En Sıcak Konular

Kirli masa değil kirli eldiven

9 Temmuz 2009 09:23 tsi
Münevver Karabulut'un cesedine bulaşan spermlerin kirli eldivenle otopsi yapılırken bulaştığı ortaya çıktı...

Münevver Karabulut’un otopsi raporunda ceset üzerinde farklı kişilere ait spermler bulunduğu açıklanmıştı. Şimdi ise o sperm izlerinin Adlı Tıp Kurumu’nda otopsi teknisyeninin eldivenlerinden bulaştığı belirlendi.

İstanbul’da sevgilisi Cem Garipoğlu tarafından 3 Mart’ta kafası kesilerek öldürülen 18 yaşındaki Münevver Karabulut dosyasıyla ilgili olarak ortaya bir skandal daha çıktı. Öldürüldükten sonra İstanbul Adli Tıp Kurumu’na incelenmek için gönderilen Karabulut’un cesedi üzerinde farklı erkeklere ait sperm izlerinin bulunduğu, kurumun hazırladığı raporla açıklanmıştı. Şimdi ise o spermlerin, Adli Tıp Kurumu’nda incelemesi yapılan başka bir cesede ait olduğu ortaya çıktı.

Doğruluğu tartışmalara yol açan “Kirli Masa” skandalının gerçek olduğunu ise dün kurumdan bir profesör açıkladı. İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Öğretim Üyesi Profesör Şebnem Korur Fincancı, otopsi teknisyeninin bir erkek cesedinin giysilerini çıkartarak inceleme yaptıktan sonra aynı eldivenlerle Karabulut’un cesedi üzerinde incelemelerde bulunduğunu belirterek “Eldivenlerini çıkartmadığı için böyle bir bulaşma sözkonusu oluyor” dedi. Adli Tıp Kurumu skandalla ilgili olarak iki gün boyunca sessizliğini korurken herhangi bir resmi açıklama gelmedi. Ama İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurumu Öğretim Üyesi Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı olayın doğru olduğunu söyledi.

Münevver’in cesedi üzerinde bulunan spermin, incelemeler sonucunda aynı gün otopsi yapılmış başka bir cenazeye ait olduğunun ortaya çıktığını söyleyen Prof. Dr. Fincancı, şunları kaydetti: “Otopside hekimlerimize yardım eden teknisyenler var. Bundan önceki yıllarda ne yazık ki, özel bir eğitim alınmadan, sadece hizmetli, memur kadrosunda görev yapan insanların görevlendirilmeleriyle, bu alanda yetişmeleriyle gerçekleştiriliyordu.

Dolayısıyla bu durum, otopsi süreçlerinde çok ciddi aksaklıklara yok açıyor. Burada da benzer bir olayın yaşandığını gördük. Tabii bunlar gerçekten üzücü olaylar. Çünkü böyle bir yanlışlığın ortaya çıkmasıyla yeni bir sanığın araştırılması gündeme geliyor Şu anda Türkiye’deki üniversitelerde otopsi eğitimi veren tek bir bir birim var. O da Mersin’de. Bu olayla bu birimlerin artırılmasına, eğitimli donanımlı otopsi teknisyenlerinin yetiştirilmesine ihtiyaç olduğu hep görülmüş oldu.”

Büyük sorun

Zaman zaman bu hataların yaşandığına dikkat çeken Prof. Dr. Fincancı şöyle devam etti: “Bir başkasının töhmet altında bırakılması gerçekten çok üzücü. Bu tür durumların sıfır hata ile çalışacak biçimde düzenlenmesine ihtiyaç var. İnceleme süreci, yeniden doğrulanması ve doğruya ulaşılması için yapılan ek incelemelerden kaynaklanan bir durum. Sonuçta meslektaşlarımız doğruya ulaşmaya çalışıyor. Böyle bir aksaklık olduğu fark ediliyor ve yeniden inceleniyor. Gecikme de buradan kaynaklanıyor. Bunun yanı sıra merkezde çok ciddi bir iş yükü var, bu zorlayıcı bir durum. Merkezileşme sıkıntı yaratıyor, bu işi birimlerde gerçekleştirmek gerekiyor”

Babası: Bu yanlışlığa inanmak istemiyorum

Münevver Karabulut’un babası Süreyya Karabulut ise çıkan haberlerden sonra duyduklarına inanmak istemiyor. Adli Tıp Kurumu’nun Türkiye’nin en büyük, en güvenilir kurumlarından biri olduğunu söyleyen baba Karabulut, “Adli Tıp Kurumu’nda yapılan bir hataya, bir yanlışlığa inanmak değil duymak bile istemem. Adli Tıp Kurumu böyle bir hata yapabilir mi, böyle bir yanlışın içine girebilir mi?” dedi. Adli Tıp Kurumu’nun verdiği ön otopsi raporunda birden fazla kişiye ait sperm bulunduğunun açıklandığını söyleyen baba Karabulut şöyle isyan etti: “Çıkan ön raporda bir yanlışlık varsa Adlı Tıp Kurumu böyle bir yanlışlık yapmışsa bu ülke bitmiş demektir. Biz kime güveneceğiz. Bu kadar hassas bir konuda böyle bir cinayette hata kabul edilebilir m? Ama bu haberler duyum değil bilgi üzerine yazılır. Olacak şey değil olmaması gerekiyor”

vatan



Bu haber 462 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,278 µs