En Sıcak Konular

Kamu işçisine fark müjdesi

9 Temmuz 2009 08:50 tsi
Türk-İş ile hükümet arasındaki toplu sözleşmeler anlaşma ile noktalandı. Ancak görüşmelerin altı aydır devam ediyor olması sebebiyle kamu işçisi bu sürede maaşlarını zamsız aldı. Toplu sözleşme 2009'un Ocak ayından geçerli olduğu için, işçilere geriye dö

Buna göre, 1000 TL maaşı olan işçi 540 lira fark alacak. 2000 TL maaşlı bir işçinin eline ise seyyanen zam alamadığından dolayı 360 lira maaş farkı geçecek.

Kamudaki yaklaşık 270 bin işçinin toplu iş sözleşmesi süreci, ocak ayında başlıyor. İşçilerin bir bölümü ise şubat ve mart ayında hükümetle masaya oturuyor. Ancak toplu sözleşme sürecinin tamamlanması bu yıl olduğu gibi aylar alabiliyor. İşçiye zamsız maaş aldığı dönemdeki ücretlerine ilişkin farklar ise toplu olarak ödeniyor. Kamudaki 90 bin işçinin görüşmeleri ocak ayında başladığı için 6 aylık maaş farkı ödenecek. Bu kişilerin alacağı maaş farkları, ücretlerine göre değişiklik gösterecek. 1.100 TL'nin altında maaş alan ve 60 TL seyyanen iyileştirme yapılan işçilere 6 ay için 360 TL iyileştirme farkı ödenecek. Bunun yanında maaş farklarını alacaklar. 96 bin işçiye ise 5 aylık maaş farkı verilecek. Bu fark da yine maaşlara göre değişiklik gösterecek. Geriye kalan yaklaşık 80 bin işçi ise 4 aylık maaş farkı alacak.

İşçilerin alacağı maaş farklarının ne zamana kadar ödeneceği ise belirsizliğini koruyor. Türk-İş, maaş farklarının bir an önce ödenmesini sağlamak için sözleşmeye bir madde koydurdu. Buna göre devlet, maaş farklarını gecikmeksizin ödeyecek. Önceki yıllarda ise toplu sözleşmelere ödemeye ilişkin net bir tarih konuyordu. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı işçinin maaş farkının ne zamana kadar ödeneceğine ilişkin olarak "Kimi işyerleri Hazine'nin takviyesine ihtiyaç duyuyor. Kimisi de piyasa şartlarına göre mevcut durumu dikkate almak suretiyle gecikmeden ödeme yapılacaktır. Kurumun parası varsa üzerine oturacak değil, elbette ki işçiye olan borcunu ödeyecektir." ifadelerini kullanıyor.

Öte yandan Türk-İş ile hükümet arasında toplu görüşmelere ilişkin çerçeve protokol imzalanırken işçi sendikaları ile kamu işveren sendikaları arasındaki görüşmeler sürecek. Bu görüşmelerde maaş zammı dışındaki idari sorunlar, işyeri problemleri masaya yatırılacak. Hükümeti Kamu-İş ile Türkiye İşverenleri Sendikası'nın (TÜİS) temsil edeceği görüşmelerde işçinin hakkını ise bağlı oldukları sendikalar savunacak. Bu görüşmelerde maaş zammı konuşulmasa da zaman zaman anlaşma sağlanamadığı oluyor. Ancak çoğunlukla görüşmeler anlaşma ile sonuçlanıyor. Sürecin uzaması halinde ise sonuç alınıncaya kadar işçi zamsız maaş alıyor.

Türk-İş'le hükümet arasındaki görüşmelerin anlaşma ile sonuçlanması Türk-İş yönetimindeki anlaşmazlığı bir kere daha su yüzüne çıkardı. 5 kişilik Türk-İş Yönetim Kurulu'ndaki üç isim hükümetle el sıkışırken Genel Sekreter Mustafa Türkel ile Genel Eğitim Sekreteri Nihat Yurdakul toplantıda bulunmadı. Edinilen bilgiye göre özellikle Türkel bu şartlarda sözleşme imzalanmasına karşı olduğu için anlaşma sağlanan toplantıya katılmadı. Türkel, Türk-İş'in daha sert tutum takınması gerektiğini düşünen ve sokağa inilmesini isteyen ekibin başını çekiyor.

Maaşını 6 ay süreyle çekmeyen emeklinin parası geri alınıyor

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), emeklileri maaşlarını bankada bırakmamaları konusunda uyardı. Hareket görmeyen hesaplardaki paranın bankalarca kuruma geri gönderildiğini belirten yetkililer, bankamatikten yapılacak işlem dışındaki işlemlerin hareket olarak değerlendirilmediğine dikkat çekti. Bu çerçevede 6 ay 'dokunulmayan' hesapların geri alındığına işaret edildi. SGK yetkilileri bu sebeple emeklilere, "Hesap üzerindeki gişe ve ATM'den yapılan işlemler hareket olarak değerlendirilmekte olup, diğer bankacılık işlemleri için (otomatik ödeme, düzenli ödeme gibi) verilen talimatlar hareket olarak değerlendirilmemektedir. Kurumumuzdan gelir/aylık alan sigortalı veya hak sahiplerinin mağdur olmamaları için, 6 aylık süre dolmadan önce banka hesaplarına aktarılan tutarları tahsil etmeleri gerekmektedir." uyarısında bulundu. Öte yandan Türkiye İşçi Emeklileri Derneği (TİED), Başbakan Tayyip Erdoğan'a bir mektup göndererek mağduriyetlerinin giderilmesini istedi. Mektupta şöyle denildi: "Ölmeden hakkımızın teslim edildiğini görmek, en azından mutlu ölmek istiyoruz." 

zaman



Bu haber 984 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,649 µs