En Sıcak Konular

'Anayasa Mahkemesi'ne gitmek ayıp mı?'

11 Temmuz 2009 17:30 tsi
'Anayasa Mahkemesi'ne gitmek ayıp mı?' 'Şimdi de aman anayasa mahkemesine başvurmayın yoksa sizi şöyle suçlarız böyle suçlarız diyerek hata yapıyorlar. Çok çetrefilli bir manzara. Yani Türkiye'de demokrasi adına mücadele ettiğini söyleyenler anayasaya saygıyı bir kenara atmamızı resmen talep

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından perşembe günü onaylanan 'sivil kişilerin askeri mahkemelerde yargılanmasının yolunu kapatan ve askere sivil yargı yolunu açan' iki maddelik yargı reformunu Anayasa Mahkemesi'ne götüreceklerini açıkladı. Baykal, pazartesi günü toplanacak Parti Grubu'nda kararı aldıktan sonra Yüksek Mahkeme'ye başvuruda bulunacaklarını söyledi.

Baykal, 29 Mart Yerel Seçimleri'nin ardından CHP'li belediye başkanlarına 'hayırlı olsun' ziyaretlerini sürdürüyor. Bu çerçevede, dün Balıkesir'in bazı ilçe ve beldelerini ziyaret eden Baykal, bugün ise Ankara'da kazandığı ilçe ve beldeleri ziyaret etti. Baykal'ın bugünkü ilk durağı Nallıhan ilçesine bağlı Sarıyar beldesi oldu. Baykal, burada gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı. Baykal, CHP Grubu'nun olağanüstü toplanacağını belirtirken, "Bu konuyu orada konuşacağız. Anayasa Mahkemesi'ne götürmek için grup kararı alacağız. Bu bir zorunluluktur. Çünkü bu konu son zamanlarda çok tartışıldı, hala tartışılmaya devam ediyor. Ama bu tartışmalar konuyu aydınlatmaktan çok, bilgi kirliği üretmeye yönelik tartışmalar olarak gerçekleşti." dedi.

BAYKAL, TARTIŞMALARI BEĞENMEMİŞ

Baykal, yaşanan tartışmaların gerçeği ortaya koymaya değil, saptırmaya ve saklamaya yönelik olduğunu iddia etti. Bu çerçevede saklanan gerçeklerden birisinin değişikliğin Anayasaya aykırılık konusu olduğunu ileri süren Baykal, "Yani asgari bir hukuk bilgisine sahip olan herkesin bu yasanın anayasaya aykırı olduğunu görmemesi mümkün değil. Bu kadar açık bir gerçeğin dahi gizlenmek istendiğine şahit olduk. Koca koca siyasetçiler, hukukçular bunları nasıl söyleyebildiler bunu anlamak mümkün değil. Şimdi de aman anayasa mahkemesine başvurmayın yoksa sizi şöyle suçlarız böyle suçlarız diyerek hata yapıyorlar. Çok çetrefilli bir manzara. Yani Türkiye'de demokrasi adına mücadele ettiğini söyleyenler anayasaya saygıyı bir kenara atmamızı resmen talep ediyorlar. Anayasa Mahkemesine başvurmayı sanki demokrasiye karşı bir biçimmiş gibi sunuyorlar. Biz görevimizi yapacağız. Bu tartışmaların en yetkili merci olan Anayasa Mahkemesi'ne götürmeyi sağlayacağız."

Baykal, düzenlenin AB'nin talepleri doğrultusunda getirildiği yönündeki değerlendirmelerin doğru olmadığını iddia etti. "AB'nin bu konuda hiç bir talebi yoktur." diyen Baykal, "Ne katılım belgelerinde, ne ilerleme raporlarında vardır. Böyle bir zorunluluk yok. Bu kadar gerçek dışı ifadelere niye ihtiyaç hissediliyor. Bu düzenlemeyi haklı meşru kılmaya çalışıyorlar. Çok açık bir tablo var. Bu yasanın altında yatan anlayış medyayı susturmaya yönelik yatan çabalar, susturmak iktidara karşı muhalefeti susturmak için ne gibi taktiklerin yapıldığını çok iyi biliyoruz. Medyada oynanan oyunlar ortada. Bunun altında hazımsızlık var. Demokrasiye karşı, basına karşı medyaya karşı hazımsızlık var. Önce medyada gösterdi. Daha sonra yargıda benzer anlayış sergilendi, sergilenmeye devam ediyor. Türkiye'de sivil yargı üzerinde muazzam bir baskı var. Çok sistematik yönelik. Bunlara karşı hangi zihniyet yatıyorsa bu yasanın altında da bu var. İktidar, birilerini kendi hegemonyasına alan tesis etme çabasıdır. Bunu kabul etmek mümkün değil."

Baykal, yapılan yargı reformu ile askere karşı darbe yapıldığını iddia etti. Baykal, şunları söyledi: "Faşizm, askerin sivil kurumlara tahakküm etmesi değil, ya da çoğunluğu öyle değil. Çoğu kere sivil bazı kurumların askere karşı bazen sivil üniforma askeri üniformanın önüne geçiyor. Darbeyi daima asker yapar diye bir şey yok. Darbeyi siviller de yapar. Darbe mutlaka sabaha karşı bir TV anonsu ile gerçekleşir diye bir şey yoktur. Darbe bir süreçtir. O süreci yaşarsınız sonra kendinizi darbenin kurbanı olarak buluverirsiniz. Şimdi yaşananları bu pencereden değerlendirme yapmak lazım."

DOĞU TÜRKİSTAN'DA KATİLAM YAPILIYOR

Baykal, bir gazetecinin, Sincan'da Uygur Türklerine yönelik uygulanan şiddetle ilgili 'Dışişleri Bakanı Davutoğlu diplomatik bir dil kullanırken, Başbakanın Soykırım kelimesini kullandı' şeklindeki sözleri üzerine Baykal, şöyle konuştu: "Türkiye bu konuda hızla bir ciddiyet kaybı yaşıyor. Olaylar karşısında inandırıcı, tutarlı, kararlı arkasında duracağımız tavrı bir türlü ortaya koyamamıştır. Bu tavır daha önce Ortadoğu'daki olaylar gündeme geldiğinde de ortaya çıkmıştı.

Uç noktada değerlendirmeler, uygulamalar ortaya kondu. Ve o konuda çok ciddi sorunlar otaya çıktı ve Türkiye onun bedelini ödedi. Şimdi bu konuda da maalesef tutarlı bir tutum ortaya koyamadık. Açıkçası şudur, Doğu Türkistan'da sergilenen gösteriler karşısında takınılan tavrı şiddetle kınıyorum. Ortada bir katliam uygulaması vardır. Buna sessiz kalmak dünya için Türkiye için kesinlikle mümkün olamaz. Maalesef dünya sessiz kaldı, bizimkiler de tutarsız açıklamalarla bir denge kurmaya çalıştı. Bu yanlıştır. Tutarlı bir tavın ortaya koymak gerekir. Hepimiz büyük bir üzüntü içerisindeyiz. Bu tavrı milletçe kınıyoruz. Ve bunu başta diplomatik alanda olmak üzere her yerde sergilemeliyiz."

cha



Bu haber 864 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,117 µs