En Sıcak Konular

CHP TBMM'yi toplantıya çağırdı

10 Temmuz 2009 16:42 tsi
TBMM İnsan Hakları Komisyonunun CHP'li üyeleri, Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olaylarla ilgili komisyonu toplantıya çağırdı. TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül çağrıya yanıt olarak, ''CHP'li üyelerimizin içleri rahat ol

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir, Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemür, üyesi oldukları TBMM İnsan Hakları Komisyonuna, bölgedeki olaylarla ilgili bir yazı gönderdi.

Milletvekilleri, yazıda, Çin'in Sincan-Uygur Özerk Bölgesi'nde, binlerce kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olan insanlık dışı olayların yaşandığını belirtti.

Evlerin basıldığı, çocuklarla, kadınlara manevi ve fiziksel şiddet uygulandığına dair haberleri, görüntüleri içleri sızlayarak izlediklerini ifade eden milletvekilleri, ''Gözü kararmış insanların orantısız güç kullanımını, masum insanların üzerine yönelmesini ve bu vahşetin hala daha durdurulmamasını anlayabilmek mümkün değil'' dedi.

Milletvekilleri, sokaklarda hala kaldırılmamış cesetlerin olduğunu, faillerin bulunamadığını belirterek, şunları kaydetti:

''Protesto hakkını kullanan, demokratik taleplerini dile getirmeye çalışan insanlara karşı yapılanların insan haklarına aykırılığını tartışmaya bile gerek yoktur. Başta yaşam hakkı olmak üzere, temel hak ve hürriyetlerin neredeyse tamamının dünyanın gözü önünde yok sayılması bir insanlık ayıbıdır. Maalesef Çin, ekonomideki ve dünya politikasındaki gücü ile bu olayların üzerini örtmeye çalışıyor. Çinlilerin, binlerce insanın idamından bahsetmesini de ürpererek dinliyoruz. BM Güvenlik Konseyinin geçici üyesi Türkiye ise hala kararlı bir adım atabilmiş değildir.

Urimçi'den gelen görüntüler, herkesin içini acıtıyor, vicdanını sızlatıyor. Bu vahşet boyutuna ulaşan olayların en kısa zamanda sona erdirilmesi, herkesin görevidir. TBMM İnsan Hakları Komisyonu da bu anlamda görevini yerine getirmelidir, Çin'de yaşanan insanlık dışı görüntüler ve uygulamalarla ilgili acilen toplanması gerekmektedir.''

"CHP'LİLERİN İÇİ RAHAT OLSUN"
TBMM İnsan Hakları Komisyonu Başkanı Zafer Üskül, CHP'li komisyon üyelerinin, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olaylara ilişkin komisyonu toplantıya çağırmasını, ''CHP'li üyelerimizin içleri rahat olsun, konuyla ilgilenmeye devam ediyoruz. CHP'nin başvurusundan önce biz zaten harekete geçtik, araştırma yapmaya başladık'' diye değerlendirdi.

Üskül, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ''Doğu Türkistan''da yaşanan olaylarla ilgili araştırmalarının sürdüğünü söyledi.

Çin'de muhatapları bir komisyon olup olmadığını belirlemeye çalıştıklarını ifade eden Üskül, böyle bir komisyon olması halinde, komisyona mektup göndereceklerini bildirdi.

Üskül, gelecek hafta konuyla ilgili açıklama yapacaklarını vurgulayarak, sözlerini şöyle sürdürdü:
''CHP'li üyelerin dileğini öğrendim. Ancak komisyon toplantısı yapabilir miyiz, çoğunluk sağlanabilir mi bilemiyorum. Herkes bir tarafa dağılmış durumda, CHP'li üyelerin bile gelip gelemeyeceğinden emin değiliz. Dışişleri Bakanlığıyla konuyla ilgili temaslarımız sürüyor. CHP'li üyelerimizin içleri rahat olsun, konuyla ilgilenmeye devam ediyoruz. CHP'lilerin başvurusu gerçekleşmeden önce biz zaten harekete geçtik, araştırma yapmaya, çalışmalara başladık. Dışişleri Bakanlığı ile temasa geçtik, hazırlık çalışmalarımızı yapıyoruz.''

''TEPKİLER, SON DERECE OLAĞAN''

Komisyon Başkanı Üskül, gelen bilgilerin doğru olması halinde, bölgede başta yaşam hakkı olmak üzere, insan haklarının ihlal edildiğinin anlaşıldığını söyledi.

Yerinde inceleme yapmanın, tam bilgiye ulaşmak açısından yararlı olacağını ancak Çin hükümetinin bölgeyi kapattığını belirten Üskül, komisyon olarak ellerinden gelen her türlü çabayı göstereceklerini belirtti.

İmkan olması halinde, komisyonun bölgeye gidip gitmeyeceğine ilişkin soruya Üskül, ''Olabilir. Girişimde bulunmamız mümkün olabilir. Ama konuyu önceden araştırmamız lazım'' diye karşılık verdi.
Üskül, Türkiye-Çin Parlamentolararası Dostluk Grubundan istifaların anımsatılması üzerine, gelen bilgiler ışığında, bölgede vahşetin yaşandığının anlaşıldığını söyledi. Üskül, ''Buna tepki göstermemek mümkün değil elbette. Gösterilen tepkileri son derece olağan, doğal buluyorum'' dedi.



Bu haber 670 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,920 µs