En Sıcak Konular

IMF'den Türkiye analizi

11 Temmuz 2009 15:29 tsi
Uluslararası Para Fonu (IMF), Türkiye'nin, diğer ülkeler gibi küresel krizden etkilendiğini, ancak Türk ekonomisinin, küresel krize karşı dayanıklılık ve esneklik gösterdiğini bildirdi.

IMF'nin son hazırladığı analizden derlenen bilgilere göre, Türkiye, daha önce gerçekleştirdiği reformlar sonucunda, ekonomik şoklara karşı daha esnek bir yapıya kavuştu.

Analizde, ekonomisi dışa açık hiçbir ülkenin kaçamadığı gibi Türkiye'nin de bu krizden etkilendiği kaydedildi.

EN ÖNEMLİ G-20 ÜYESİ

IMF analizinde, Türkiye'nin uluslararası ekonomik faaliyetlerde ve gruplarda etkin bir şekilde yer aldığına dikkat çekildi.
Analizde, Türkiye'nin, önemi her geçen gün artan ve sanayileşmiş ülkeler, uluslararası kuruluşlar ve yükselen piyasaların yer aldığı G-20'nin en önemli üyelerinden birisi olduğu vurgulandı.

TÜRKİYE TARİHİ TOPLANTIYA EV SAHİPLİĞİ YAPACAK

IMF analizinde, Türkiye'nin sonbaharda, son 60 yılın en büyük küresel ekonomik krizinin ortasında, dünyanın en önemli ekonomik toplantılarından birine ev sahipliği yapacağı belirtildi.

1930 dünya ekonomik buhranından buyana ki en büyük krizin devam ettiği ve bu krizden çıkma arayışlarının bulunduğu böylesine tarihi bir dönemde İstanbul'da IMF-Dünya Bankası yıllık toplantılarının gerçekleştirileceği ifade edildi.

IMF Başkan Yardımcısı Murilo Portugal, İstanbul'da yapılacak toplantıda IMF ve Dünya Bankasının küresel ekonomik önemi ile küresel konularını görüşüleceğini belirterek, “Bütün gözler İstanbul'da olacak” dedi.

28 Eylüldeki hazırlık toplantılarıyla başlayacak olan yıllık toplantıya dünya çevresinden 13 bin kişinin katılacağı ifade edilirken, IMF ve Dünya Bankası yetkililerinin, resmi yetkililerin yanı sıra toplantılar öncesinde ve esnasında sivil toplum kuruluşları ile özel sektör temsilcileriyle de önemli toplantılar yapacağı kaydedildi.

Türkiye'nin, 1955 yılından sonra, ikinci olarak yıllık toplantılara ev sahipliği yapacağı vurgulanırken, yıllık toplantı öncesinde, Eylül ayı sonundan itibaren toplantıların başlayacağı ve bu çerçevede, Küresel Ekonomik Görünüm, Küresel Mali İstikrar Raporunun açıklanacağı kaydedildi.

6-7 Ekim tarihlerindeki genel kurul toplantılarında ise küresel kriz, IMF-Dünya Bankasının çalışmaları grup 24, Mali ve Kalkınma Komitesi toplantılarının gerçekleştirileceği ve bazı seminerlerin gerçekleştirileceği ifade edildi.

Yıllık toplantıya, uluslararası kamu kuruluşları, özel sektör ve akademisyenler ile sivil toplum kuruluşlarının üst düzey temsilcileri katılacak.
İki yıl ardı ardına Washington'da yapılan IMF-Dünya Bankası yıllık toplantıları, üçüncü yılda ise bir üye ülkenin ev sahipliğinde gerçekleştiriliyor.

TOPLANTI GÜNDEMİ

İstanbul'daki toplantıda, “küresel krizden çıkma”, “mali sistemin geleceği” ve “ IMF Yönetişim Reformları” ana konular olarak ele alınacak.
IMF, Türk yetkililerin, böylesine tarihi bir toplantıya hazırlık aşamasında, yoğun bir gayret içinde olduğunu belirterek, toplantı çerçevesinde, “kriz erken ikaz sistemi”, “kriz önlemeye yönelik en iyi politikalar” gibi konuların da seminerlerde ele alınacağı bildirildi.

186 ülkenin en üst düzeyde yetkililerinin katılacağı İstanbul'daki toplantıda, küresel ekonominin son durumu ve durgunluktan çıkma konusunda alınan ve alınabilecek kararların ele alınacağı ifade edilirken, dünya ekonomisinin, son 60 yılın en kötü durgunluğundan çok yavaş ta olsa çıkmaya başladığı ve toparlanmanın da çok yavaş olmasının beklendiği belirtildi.

IMF'ye 750 milyar dolarlık kaynak taahhüdünde bulunulduğu hatırlatılırken, Fon'un, krizin başladığı tarihten şimdiye kadar 157 milyar dolar kredi kullandırdığı vurgulandı.


Bu arada, Türkiye ile IMF'nin, krizden çıkma stratejileri arasında yer alan kamu borcu konusunda geçenlerde ortak bir toplantı gerçekleştirdiklerine de dikkat çekildi.

IMF'YE GÖRE DOĞRUDAN GÖRÜŞMELERİN HIZLANDIRILMASI MÜMKÜN

Öte yandan, IMF yetkilileri, daha önceden yapılan çalışmalarda önemli bir altyapı sağlandığını belirterek, Türkiye ile IMF arasındaki doğrudan görüşmelerin yeniden başlamasıyla, İstanbul'daki yıllık toplantılar öncesinde bir sonuca ulaşılabileceğini vurguluyorlar.

Yetkililer, İstanbul'daki toplantıya hazırlık çalışmaları paralelinde, Fon'dan gelecek heyetlerle, potansiyel program görüşmelerinin de gerçekleştirilebileceğine dikkat çekiyorlar.
 
A.A.



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,543 µs