En Sıcak Konular

Nabucco için detaylı anlaşma geliyor

10 Temmuz 2009 16:13 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 6 ay içinde Nabucco Projesini destekleme anlaşması olarak yorumlanabilecek detaylı bir anlaşmanın daha yapılacağını bildirdi.

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR'ın Başkanı Rövnag Abdullayev ve beraberindeki heyetle yaptıkları görüşme arasında düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Yıldız, Nabucco'da 13 Temmuz Pazartesi günü düzenlenecek imza töreni ile Türkiye'nin transit ülke profilini üzerine alacağını ve bunun gereğini yerine getireceğini kaydetti.

Türkiye'nin kaynak bir ülke olmadığını vurgulayan Yıldız, “Nabucco Projesi kaynağını 6 ortağı ile beraber arayacaktır. Nabucco'yu temsilen tek başımıza kaynak arayan bir konumda olmadığımızı belirtmek istiyorum” dedi.

Pazartesi günü yapılacak toplantıda Türkiye'nin AB ile alakalı olan kısımda görevini fazlasıyla yerine getirmiş olacağını ifade eden Yıldız, bundan sonra da AB'nin, Türkiye ile enerji konusunda işbirliği ve dayanışmasını mutlaka ön plana alacağını söyledi.

Yıldız, yaklaşık 3 bin 300 kilometrelik hattın 2 bin kilometresinin Türkiye topraklarından geçeceğini anımsatarak, Türkiye'nin bu bağlamda güvenilir ortak olarak rolünün altını çizeceği bir noktayı yakaladığını kaydetti.

İran'ın dahil olmamasının, gaz rezervini Nabucco'ya aktaramayacak olmasıyla değil, Prag çerçevesinde bulunmamasıyla ilgili olduğunu ifade eden Yıldız, İran'ın da bu projenin gaz tedarikçisi ülkelerinden biri olduğunu kaydetti.

Nabucco'nun Türkiye'ye katkısı konusunda ise hattın en fazla uzunluğunun Türkiye'de bulunduğuna işaret eden Yıldız, hem vergi paylaşımı hem işletme giderleri hem de yatırım tutarlarıyla alakalı en fazla yatırımın döneceği yerin Türkiye olacağının altını çizdi.

Yıldız, önümüzdeki günlerde kaynak ülkelerle tüketici ülkeler arasında sürekli yoğun bir trafiğin gözleneceği görüşünü aktararak, “Bu konunun birçok uluslararası ilişkiyi ve siyaseti dahi etkileyebileceği kanaatindeyim. Bu manada Cezayir'i, Mısır'ı, İran'ı, Irak'ı, Türkmenistan'ı, Azerbaycan'ı, Rusya Federasyonu'nu bunların dışında tutmak veya bir yere lokalize etmek mümkün olmayacaktır” şeklinde konuştu.

TÜRKİYE'NİN TALEPLERİ

Nabucco anlaşmasında Türkiye'nin taleplerinin kabul edilip edilmediğine ilişkin soruya verdiği yanıtta, Bakan Yıldız, Nabucco'nun statüsünün hükümetler arası anlaşma olduğunu ve hükümetlerin projeye verdiği destekle ilgili bir taahhüt oluşturduğunu belirtti.

Yıldız, “Bundan sonraki 6 ay içerisinde projeyi destekleme anlaşması tarzında yorumlayabileceğimiz, biraz daha detayları ihtiva eden bir anlaşma daha yapılacak. Bu anlaşma, bu projenin asıl firmasıyla beraber Türkiye'nin yapacağı bir anlaşma olacak. Proje destekleyici anlaşma ile bu bir bütünlük arz edecektir” diye konuştu.

Bakan Yıldız, Türkiye ve AB ülkelerinin menfaatlerinin olabildiğince örtüştüğü noktada anlaşmanın sağlanacağına işaret ederek, şöyle devam etti:
“4-5 tane temel başlık vardı. Arz güvenliğiyle alakalı konuda ortak ülkeler istemeleri durumunda buradan geçen gazın yüzde 50'sini öncelikle alma hakkına sahipler. Vergilendirme konusunda işletme sırasında en yüksek paya sahip olan ülkedir. Yatırım aşamasında da hakeza öyledir. Hukuk deseniz, karşılıklı hukukların bir noktada buluştuğu bir özet olarak sunabiliriz. Türkiye, Nabucco'dan istedi de alamadı dediğimiz bir noktayı, bu manada ben öyle tanımlayamıyorum.”,

Türkiye'nin yüzde 15 talebinden vazgeçmesine ilişkin haberlerin hatırlatılması üzerine Bakan Yıldız, şunları kaydetti:

“Bu şirketlerin bir araya geldiği bir projedir. Hükümetlerin bir araya geldiği bir proje değildir. Yüzde 15'le alakalı geldiğimiz konuda, şirketler bunun arz güvenliği kısmını taahhüt etmişlerdir ama fiyatlamayla ilgili konuda bu taahhüde girmemişlerdir. Biz bunu istedik ama bunun karşılığında da bir kısım şartlar masaya koyduk. Bizim şirketlerle ya da hükümetlerle yürüttüğümüz müzakere sürecinin ayrıntılarını burada vermemiz çok doğru olmaz. Ama zaman zaman ön plana çıkardığımız zaman zaman geri plana koyduğumuz bir kısım başlıklar olacaktır. Bu da o başlıklardan bir tanesidir.”

Taner Yıldız, Abdullayev'le yaptıkları görüşmede, Şahdeniz 2'de 4 artı 4 şeklinde 8 milyar metreküp, Şahdeniz 1'de ise 6 milyar metreküp üzerinden ve fiyat müzakereleriyle ilgili müzakerelerde bulunduklarını bildirdi.

NABUCCO PROJESİNE SİYASİ DESTEK VE ÖNCELİK

Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev de Azerbaycan gazının uluslararası pazarlara çıkması için çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Abdullayev, Azerbaycan'ın halihazırda 4 ülkeye gaz verme imkanı olduğunu dile getirerek, bu ülkelerin Türkiye, Rusya, Gürcistan ve İran üzerinden Nahçıvan olduğunu bildirdi.

2006 yılına kadar Rusya'dan 5 milyar metreküp gaz ihraç ettiklerini anlatan Abdullayev, şimdi ise Rusya'ya gaz satma imkanına sahip olduklarını söyledi.
Abdullayev, Azerbaycan gazının dağıtımında pazar şartları, fizibilite şartları ve transit şartlarına bakacaklarını ifade ederek, “Azerbaycan'ın Rusya'ya gaz verip Türkiye'ye gaz vermesi söz konusu olamaz. Ben de düşünmüyorum ki bizim görüşmelerimizden bir sonuç çıkmasın ve tahkim'e ihtiyaç hissedilsin.
Biz bir oturup tartışıp bir karara varacağız. İki ülke olarak mecbur bir karara varacağız” diye konuştu.

Azerbaycan'ın gaz rezervlerinin çok güçlü olduğuna değinen Abdullayev, şunları kaydetti:

“Azerbaycan'da geniş gaz rezervleri vardır. Azerbaycan'ın 31-40-50 milyar metreküp gazı ihraç etme imkanı vardır. Ümit yatağında 200-250 milyar metreküp gaz yatakları var, Şahdeniz'de 1 trilyon 200 milyar metreküp gaz yatakları var. Bunları hayata geçirmeye imkanı var. Bu pazarların hangisi bizim için fizibiliteyse o pazarlara gaz verme imkanlarını araştıracağız. Ama Nabucco projesine siyasi olarak destek ve öncelik veriyoruz.”

A.A.



Bu haber 680 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,718 µs