tarihi uzlaşma | " /> tarihi uzlaşma | "/>

En Sıcak Konular

G8 Zirvesi'nde tarihi uzlaşma

10 Temmuz 2009 12:10 tsi
G8 Zirvesi'nde tarihi uzlaşma 
Başbakan Erdoğan'ın da katıldığı G-8 Zirvesi'nde liderler, dünyanın kaderini belirleyecek iklim değişikliğiyle mücadelede önemli kararlar aldı. Zirve'ye İran ve kriz damgasını vurdu.

G8 ülkeleri devlet başkanları zirvesi nisan ayında meydana gelen depremde yıkılan İtalya'nın L'Aquila şehrinde yapılıyor.

İtalya'nın L'aquila kentindeki G-8 zirvesi bugün, gıda güvenliği konusunun ele alınacağı oturumla sona eriyor. Zirve için İtalya'da bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da, gıda güvenliği oturumuna katılacak.

Gıda güvenliği konusunun da ele alınacağı toplantıda, dünyada 1 milyar kişinin açlık sınırında bulunduğuna işaret edilerek, zengin ülkelerin almaları gereken tedbirler üzerinde durulacak.

Zirvenin Gündemi:İran

İtalya'nın L'Aquila kentinde düzenlenen zirvede ağırlıklı olarak İran konuşuldu.

Yayınlanan ortak bildiride, G-8 liderlerinin, İran ile ilgili gelişmeleri, 24 Eylül'de yapılacak G-20 Zirvesi'nde gözden geçirecekleri belirtildi.

Fransa Cumhurbaşkanı Nicholas Sarkozy, o zamana kadar diplomatik çözüm konusunda ilerleme olmaması halinde İran'a karşı bir karar almak zorunda kalacaklarını söyledi.

G-8 liderleri ayrıca İran'da geçen ayki seçimden sonra meydana gelen şiddet olaylarını kınadı, yabancı gazetecilerin tutuklanmasının kabul edilemez olduğunu da vurguladı.

Dünya liderleri, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad'ın, Yahudi soykırımını reddetmesini de tepki gösterdi.

Zirvede ayrıca Kuzey Kore'nin nükleer denemeleri ele alındı, Pyongyang yönetimi barışı ve istikrarı tehlikeye düşürmekle suçlandı.

G5 olarak da tanınan, kalkınmanın eşiğindeki en önemli beş ülke, Çin, Hindistan, Brezilya, Güney Afrika ve Meksika'nın bir gün önce Sekizler Grubu'nun üzerinde anlaştığı, küresel ısınmayla mücadele hedefleri hakkında nasıl bir tavır takınacağı merakla bekleniyordu. Dünyanın önde gelen yedi sanayi ülkesi ve Rusya, küresel ısınmanın 2050 yılına kadar iki santigrat dereceyi aşmaması yönünde uzlaşma sağlamıştı. Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Ancak bu hedefe ulaşılabilmesi için, kalkınmanın eşiğinde olan ülkelerin de, hızla artan karbondioksit emisyonlarını dizginlemesi gerekiyor.

Liderler iki derece hedefi için ortak hareket edecek

Dünkü buluşmada G5 ve G8 liderleri, bu hedefe ulaşmak için ortak hareket etme kararı aldı. Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'nın da bu hedef için gösterilecek çabalara uyacaklarını açıklamalarıyla umutlar arttı. Süresi 2012 yılında sona eren Kyoto Protokolü'nün yerini alacak yeni iklim antlaşması için Aralık ayında Kopenhag'da düzenlenecek zirvede uzlaşma sağlanması hedefleniyor. Ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel, o tarihe kadar yapılacak daha çok iş olduğunu belirtiyor:

"Böylelikle Kopenhag'da, Kyoto sözleşmesini takip edecek bir belgenin hazırlanması için gerekli çerçeve oluşturuldu. Kalkınmanın eşiğinde olan ülkeler, sanayi ülkelerinden orta vadeli hedeflerin konulmasını talep ediyor. Burada ilerleme katettik, ancak Kopenhag'a kadar daha epey yol almamız gerekiyor. Ayrıca kalkınmanın eşiğinde olan ülkeler, ilk kez bugüne kadar izledikleri çizginin dışına çıkmaya hazır olduklarını kağıda döktüler. Bu anlamda daha önce hiçbir belge hazırlanmamıştı, bu, bu yüzden dev bir adım.“

Küresel ısınma ile mücadele hedefleri eleştiriliyor

Ancak L'Aquila'da varılan uzlaşmalara yönelik eleştiriler de var. Küresel ısınmayla mücadele için konulan hedeflerin yetersiz olduğunu bildiren BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon, 2050 yılına kadar karbondioksit emisyonunun yüzde 80 azaltılması hedefini olumlu bulduğunu, ancak buna ulaşmak için orta vadeli ne gibi adımların atılacağının belirsiz kaldığını kaydetti.

Dünya Doğayı Koruma Vakfı'ndan (WWF) Kathrin Gutmann da bu görüşü paylaşıyor:

"İki santigrat derece hedefi üzerinde uzlaşılmasını olumlu buluyorum. Kanımızca bu bir ilerleme. Ancak yine de eksik olan noktalar var. Bu hedefe nasıl ulaşılacağı söylenmiyor. Küresel ısınmanın iki derecenin altında kalması nasıl sağlanacak? Devlet ve hükümet başkanlarından 2020 yılına kadar karbondiyoksit emisyonunun azaltılması için ne gibi adımlar atmayı planladıkları konusunda hiçbir açıklama gelmedi. Ayrıca, kalkınmakta olan ülkelere, emisyonlarını azaltmaları için sağlanmak istenen desteğin miktarı konusunda da elimizde bir bilgi yok. O yüzden, iki derece hedefinin ne kadar ciddi olduğunu bilemiyoruz. Şimdi önümüzdeki aylarda ne gibi gelişmeler olacağına bakmamız lazım. G8 zirvesi sorularımızı yanıtsız bıraktı.“

L'Aquila'da biraraya gelerek küresel ısınma konusunda ortak hareket etme kararı alan G8 ve G5 liderleri, yoksul ülkelerdeki tarımın desteklenmesi, ekonomik krize rağmen Afrika'ya kalkınma yardımının sürdürülmesi ve dünya ticaretinin liberalleştirilmesini hedefleyen Doha müzakerelerinin gelecek yıl tamamlanması konusunda ortak karar aldı.

Mart'ta nükleer güvenlik zirvesi yapılacak

Öte yandan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama, gelecek yıl Mart ayında Washington'da bir nükleer güvenlik zirvesi toplamayı düşündüğünü açıkladı.

Erdoğan, AB liderleriyle biraraya geldi

Zirveye ikinci gün katılan Başbakan Erdoğan, Avrupa Birliği ülkelerinin liderleriyle gündemdeki konuları değerlendirdi. Görüşmede liderler Pazartesi günü imzalanacak olan Nabucco projesinin Avrupa için önemini vurgulayarak Türkiye'nin katkısını övdüler.

Başbakan Erdoğan ayrıca IMF Başkanı Dominique Strauss-Kahn ile de bir süre görüştü. Görüşmede ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da bulundu.

Erdoğan daha sonra diğer liderlerle İtalya

Cumhurbaşkanı'nın verdiği yemekte buluştu. Başbakan Erdoğan zirvenin son gününde gıda güvenliği toplantısında konuşacak ve bazı ikili temaslarda bulunacak.

ajanslar



Bu haber 1,098 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,026 µs