En Sıcak Konular

İngiltere siparişle işkence yaptırdı

9 Temmuz 2009 10:59 tsi
İngiltere siparişle işkence yaptırdı İngiltere, Pakistan'dan sipariş etti. İnanılmaz bir işkenceye uğradı. Kapçılandı, tırnakları söküldü, sopalarla dövüldü...

Muhafazakâr milletvekili David Davis, İngiltere istihbarat servislerinin bir zanlıya işkence edilmesi işini Pakistan'a ısmarladığını iddia etti.

Rangzieb Ahmed, bundan iki yıl önce Pakistan'dan İngiltere'ye döndüğünde polis tarafından tutuklanmıştı.

Şimdi ise El Kaide militanı olmaktan hüküm giymiş Rangzieb Ahmed'in davası, İngiltere'nin işkenceye suç ortaklığı yapmış olduğunun bir kanıtı olarak gösteriliyor.

Aynı zamanda eski gölge içişleri bakanı da olan David Davis, dün Avam Kamarası'nda yaptığı açıklamada, İngiltere gizli servislerinin El Kaide üyesi olmasından kuşkulandıkları İngiltere vatandaşı bir zanlıya Pakistan'da işkence uygulanmasında suç ortağı olduğunu ileri sürdü.

Davis, İngiltere'nin "işkence işini yabancı hükümetlere ihale ettiğini" söyleyerek, konu hakkında bir kamu davası açılmasını da istedi.

İNANILMAZ İŞKENCE

Rangzieb Ahmed, İngiltere'de 2005 yılından itibaren gözetim altında tutulmaktaydı.  2006 yılının yaz aylarına gelindiğinde ise Ahmed'e suçlama yöneltilebilmesi için yeterli miktarda kanıt toplanmıştı.

Ancak polis ve iç istihbarat servisi MI5, Rangzieb Ahmed'i Manchester'da tutuklamak yerine serbestçe Pakistan'a gitmesine göz yumdu. Rangzieb Ahmed 20 Ağustos'ta Pakistan makamlarınca tutuklandı.

İşte David Davis, bu tutuklamanın, İngilizlerin önerisi üzerine yapıldığını söylüyor. Terör şüphelilerine yönelik kötü muamele konusunda sicili kabarık olan Pakistan'da Rangzieb Ahmed, anlatılana göre, gözaltına alınmış ve ardından da işkenceye maruz kalmış.

Ahmed, sopalarla dövüldüğünü, kamçılandığını, sol elinin üç tırnağının da burada söküldüğünü söylüyor.

 

Ahmed ayrıca göz altındayken MI5 ve MI6 yetkilileri tarafından ziyaret edildiğini de söylüyor. İşkenceye uğradığını söylemesinin ardından ise bir daha gelmemişler.

Pakistan'da göz altına alınmasının üzerinden bir yılı aşkın bir süre geçtikten sonra, Eylül 2007'de ise Rangzieb Ahmed sınırdışı edilmiş ve İngiltere'ye geri dönmüştü. Uçaktan iner inmez de tutuklanmıştı.

Daha sonra da burada yargılanıp bir terör örgütünün üyesi olmak suçundan hüküm giymişti. Yapıları gereği İngiliz istihbarat servisleri MI5 ve MI6 bu iddialara doğrudan cevap veremiyor.

Ancak hükümet bu servislerin işkence ile bağlantısı olduğu veya işkenceye göz yumduğu iddialarını daha önce defalarca reddetmişti. Dava sürecinde de yargıç, Rangzieb Ahmed'in çoğu iddiasını dikkate almamıştı.

 



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,756 µs