En Sıcak Konular

Rabia Kader'den Türkiye'ye teşekkür

9 Temmuz 2009 22:50 tsi
Doğu Türkistan'da ismi bayraklaşan Rabia Kader, Urumiçi şehrinde yaşananları anlatırken Türkiye'nin gösterdiği tepki için de anlamlı konuştu.

NTV'ye canlı telefon bağlantısında konuşan Rabia Kader Doğu Türkistan'da yaşananlar, kendisine yönelik eleştiriler ve Türkiye'ye yönelik iddialara cevap verdi:

'Ben bütün Türk halkına hükümetine ve başta Abdullah Gül beyefendiye çok teşekkür ederim. Tüm Türklere konuştuğum için kendimi bahtiyar hissediyorum.

Doğu Türkistan  Çinli yetkilileri Doğu Türkistan'da olayları uygurları suçlu göstererek dünya kamuoyunu aldatmaya çalıştı. Bununla birlikte Çinlilerin de Uygurlara olan nefretini de teşvik etti. Bunun sonrasında Çinliler uygurlara saldırmaya başladı. 4 uygur kızının öldürüldüğü haberini aldık.  Her yerde farklı şekilde ölüm rakamları konuşuyor ama bize gelen son haberlere göre binin üzerinde uygur hayatını kaybetti.

Urumiçi'ndeki olaylar doğu Türkistan'ın başka bölgelerine de sıçradı. Dün aldığımız haberlere göre 5 bin kişi de tutuklandı.  Yaralıların sayısı 800'ün üzerinde olduğu söyleniyor. Ben bu yaralıların durumunu da merak ediyorum.

Çin'in Uyguru işgal ettiğinden deberi Uygurların dilini dinini yasaklamış. Uygurlar dini siyasi ve ekonomik baskı altında. Çinin iç bölgelerinden çok sayıda çinli getirip uygurların yaşadığı bölgelere getirmiş genç uygur kızlarını da başka bölgelere göndermiştir. Ayrıca uygur ailelerin karınlarındaki çocuklarına bile zorla el konulmuştur. Kaşgar şehrini yeniden yapma bahanesiyle bozmuş ve tahrip etmeye çalışmışlar. Doğu Türkistan medeniyetini de yok etmeye çalışıyor. Benle ilgili suçlamaları reddediyorum. Ben tüm sorumluluğu Doğu Türkistan'daki Çin yetkilileri suçlu buluyorum. Doğu Türkistan'daki uygurların protesto etme hakkı vardır. Tüm dünyadaki Uygurların Çinlileri protesto etmeye çağırıyorum.  Doğu Türkistan halkının durumunu dünya kamuoyuna anlatmaya çalışıyorum. Çin'de beni olaylardan sorumlu buluyor.

Türkiye'den bir yetkili sizinle temasa geçti mi Türkiye'den vize alamadığınız iddiası ve Gül ve Erdoğan sizi aradımı sorusuna ise "Ben Abdullah Gül'ün Doğu Türkistan halkı için söylediği sözlerden gurur duyuyorum.  Türk yetkilileri Türk lidereleri Cumhurbaşkanı Gül ve Erdoğan'ın açıklamalarından dolayı sevindim. Eskiden de Türkiye destek göstermişti. Türkiye'nin desteğini daha çok devam ettirmesini ve Uygurlara sahip çıkmasını umuyorum. Doğu Türkistan'da anlaşmaya varılması için Türkiye'nin destek vermesini çok istiyorum. Benim Türkiye'ye girişim iki kez reddedildi.  2006 ve 2007 yılında Türkiye'ye girmesine Türkiye'nin Washinton Elçiliği vize vermedi' dedi.



Bu haber 673 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,634 µs