kötü haber var... | " /> kötü haber var... | "/>

En Sıcak Konular

CHP'ye kötü haber var...

10 Temmuz 2009 10:47 tsi
CHP'ye kötü haber var...

Askerlerin sivil yargıda yargılanmasını öngören düzenleme konusunda CHP Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini açıkladı. Ancak...

Askerlerin sivil yargıda yargılanmasını öngören düzenleme konusunda CHP Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini açıkladı.CHP'nin Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı askere sivil yargı yolunu açan yasayı iptali için başvuracağı Anayasa Mahkemesi, 1978 ve 1998'de aldığı iki ayrı kararla askeri yargı alanının genişletilmesine karşı çıkmış...

Askerlerin sivil yargıda yargılanmasını öngören düzenleme konusunda CHP Anayasa Mahkemesi'ne gideceğini açıkladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, partisinin Meclis grubunu pazartesi günü olağanüstü toplantıya çağırdı. CHP'nin, Anayasa Mahkemesi'ne müracaatını pazartesi günü yapması bekleniyor. CHP yasanın iptal edilmesiyle birlikte yürütmenin durdurulmasını da isteyecek.

Yargıyı ihlal kararı

CHP'nin Anayasa Mahkemesi'ne başvuracak olmasına rağmen Anayasa Mahkemesi çeşitli tarihlerde verdiği kararlarda askeri yargının alanının genişletilmesine karşı çıktı. Anayasa Mahkemesi 1978’de verdiği kararda askeri suç için "askeri yararı ihlal etme" kriterini getirdi.

Kararda "Asker kişi ya da asker olmayan herhangi bir kişi tarafından işlenen suçun askeri bir yararı ihlal etmediği, dolayısıyla askersel nitelikten yoksun olduğu belirgin ise bu suçun genel kurallara bağlı genel nitelikte bir suç olarak kabul edilmesi gerekecek, askeri ceza kanununda açıkça yer verilmiş olması bile askeri suç sayılmasına yetmeyecektir" dedi. Yüksek Mahkeme, 1998’de verdiği kararda ise askerlik sıfatı sona ermiş kişilerin askeri mahkemede yargılanmasını öngören düzenlemeyi iptal etti.

Mahkeme kararında "Anayasa'nın 145. maddesinin 2. fıkrası uyarınca, askeri mahkemeler, asker olmayan kişilerin özel kanunda belirtilen askeri suçları ile kanunda gösterilen askeri mahallerde askerlere karşı işledikleri suçları yönünden yargılayabileceklerinden, bu koşulların gerçekleşmemesi durumunda görevsizlik kararı vereceklerdir" vurgusu yaptı.

Samimiyet testini kaybetti

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, yasanın Meclis'te AK Parti, CHP ve MHP ve DTP milletvekillerinin oyları ile kabul edildiğini belirterek "CHP kendi oylarıyla kabul ettiği yasayı Anayasa Mahkemesi'ne götürecek olması büyük bir çelişki" dedi. Elitaş, CHP'nin Anayasa'nın geçici 15. maddesinin kaldırılarak darbecilerin yargılanmasını istediğini belirterek "Şimdi ise darbecilerin yargılanmasını öngören yasayı iptal ettirmek istiyor. CHP samimiyet testini kaybetti" diye konuştu.

Grubunu olağanüstü topluyor

Meclis’in tatilde olmasına karşın CHP grubu Genel Başkan Deniz Baykal'ın çağrısı üzerine pazartesi günü saat 11.00'de toplanacak. Toplantıda Anayasa Mahkemesi'ne yapılacak başvuru için milletvekillerinden imza toplanacak. Askere sivil yargı yolunu açan düzenlemeyi gece yarısı baskını olarak niteleyen CHP, düzenlemenin Anayasa’nın askeri yargılamayla ilgili 145. maddesine aykırı olduğunu savunuyor.

bugün



Bu haber 671 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,373 µs