En Sıcak Konular

Samast ailesinin kökenleri...

0 0 0000 00:00 tsi
Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın ailesinin kökeni Oğuz Türkleri’nin Çepniler boyuna dayanıyor. Samastlar karadeniz'in Türkleşmesinde önemli rol oynadı...

Hrant Dink’in katil zanlısı Ogün Samast’ın ailesinin kökeni Oğuz Türkleri’nin bir boyu olan Çepniler’e dayanıyor.Çepniler, tarihte özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde oynadıkları rolle yer alıyor. İnternet bilgi bankalarından ebilgi.com’a göre, Samast alisinin kökenleri Oğuz Türklerinden Çepniler’e kadar gidiyor.

Sitede bu soyadı taşıyan ailelerin çoğunlukla Trabzon, İstanbul, Bursa, Tekirdağ, Ankara, Almanya, Fransa, İsveç'te yaşadığı ifade ediliyor. Ailenin ata toprağı ise Trabzon’un Akçaabat ilçesine bağlı Çal köyü.
Samast ailesi, Oğuz Türkleri’nin bir boyu olan ve Anadolu’nun bir Türkleşmesinde önemli rol oynadıkları belirtilen Çepniler’den geliyor. Anadolu’daki varlığı 12’nci yüzyıla kadar uzanan Çepniler’in, Anadolu’nun iskanında ve Türkleşmesinde oynadıkları rolü, Osmanlı tarih defterlerinden de yer alıyor. Çepniler’in özellikle Doğu Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde önemli rol oynadıkları anlatılıyor. Çepniler’den söz eden en eski yazılı kaynak ise Kaşgarlı Mahmud tarafından 1072-1076 yılları arasında yazılan Divanü Lugati’t Türk.

ÜNLÜ SAMAST’LAR

Bursa'ya 1960’lı yıllarda yerleşen Samast’lar başta zeytincilik olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteriyor. Hayri Samast, Trabzon Çal Belediyesi'nde iki dönem belediye başkanlığı yaptı.
Aile mensuplarına destek amacıyla Samast Derneği kuruldu ve faaliyetlerine devam ediyor. Samastlar’dan iki kişi de önemli bilişim firmalarında Genel Müdürlük yaptı.



Bu haber 690 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,909 µs