En Sıcak Konular

Cuma namazı çıkışı Uygurlara müdahale

10 Temmuz 2009 12:20 tsi
Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nin başkenti Urumçi'de polis, cuma namazından çıktıktan sonra gösteri yapan Uygurlara müdahale etti.

Yüzlerce kişi cuma namazından sonra, yüzlerce polisin çevresindeki yolları kapattığı Ak Camii'nin yakınında toplandı. Kalabalığa müdahale eden polis 5-6 kişiyi tutukladı.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde 5 Temmuz'da meydana gelen olaylar nedeniyle Çin yönetiminin yasağına rağmen Urumçi'deki bazı camiler cuma namazı için açılmıştı.

Bölgede, resmi rakamlara göre 156 kişi öldü. Ancak Uygurlar ölü sayısının çok daha yüksek olduğunu belirtiyor. Uygur kaynaklarına göre, çoğu Uygur Türk'ü olmak üzere 400'den fazla insan öldü, ayrıca diğer kentlerde de daha önce meydana gelen olaylarda yüzlerce kişi hayatını kaybetti.

Çin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki camilerde bu hafta cuma namazının kılınmasını yasaklamış, tarihi Kaşgar kentini yabancıların ziyaretine kapamış ve kentte bulunan yabancıların da ayrılmasını istemişti.

Asker sayısı arttı

Urumçi kent merkezindeki asker sayıları da artırıldı.

"Olaylarda ölenlerin çoğu Çinli" diyen Çin Dışişleri Bakanlığı, Rabiya Kadir'in lideri olduğu Dünya Uygur Kongresi'ni sorumlu tutmaya devam ediyor. Olaylarda El Kaide izleri olduğunu da savunuldu.

Hükümet, şiddet mağdurlarına toplam 22 milyon lira tazminat ödeme kararı aldı. Ölenlerin bir kısmının, kimlik tespiti de tamamlandı.

Uygur kökenli 39 yaşındaki akademisyen İlham Tohti'nin de kaybolduğu öne sürülüyor.


Fotoğraflarla ilgili iddialar

Öte yandan, China Daily gazetesinde Rabiya Kadir'e yanlış fotoğraflarla masumları kışkırttığı suçlaması yapıldı.

Gazetenin fotoğrafları karşılaştırarak yayımladığı haberinde, Rabiya Kadir'in El Cezire televizyonunda gösterdiği ve Urumçi caddelerinde çekildiğini kaydettiği fotoğrafın 26 Haziran'da Hubey eyaletindeki bir başka gösteride çekildiği ve Nanfang adlı haftalık derginin internet sitesinde yayımlandığı ileri sürüldü.

Söz konusu gösterinin 24 yaşında bir aşçının çalıştığı otelde ölü bulunmasıyla ilgili olduğu bildirildi. Haberde, Ankara'daki Çin Büyükelçiliği önünde Uygur göstericilerin taşıdığı, otomobillerin ve yere saçılmış ölülerin görüldüğü fotoğrafın ise 15 Mayıs'ta Hangcou şehrinde meydana gelen bir trafik kazasına ait olduğu iddia edildi.

cnnturk



Bu haber 599 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,033 µs