En Sıcak Konular

Orta Asya-Çin hattının ilk etabı tamam!

11 Temmuz 2009 19:12 tsi
Orta Asya-Çin doğal gaz boru hattı projesi Kazakistan ayağının ilk etabı tamamlandı. Toplam beş etabı olan proje tamamlandığında, Türkmenistan ve Özbekistan gazı Kazakistan üzerinden Çin'e sevk edilecek.

Kazakistan topraklarından geçerek Çin sınırına ulaşacak boru hattı bin304 km uzunluğunda . Sadece Kazakistan ve Çin ortaklığında yürütülen çalışmaların toplam maliyeti 7.5 milyar dolar. Projenin Özbekistan ve Türkmenistan ayağında da inşaat çalışması devam ediyor.

Çin Ulusal Petrol ve Gaz Şirketi(CNPC)Başkan Yardımcısı Van Dumdzin ilk etabın açılış töreninde yaptığı açıklamada, projeyi stratejik olarak adlandırdı. Dumdzin, "Bu proje devlet başkanları tarafından başlatılmıştır. Kazakistan için gaz önemli ihracat kalemlerinden biri olacak. Bu proje, bizim için ise en önemli ithalat projesidir." Diye konuştu.

Tamamlanan projenin ilk etabı 4.5 milyar metreküp kapasiteli. Bu sene sonunda Çin'e ilk sevkiyatın yapılması bekleniyor. Projenin tamamı 2013 yılında bitecek.

Kazakistan'ın AO NK "Kazmunaygaz" Genel Başkanı Kairgeldı Kabıldin, yaşanan krize rağmen büyük bir projeye imza atıldığını ifade etti. Kairgeldi, "Bu proje Kazakistan için çok önemlidir. Proje çerçevesinde Almatı, Cambıl ve Kazakistan'ın güney bölgesine kesintisiz gaz sevk edilecek." Şeklinde konuştu.

Kazakistan'ın batısında geçen 2.etap tamamlandıktan sonra Çimkent ana hattına bağlanacak. İkinci etap üzerinden 40 milyar metreküp doğal gaz sevk edilecek. Sevk edilen doğal gazın 30 milyar metre küpü Çin'e, 10 milyar küpü ise Kazakistan'ın güney bölgesine verilecek.

cha



Bu haber 637 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,982 µs