6 bin ABD askeri 90 bin | " /> 6 bin ABD askeri 90 bin | "/>

En Sıcak Konular

Türk askeri 6 bin ABD askeri 90 bin

12 Temmuz 2009 10:35 tsi
Türk askeri 6 bin ABD askeri 90 bin Eski ABD Başkanı Ronald Reagan’ın ’günlükleri’ yayınlandı. Anılarında ’Türk askerinin 6 bin, ABDaskerinin 90 bin dolara mal olduğunu’ yazan Reagan’ın günlüklerindeki Türkiye ile ilgili notlar şöyle:

’Reagan Günceleri’ isimli 767 sayfalık kitapta başkanlık dönemine ait hatıralar yer alıyor. Anılarında ’Türk askerinin 6 bin, ABDaskerinin 90 bin dolara mal olduğunu’ yazan Reagan’ın HarperCollins yayınevince basılan günlüklerindeki Türkiye ile ilgili notlar şöyle:

8 Ağustos 1985 Dış Yardım Yasası’nın imza töreni yapıldı. 1981’den bu yana yasayı ilk kez imzalıyorum. Yasaya tahsis edilen miktardan daha fazla para istedim. Ama bunun milli güvenliğimizin bir parçası olduğunu anlayamıyorlar. Örneğin, Türkiye’ye güvenlik yardımı bizim de güvenliğimizin bir parçası. Bir Türk askeri yılda 6 bin dolara mal oluyor. Eğer onu bir Amerikan askeriyle değiştirmeye mecbur kalırsak maliyet 90 bin dolara çıkıyor.

Türk dostlar kızgın

6 Ağustos 1987 Kongre bir yasa tasarısını tartışmaya başladı. Tasarı, Osmanlı İmparatorluğu iktidarında Türkler’in Ermeniler’e zulm yaptıklarını kabul etmelerini talep ediyor. Türk dostlarımız ise bu tasarı nedeniyle çok kızgınlar.

14 Eylül Milli Güvenlik Konseyi’nde General Powell Akdeniz’de başarılı iki eylem gerçekleştirdiğimizi bildirdi. İki uçak kaçıran hava korsanını Beyrut’u terk edip Kıbrıs’a gelmeye ikna ettik ve uyuşturucu baronu ’Mr. Big’in (Bay Büyük) yürüteceği yeni bir iş olduğunu söyleyerek para teklif ettik. Mr. Big’in yatına konuk olduğunu sanan korsanı, FBI ajanları karşıladı ve tutukladı. Yeni bir Kuveyt konvoyu da Basra Körfezi’nden geçiyor. Libya, Türk hava sahasını kullanarak İran’a uçak gönderiyor.

1988-1989 arası

27 Haziran Türkiye Cumhurbaşkanı Kenan Evren’in ziyaretinden önce bilgilendirme toplantısına katıldım.

28 Haziran Milli Güvenlik Konseyi toplantısında, Soykırım Müzesi konusunu ben açtım. Birileri 1915’de Ermenilerin Türkler tarafından katledildiği ithafıyla bu müzede bir oda açılmasını onaylamış. Ben buna karşıyım ama ne yapacağımız bilmiyorum.

1 Ağustos Buluştuğum Kıbrıs Cumhurbaşkanı George Vassiliou, Türk-Yunan ayrılığını ortadan kaldırıp Ada’yı birleştirmeye kararlı görünüyor.

11 Ocak 1989 Türkler ve Rumlar bir Türk limanı üzerinde uzlaşmaya çalışıyorlar. Rumlar limanın uluslararası kontrol altında olmasını düşünüyor. Gizli, çok gizli bir sorun..

Suikastı gizli radyo mesajıyla öğrenmiş

18 Haziran 1988 Aldığımız gizli bir radyo mesajına göre, Başbakan Turgut Özal’a bir suikast düzenlenmiş. Suikast başarısız olmuş.

Onunla Yunan Başbakanı’ndan daha iyi anlaşıyoruz

Reagan’ın dönemin Başbakanı Turgut Özal’la buluşmalarını günlüğüne şöyle not düşmüş:

2 Nisan 1985 Türkiye Başbakanı Turgut Özal ziyaretime geldi. Onunla Yunan Başbakanı’ndan daha iyi anlaşıyoruz.

5 Şubat 1987 Türk Başbakanı Turgut Özal ile yine buluştuk.

27 Mayıs 1987 Özal ile Türkiye’deki Büyükelçimiz Straus Hupe’u konuştuk. Hupe, 85 yaşında ve biraz yavaşlamaya başlamış. Yerine kimi getireceğimizi müzakere ettik.

15 Aralık 1988 Türk Başbakanı Turgut Özal ile buluştuk. Kısa ama hoş bir toplantı oldu, onunla iyi ilişki içindeyiz. Daha fazla askeri desteğe ihtiyaçları olduğunu ifade etti. Ancak verebileceğimizi sanmıyorum, bir sürü ülkeye yardımı kısıtladık.
 
hurriyet



Bu haber 878 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,061 µs