En Sıcak Konular

Kaçırılan Geminin 4. Kaptanı Bir Kadın

11 Temmuz 2009 17:08 tsi
Aden Körfezi'nde deniz haydutlarının ele geçirdiği “Horizon-1” adlı kuru yük gemisinde 4. kaptan olarak görev yapan 24 yaşındaki Aysun Akbay'ın İzmir'in Menemen ilçesinde yaeşayan ailesi tedirgin bekleyişini sürdürüyor. Aile, kızlarının bul

Somalili korsanlar tarafından Aden Körfezi'nde kaçırılan ‘Horizon 1’ adlı Türk gemisinin dördüncü kaptanı Aysun Akbay'ın, İzmir'in Menemen İlçesi'nde oturan ailesi endişe içinde gelişmeleri izlerken, kızlarının sağ salim yanlarına gelmesini bekliyor. Üniversitede aynı bölümden dört kız arkadaşıyla birlikte mezun olan Aysun Akbay, ‘mavi vatan’ olarak adlandırdığı denizi ve yüzmeyi çok sevdiği için arkadaşları ona ‘Denizkızı’ diyor.

Geçen çarşamba günü kaçırılan gemideki 23 mürettebattan tek kadın olan 24 yaşındaki Aysun Akbay'ın, Menemen İlçesi Koyundere Beldesi'nde oturan PETKİM'den emekli babası Özcan Akbay, ev hanımı annesi Şerife Akbay, ablası Ayşen Akbay ve kardeşi Aylin Akbay, internet sitelerinden olayı öğrenen İstanbul'daki akrabalarının kendilerine ulaşmasıyla durumdan bugün haberdar oldu.

Olayın yaşandığı günden bu yana herşeyden habersiz, İzmir'in Dikili İlçesi'nde tatillerini geçiren Akbay Ailesi, hemen apar topar evlerine dönüp gelişmeleri yakından izlemeye başladı. Ailenin endişeli bekleyişi sürerken, baba Özcan Akbay, kızının, iki aydır bu gemide görev yaptığını belirterek şunları söyledi:

“İki gün önce Türk gemisi kaçırıldığını televizyonlardan öğrendim. Ama kızımın görev yaptığı gemi olacağını hiç tahmin etmemiştim. Bu sabah tatildeyken, kızımın gemisinin kaçırıldığını duyunca şoke oldum. Şirket yetkililerini aradım, onlar da doğruladı. Telaşlanmamamız için bize haber vermediklerini belirttiler. Kızımla gemi kaçırılmadan bir gün önce görüştük, telefonda sesi çok iyi geliyordu. Ancak kaçırılma olaylarıyla ilgili hiç konuşmamıştık. Mesleğe başladığı günden beri de hiç böyle birşey yaşayacağı ne onun ne de bizim aklımıza gelmemişti.”

Baba Özcan Akbay, kızının mesleğini severek yaptığını, kaptanlık yapacağını söyleyince tereddüt ettiklerini, ancak sevgisini görünce karşı çıkmadıklarını anlattı.

“BİZE SAHİP ÇIKILSIN”

Umutla korsanların kızını bırakmasını beleyen baba Özcan Akbay, gemi kaçırılmasına karşı cidi önlemler alınması gerektiğini söyledi. Özcan Akbay, şöyle dedi:

“Tüm dünya ülkelerine ait gemiler, o bölgede sürekli kaçırılıyor. Buna kayıtsız kalmalarına anlam veremiyorum. Korsanlarla ilgili bir an önce ciddi tedbirler alınmalı. Birçok aile bizim yaşadıklarımızı yaşadı. Hangi milletten olursa olsun bir babanın, annenin, evladının hayatından endişe etmesi anlatılamaz bir duygu. Tek isteğimiz, bir an önce kalıcı bir çözüm bulunması. Bu süreçte de hükümetin, devletin büyüklerinin devreye girererek bizlere sahip çıkması. Kızımda bizi merak etmesin.”

ANNESİ PERİŞAN OLDU

Anne Şerife Akbay ise zor kızı Aysun'un kors anların elinde olduğunu öğrenince gözyaşı döktü. Bir an önce kızına kavuşmak istediğini belirten Şerife Akbay “Yetkililerin ilgilenmesini bekliyoruz. Lütfen yardımcı olsunlar bize” dedi.

Anne Akbay, gece rüyasında kalabalık bir ortamda kendisini gördüğünü, bu olayın başlarına geleceğinin işareti olduğunu anladığını dile getirdi.

TELEFONU KORSANLAR AÇTI

Aysun Akbay'ın ablası Ayşen Akbay da onunla en son Suudi Arabistan limanındayken konuştuklarını, Ürdün'e gideceklerini söylediklerini anlattı.

Ayşen Akbay, “Durumu iyiydi. Genelde telefonla konuşmazdık. Mesaj atardı veya telefondan bize çağrı bırakırdı. O zaman durumunun iyi olduğunu anlardık. Kaçırıldığını öğrenince bugün tekrar gemiyi aradım. Korsanlar telefonu açtı. Bir türlü anlaşıp konuşamadık. Bu tür olaylarda illa birinin ölmesi beklenmeden tüm yetkililer devreye girip sorunu tatlılıkla çözmeli. Biz de bunu bekliyoruz” dedi.

‘DENİZKIZI’ AYSUN KAPTAN

Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Güverte Bölümü'nden Uzakyol Vardiya Zabiti olarak geçen yıl, dört kız arkadaşıyla birlikte mezun olan Aysun Akbay'ın, ‘mavi vatan’ olarak adlandırdığı denizi ve yüzmeyi çok sevdiği, bu sevgisi nedeniyle arkadaşları arasında ‘Denizkızı’ olarak tanındığı öğrenildi.

Aysun Akbay'ın, Menemen Anadolu Lisesi'nde okurken, tanıtıma gelip stant açan üniversitelerin broşürlerinden etkilenip bu bölümü seçtiği, mesleğe adım attıktan sonra 5 yıl gemide çalışıp 2'inci kaptanlığa terfi ettikten sonra karada çalışmayı planladığı belirtildi. Akbay'ın, iki ay önce başladığı bu gemideki görevinden önce, başka bir şirkette de yaklaşık 10 ay çalışıp İtalya'ya taşımacılık yaptığı kaydedildi.

Hayvanseverliği ile tanınan Aysun Akbay'ın, ‘Diva’ adlı köpeğini de çok sevdiği, seferleri sırasında bazen internet üzerinden kamera aracılığıyla görüntüsünü de izlediği öğrenildi.

haberler.com



Bu haber 649 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,098 µs