En Sıcak Konular

Kürtler'in 'Büyük Abi'si Türkiye

11 Temmuz 2009 10:44 tsi
Kürtler'in 'Büyük Abi'si Türkiye Taşlar şimdi yerine oturdu!

Nagehan Alçı / Akşam

Kürtler'in 'Büyük Abi'si Türkiye

Geçtiğimiz mart ortalarında Celal Talabani'nin oğlu Kubat Talabani ile görüşmek için Washington'daki Kürt Bölgesel Yönetimi'nin merkezine gitmiştim. Orada beni Talabani gelene kadar beklemem için toplantı odasına buyur ettiler. İçeride Kürdistan bölge haritası dışında dikkat çeken tek nesne, beyaz kağıtların asılı olduğu bir panoydu.

***
Düşünsenize, Kürt yönetiminin ABD ayağının ofisindeyim, odada yalnızım ve karşımda kağıtlar duruyor. Gittim ve en üsttekini kaldırdım. Bir de ne göreyim? Alttaki kağıdın üzerinde şöyle yazıyor: Irak'taki Kürtler'in durumunu güçlendirmek için 2009 hedefleri. Flaş, flaş, flaş!

***
Madde madde bir liste yapmışlar. İlk maddede Washington'da, Irak'taki Kürtler'e dikkat çekecek aktiviteler düzenlenecek yazıyor. Altındakinde Kürt bölgesine ABD'li yetkililerin götürülmesi var. Diğer maddeler de buna benzer amaçlar içeriyor. Küçük, zavallı hedefler anlayacağınız... O gün, yeni ABD yönetimi ile birlikte Kürtler'in kendilerini dışlanmış hissettikleri üzerine ortaya atılan tezlerin gerçekliğini gördüm. Ve de ABD Irak'tan çekilme planları yaparken Kürtler'in kendilerini unutturmamak için nasıl çabaladıklarını...

SAHİPSİZ KÜRTLER
Önceki gün Uluslararası Kriz Grubu'nun Irak ve Kürtler ile ilgili raporunu okurken o merkezdeki liste geldi aklıma ve taşlar yerine oturdu. Grup, Irak'taki son durum ve Kürtler'in aldıkları pozisyon üzerine bir araştırma yapmış. Araştırmada 'Bağımsız olmak hakkımız ama bu olmazsa Türkiye ile olmayı Irak ile olmaya tercih ederim' diyen bir yetkiliye atıf var. Bunun üzerine dün gazeteler 'Kürtler Türkiye'ye bağlanmak, Musul ve Kerkük'ü bu topraklara katmak istiyor' başlıklı yazılar yayınladılar.

***
Ancak raporu yorumlarken bu sözler üzerine yoğunlaşmak pek de doğru değil aslında. Dün, Uluslararası Kriz Grubu Türkiye Direktörü Hugh Pope ile görüştüm. Pope, raporu yazan Joost Hiltermann'in vurgusunun farklı olduğunu söyledi. (Hiltermann ABD'ye uçtuğu için konuşamadık maalesef) Yukarıdaki  ifadeleri sarf eden yetkili, karar mekanizmasının en tepelerindeki bir isim değilmiş ve bu sözleri yaklaşık bir yıl önce dile getirmiş. (Cengiz Çandar'ın dünkü yazısından).

***
Şimdi ABD yönetimi ile ilişki kuran Kürtler, Kürt bölgesindeki durum ve Irak'tan çekilme planlarını alt alta koyarak resme bir bakalım: ABD 'kötü savaş' olarak ilan ettiği Irak'tan bir an önce kurtulma derdinde. Kürtler Bush'un müttefikiydiler. Savaşta ABD'ye yardımcı oldular ancak artık o savaşla ilgili bir şey hatırlanmak istenmiyor Washington'da. Bu nedenle ABD'deki Kürtler kendilerini sahipsiz hissediyor.

***
Bu sahipsizlik ikliminde tutunma yolu ararken çalabilecekleri tek kapı Türkiye. Irak merkezi hükümeti ile aralarında büyük bir güç çekişmesi var. İran deseniz, 'Şii ekseni' senaryoları onlara kabuslar gördürüyor.

***
Sonuçta Kürtler ABD'nin yerine koyacak bir 'Büyük Abi' arıyor. Bölgede tek başlarına var olamayacaklarını bildikleri için bir koruyucu-kollayıcı peşindeler. Bunun için en uygun aday Türkiye. Bu nedenle Ankara 'Ortadoğu'da belirleyici aktör olmak' üzerine bir dış politika inşa ederken 'Büyük Abilik' pozisyonuna göre strateji geliştirse gücüne güç katar.

Haberin devamı için: Akşam



Bu haber 1,032 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,891 µs