En Sıcak Konular

Yazıcıoğlu'nun son soru önergesi

12 Temmuz 2009 09:12 tsi
Yazıcıoğlu'nun son soru önergesi

Büyük Birlik Partisi eski Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu'nun verdiği son yazılı soru önergelerinden birinin Rabia Kadir ile ilgili olduğu ortaya çıktı.

Yazıcıoğlu, Dünya Uygur Kongresi Başkanı Rabia Kadir ve Genel Sekreter Dolkun İsa'nın neden Türkiye'ye gelemediğinin cevabını, dönemin Dışişleri Bakanı Ali Babacan'dan sormuştu.

Geçtiğimiz ocak sonu Meclis'e yazılı soru önergesi veren Muhsin Yazıcıoğlu, Rabia Kadir'in Dünya Uygur Kongresi Başkanı olup, Türkiye'ye gelmek için birçok defa Washington'daki Büyükelçiliğe başvurduğunu, ancak hiçbirinde vize alamadığını belirtmiş. Yazıcıoğlu önergesinde şu ifadeleri kullanmıştı:

"Bunlardan önemli olan iki tanesi, davetli olduğu Nisan 2006'da İstanbul'da düzenlenen Dünya Demokrasi Platformu toplantısına katılma ve Ocak 2007'de Mazlum-Der kısa ismiyle bilinen derneğin vereceği İnsan Hakları Ödülünü alma teşebbüsleriydi. Nisan 2006'daki toplantının açılış konuşmasını Başbakanımız Sayın Recep Tayip Erdoğan yapmıştı. Rabia Kadir'le ilgili olarak Türkiye'deki Doğu Türkistan Sivil Toplum Örgütleri AKP hükümetinin yetkilileriyle görüştüklerinde aldıkları cevap, 'Çin'le ilişkilerimizi sıkıntıya sokmak istemiyoruz' şeklinde olmuştur.

Yine aynı Dünya Uygur Kongresinin Genel Sekreteri Dolkun İsa da, 2008 yılının 22 Ağustos'unda tatil için geldiği Antalya Havaalanı'nda, 'Türkiye'ye süresiz giriş yasağı olduğu' söylenerek, Almanya'ya geri gönderilmiştir. Dolkun İsa, Türkiye'de Gazi Üniversitesi'nde Türkiye'den burs alarak yüksek lisans yapmış, 2006 yılında vatandaşı olduğu Almanya pasaportu ile Türkiye'ye defalarca girip çıkmıştır. Gerek Rabia Kadir, gerekse Dolkun İsa, Türkiye'yi seven, uluslararası kuruluşların düzenlediği çeşitli toplantılarda Doğu Türkistan'ın problemlerini en etkili şekilde dile getiren insanlardır."

Muhsin Yazıcıoğlu, bu bilgileri verdikten sonra dışişleri bakanlığınca yanıtlanmak üzere şu soruları yöneltmişti: "Türkiye vatandaşı olmayan insanların Türkiye'ye sokulmaması hangi hallerde söz konusu olabilmektedir?

Rabia Kadir, Çin'de hapiste iken salıverilmiş ve Amerika'ya gitmesine Çin tarafından izin verilmiştir. Dolayısıyla Rabia Kadir'in şimdi Türkiye'ye gelmesi, eğer yukarıda aktardığımız 'Çin'le aramız bozulmasın' gerekçesi doğruysa, Çin'le aramızda nasıl bir ilişki bozulmasına sebep olabilir? Dolkun İsa, Türkiye'de okumuş, Almanya vatandaşı olduktan sonra defalarca Türkiye'ye girip çıkmıştır.

22 Ağustos 2008 tarihinde sokulmama sebebi olarak ifade edilen 'Türkiye'ye süresiz giriş yasağı' olduğu doğru mudur? Doğru ise bu yasağın sebebi nedir? Rabia Kadir ve Dolkun İsa bundan sonra Türkiye'ye gelebilmek için nasıl bir yol izleyebilirler?"


cihan



Bu haber 791 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,067 µs