinde bir atasözümüz var; ancak köprünün yapılacağı kesin. Bu nedenle de biz şimdiden adını koyalım istedik. Ve yazarlara, tarihçilere, sanatçılara "Üçüncü köprünün adının ne olmasını istersiniz?" seklinde bir soru yönelttik. İlginç cevaplar aldık...

Sizce üçüncü köprünün adı ne olmalı?

Mimar Sinan köprüsü
Selçuklu köprüsü
Cumhuriyet köprüsü
Avrasya köprüsü
Turgut Özal köprüsü

Mimar Hakan Kıran 3. köprünün yapılmasına razı değil. Bu sebeple çok çocuklu ailelerin, artık bundan sonra olmasın diye son çocuğuna "Yeter" adını vermesinden mülhem 3. köprüye de bu adın verilmesini öneriyor.

Ahmet Özal, tüm itirazlara rağmen 2. köprüyü yaptıran babasının, Turgut Özal'ın isminin verilmesi gerektiğini düşünüyor. Özal, halkın da bunu istediğini söylüyor. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin 'vapurları halka seçtirmesi' gibi 3. köprünün adının da halka sorularak verilmesi istiyor. İnternette yaptırılacak ankette Turgut Özal isminin birinci geleceğini iddia ediyor.

Ünlü tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, üçüncü köprüye karşı; ancak ihtiyaçlar göz önünde bulundurulunca bunun kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Ortaylı, köprüye Mimar Sinan ismini yakıştırıyor. Aktör Ediz Hun da Ortaylı ile aynı görüşte. İstanbul'a yakışacak bir isim seçilmesi gerektiğini vurguluyor ve gönlünden Mimar Sinan geçiyor. Hun, bu adı bir vefa göstergesi olarak görüyor.

Boğaza köprü yapma fikri ilk II. Abdülhamit'ten çıkmıştı. Hatta projeleri hazırlatmış fakat yapım aşamasına gelindiğinde tahttan indirilmişti. II. Abdülhamit'in torunu şehzade Orhan Osmanoğlu 3. köprü için Selçuklu'ya dair bir isim konulmasını öneriyor. Bu tür yapılara Cumhuriyeti ve Osmanlı'yı anımsatan isimler verildiğini ama Selçuklu'nun unutulduğunu söylüyor. Onun gönlünden geçen isim; II. Abdülhamit. Ancak bu önerisinin siyasi anlaşılacağını düşündüğü için söylemekten imtina ediyor.

Gazeteci Leyla Umar, üçüncü köprü yapılmasına karşı. Yapılırsa da adının Atatürk olmasından yana. Tarihçi Prof. Dr. Feridun Emecan ise üçüncü köprüye Cumhuriyet adını yakıştırıyor. Boğaziçi ve Fatih Sultan Mehmet'ten sonra Cumhuriyet isminin uygun düşeceğini söylüyor. Emecan, Atatürk adının yaygın kullanıldığını, zaten Unkapanı köprüsünün resmiyette Atatürk Köprüsü olarak geçtiği, dolayısıyla Boğaz Köprüsü'ne bu adın verilmesinin uygun olmayacağı görüşünde.

İskender Pala herkesten farklı önerilerde bulunuyor: Kıtabend (kıtaları birbirine bağlayan), Dersaadet (saadetin kapısı, saadet yolu), Tezhibiye (süs, ziynet), Mihrimah (güneş ve ay).

Yazar Selim İleri'nin ilginç bir isim önerisi var: Abdülhak Şinasi Hisar. "Abdülhak Şinasi Hisar, İstanbul'u en güzel, en içli kaleme getirendi. Ama ne yazık ki milyonlarca İstanbullu Abdülhak Şinasi'nin adını bile bilmiyor. Hiç değilse bir fırsat olur, "Bu da kimmiş?" diye sorulur. Yolu Abdülhak Şinasi'yle açmışken, sonra, tabiî, bir umut; onuncu köprüye de belki Selim İleri köprüsü denir." diyor. AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Edibe Sözen'in üçüncü köprüye isim önerisi Avrasya oluyor. CHP'li İstanbul milletvekilleri ise üçüncü köprüye karşı çıktıklarını dolayısıyla bir isim önerisinde bulunmayacaklarını söylüyor.

Beşir Ayvazoğlu ise her ne isim verilirse verilsin köprüye halk arasında "3. köprü" denileceğini söylüyor.

***

Yazarların sanatçıların ve ünlülerin 3. köprüye isim önerileri

Taha Akyol (Yazar): Mimar Sinan Köprüsü

Selim İleri (Yazar): Abdülhak Şinasi Hisar Köprüsü

Fehmi Koru (Yazar): Turgut Özal Köprüsü

Ediz Hun (Sanatçı): Mimar Sinan Köprüsü

Prof. Dr. İlber Ortaylı (Tarihçi): Mimar Sinan ya da Kanuni Sultan Süleyman

Prof. Dr. İskender Pala (Yazar): Kıtabend ya da Dersaadet Köprüsü

Orhan Osmanoğlu (II. Abdülhamit'in torunu): Selçuklu Köprüsü

Prof. Dr. Feridun Emecan (Tarihçi): Cumhuriyet Köprüsü

Hakan Kıran (Mimar): Yeter Köprüsü ve 3. Köprü

Beşir Ayvazoğlu (Yazar): 3. Köprü

Prof. Dr. Edibe Sözen (AK Parti İstanbul Milletvekili): Avrasya Köprüsü

Ahmet Özal: Turgut Özal Köprüsü

Leyla Umar (Gazeteci): Atatürk Köprüsü

Sinan Genim (Mimar): Mimar Sinan Köprüsü, İstanbul Köprüsü

İpek Tuzcuoğlu (Oyuncu): Yeditepe Köprüsü, Dersaadet Köprüsü

Kenan Işık (Sanatçı): Koca Sinan Köprüsü

Ayşe Egesoy (Sunucu): Mimar Sinan Köprüsü, Barış Köprüsü

Prof. Dr. Sevmavi Eyice (Tarihçi): Mimar Sinan Köprüsü, Avrasya Köprüsü

Anjelika Akbar (Sanatçı): Olmayan Yer Köprüsü (Neverland)

Elif Şafak (Yazar): Yedi Tepe Köprüsü, 3. Köprü

Hülya Koçyiğit (Sanatçı): Atatürk Köprüsü

Hasan Kaçan (Karikatürist): Hazerfen Ahmet Çelebi Köprüsü

Cem Özer (Oyuncu): Cumhuriyet Köprüsü

Didem Erol (Manken): Atatürk Köprüsü.


zaman



Bu haber 774 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,713 µs