En Sıcak Konular

Hristofyas: Kırmızı çizgi kabul etmem

10 Temmuz 2009 13:50 tsi
Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas, Kıbrıs Türk tarafının ortaya koyduğu tezleri sonbaharda değiştireceği beklentisi içerisinde olduğunu açıkladı.

Dimitris Hristofyas, Rum devlet kanalı RİK1'de yayımlanan açıklamasında, Rum yönetimi liderliğine Kıbrıs sorununu çözmek için talip olduğunu, çözmek için de elinden geleni yapmakta kararlı olduğunu ifade ederek, "zamanın uzamasının taksimi ve bir tanesi Tayvan haline gelecek iki ayrı devleti gündeme getireceğini" öne sürdü.

Doğrudan müzakerelerin Rum tarafı için tek yol olduğuna inandığını belirten Hristofyas, ''Diyalogdan başka alternatif öneri yok. Nasıl olursa olsun, çözüm olsun diyenlerden değilim. Çözüm temel ilkelere dayanmalı, yaşayabilir, işleyebilir olmalı ve gelecek nesilleri güvence altına almalı'' dedi.

Felsefesinin, ''ülkenin; iki bölgeli iki toplumlu federasyon temelinde, tek egemenliğe, tek uluslararası temsiliyete ve tek vatandaşlığa sahip, AB içerisinde işlevsel, ekonomisi birleşmiş bir devlet olarak yeniden birleşmesi'' olduğunu söyleyen Hristofyas, ''Kıbrıslı Türkler ve Rumlar olarak birlikte yaşamaya mahkum olduğumuzu herkes anlamalıdır'' diye konuştu.


-''TÜRK VE KIBRIS TÜRK TARAFININ KIRMIZI ÇİZGİLERİNİ KABUL ETMEM''-


Hristofyas, ''kırmızı çizgilerin'' yinelenmesi görüşünde olmadığını, Türk veya Kıbrıs Türk tarafından kırmızı çizgiler olmasını da kabul etmediğini belirterek, şöyle devam etti:

''Değerlendirmem odur ki, Kıbrıs Türk tarafı müzakere masasına çeşitli konularda maksimum tezler koyuyor, ancak Kıbrıs sorununun çözülmesini gerçekten istiyorsa, (Kıbrıs Türk tarafı) daha son sözünü söylemedi ve bunu, halkla ilişkiler nedeniyle yapmıyor.''

Hristofyas, Kıbrıs Türk tarafının bugün çeşitli konularda ortaya koyduğu tutumunu değiştireceği beklentisi içerisinde olduğunu kaydetti.


-''TALAT, TEK EGEMENLİĞİ KABUL ETTİĞİ İÇİN  CESUR VE İRADE SAHİBİDİR''-


KKTC Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat'ı, ''tek egemenliği'' kabul ettiği için ''cesur ve irade sahibi'' olarak niteleyen Hristofyas, şöyle konuştu:

''Sayın Talat'ın hiçbir hareket özgürlüğü olmadığını söylersem, kendisine kapıyı kapatmış gibi olurum. Talat'ın, bir uzlaşı çözümüne varmamız konusunda ne kadar hareket etme özgürlüğüne sahip olduğu süreç içerisinde ortaya çıkacak. Kıbrıslı Türk lider, devletin birliğini güvence altına alacak olan tek egemenlikli bir hükümetle iki bölgeli federasyonu taahhüt ettiği için Talat cesurdur, irade sahibidir.''

Garantilerle ilgili sorulara da yanıt veren Hristofyas, ''Bizim de haber almamız ve Türkiye'ye kimsenin müdahale hakkı olmadığını söylememiz gerekir. Federasyon, müdahale haklarını veya garanti ve ittifak anlaşmalarını gerektirmez'' ifadesini kullandı.

aa

 



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,794 µs