En Sıcak Konular

Adıyaman'dan sevindiren petrol haberi

9 Temmuz 2009 10:35 tsi
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) Adıyaman Bölge Müdürü Besim Şişman, bölgedeki günlük petrol üretiminin, geçen yıla göre 1500 varil artışla 10 bin 300 varile ulaştığını söyledi.

TPAO üretiminin yüzde 30'unun Adıyaman'da elde edildiğini belirten Besim Şişman, sismik araştırmalar doğrultusunda yeni kuyularda petrol arayışlarına devam ettiklerini bildirdi.

Geçen yıl 28 sahadaki 184 kuyudan 3 milyon 200 bin varil petrol üretimi yapılan Adıyaman’da, bu yılın ilk 6 ayında toplam üretim 1 milyon 712 bin 192 varile ulaşıldı. TPAO Bölge Müdürü Besim Şişman, geçen yıl günlük 8 bin 800 varil olan günlük üretimin bu yıl yeni açılan 8 kuyudan yapılan üretimle 10 bin 300 varile yükseldiğini anlatırken, “Sondaj çalışması devam eden kuyularımızda da petrole ulaşmamız halinde, yıl sonuna doğru günlük üretimimiz daha da üst seviyelere çıkacaktır” dedi.

Bu yıl içerisinde yapılan sismik araştırmalar doğrultusunda belirlenen 14 kuyuda sondaj çalışması yürüttüklerini belirten Bölge Müdürü Şişman, “Şu an 9 kuyumuzda çalışma tamamlandı. 8 kuyuda petrole ulaştık. 1 kuyuda su olduğu ortaya çıktı. Diğer kuyularda üretim testleri devam ediyor. Bu yıl belirlediğimiz programda herhangi bir aksaklık yaşamadık. Geçen yıl yaptığımız çalışmalarla bulunan yeni kuyularla günlük üretimimiz 10 bin 300 varile ulaştı. Sürekli yükseliş trendi içerisinde olmamız bizi mutlu ediyor” diye konuştu.

Geçmiş yıllarda günlük 75 bin varil üretimle bölgede rekor kırıldığını hatırlatan Şişman, şunları söyledi:

“TPAO, ciddi petrol potansiyeline sahip durumda olduğu için bölgeye çok önem veriyor. Bu kapsamda yatırımlarımız artarak devam ediyor. Geçtiğimiz 2008 yılı üretim açısından kötü dönemdi. Ancak, bu süreçte yaptığımız sismik araştırmalar ile 2009 yılında üretimde artış ortaya çıktı. Şu anda yurt içindeki petrol ihtiyacının yüzde 7- 8'ini karşılıyoruz. Ancak, hem Adıyaman hem de Batman'da irili- ufaklı bir sürü petrol yatağı var. Yeni araştırma ve çalışmalar ile üretim kapasitesini daha da artıracağız.”

TPAO Bölge Müdürü Besim Şişman, yıl sonunda hedeflerinin bölgede 4 milyon varil petrol üretimi yapmak olduğunu ekledi.

 hurriyet



Bu haber 555 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,186 µs