En Sıcak Konular

Sivil yargı için ilk talep geldi

10 Temmuz 2009 18:35 tsi
Sivil yargı için ilk talep geldi

Ağır cezalık suç işleyen askerlerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan yasanın yürürlüğe girmesiyle ilk görevsizlik talebi Dağlıca davası dosyasına oldu.

Van Askeri Mahkemesi'nde görülen Dağlıca Davası'ndan ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanan Ramazan Yüce'nin avukatı Dincel Aslan, dosyanın müvekkilli yönünden tefrik edilerek görevsizlik kararı verilmesi için mahkemeye başvurdu.

Avukat Dincel Aslan, Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK)'nın 250. maddesinde belirtilen suçları işleyen asker kişilerin sivil mahkemede yargılanmasının önünü açan 5918 sayılı yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanarak yürürlüğe girdiğini hatırlattı.

Yasayla birlikte askerlerin devlet güvenliği aleyhine cürümlerden dolayı özel yetkili ağır ceza mahkemeleri tarafından yargılanmaları gerektiğini ifade eden Aslan, "Yasa kapsamına bakıldığı zaman devam eden soruşturma ve kovuşturmaları durumunda da soruşturmayı veya kovuşturmayı yürüten askeri savcı ve askeri mahkemeler görevsizlik kararı vererek dosyaları özel yetkili ağır ceza mahkemelerine göndermesi gerektiği açık bir şekilde belirtiliyor. Dağlıca Davası'nda yargılanan müvekkilim Ramazan Yüce'ye ilişkin olarak 5230 sayılı yasanın 302. maddesi gereği devletin birliği ve bütünlüğü aleyhine bir cürüm olması, aynı zamanda 3713 sayılı yasanın 7. maddesi kapsamına giren örgüt propagandası suçlamalar bulunuyor. Bu suçların devlet güvenliği aleyhine giren suçlar kapsamına alınmasından hareketle Van Askeri Mahkemesi'ne dosyanın müvekkilim yönünde tefrik edilerek görevsizlik talebinde bulundum. Görevli mahkemenin özel yetkili Van Ağır Ceza Mahkemesi olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Askeri Mahkeme'nin yasayı Anayasanın 145. maddesine aykırı bulması halinde ne yapılacağı sorusu üzerine ise Avukat Aslan, Askeri Mahkeme'nin, devam eden bir yargılama olduğu için yasayı Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğunu düşünmesi halinde dosyayı Anayasa Mahkemesi'ne götürebileceğini kaydetti. Anayasa Mahkemesi'nin, bu konuda somut norm denetimi yoluyla bu konuyu inceleyebileceğini anımsatan Aslan, zaten CHP'nin de yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğini vurguladı.

Türkiye'de demokratikleşme ve Türkiye'nin AB'ye girmesi için askeri mahkemelere çok görev verilmemesi gerektiğini dile getiren Aslan, askeri mahkemelerin görev alanının yasada açıkça belirlenmesi gerektiğini söyledi.

Avukat Aslan, aynı zamanda Askeri Mahkeme'de devam eden Şemdinli davasının da müdahil avukatı olduğunu dile getirerek, "Yasa yürürlüğe girdikten sonra bir müdahil avukatlarımız arasında bir komisyon kuruldu. Komisyon yasayı inceleyerek Şemdinli dosyasında askeri mahkemesinin görevsizlik kararı vermesi için bir dilekçe hazırlıyor. En kısa zamanda mahkemeye görevsizlik talebi yapılarak, dosyanın özel yetkili ağır ceza mahkemesine gönderilmesi istenecek" dedi.

 
bugün



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,270 µs