Ağustos sancısı | " /> Ağustos sancısı | "/>

En Sıcak Konular

PKK'da Ağustos sancısı

9 Temmuz 2009 08:46 tsi
PKK'da Ağustos sancısı 

PKK’da ‘barış’ ve ‘savaş’ isteyenler arasındaki kavga büyüyor. Ağustosta yapılması düşünülen atamalar yol haritasını belirleyecek.

Terör örgütü PKK’nın kader çizgisi önümüzdeki dönemde netleşecek gibi. Örgüt bir nevi ‘ya tamam, ya devam’ diyecek. Çünkü barış isteyenler ile savaş yanlıları arasındaki kavga, ağustos ayına kilitlenmiş durumda.

İddialara göre örgütte hâkimiyet kurmak için çabalayan Murat Karayılan’a karşı ‘derin’ PKK’lılar harekete geçti. Buna göre önümüzdeki ay PKK, yeni yönetimini şekillendirecek. Tabir yerindeyse terfi dönemi örgütü şimdiden ikiye bölmüş durumda. Uzun süreden beri PKK’nın kontrolünü elinde bulunduran ve ‘şartların olgunlaşması hâlinde’ silah bırakabileceklerini dile getiren Karayılan’a karşı ‘silah bırakacaktıysak niye dağa çıktık’ diyenler arasındaki kavga derinleşiyor. Bu grupta Duran Kalkan, Ali Haydar Kaytan ve Mustafa Karasu gibi isimler var. Sol tandanslı üçlünün Kürdistan Topluluklar Birliği’ne (Koma Ciwaken Kürdistan-KCK) yönelik operasyonda ismi ön plana çıkan Sabri Ok ile sıkı ilişkisi bulunuyor. Ok, daha çok örgüt içindeki ‘Ergenekoncu’ olarak tabir edilen kanadı temsil ediyor.

Gruplar arasındaki kavganın örgüt kamplarına yansıdığı da ileri sürülüyor. İddiaya göre Murat Karayılan, PKK’lı militanları Türkiye’den çekmek için talimat verdi; ancak derin kanadın devreye girmesiyle planın gerçekleştirilemediği belirtiliyor. Hatta sembolik olarak, Amed tabir edilen kırsaldan bir grup terörist Kuzey Irak’taki kamplara çekildi. Halk Savunma Güçleri’nin (HPG) 25 Mayıs’ta yaptığı toplantıda çıkan geri çekilme kararının akim kalması, örgüt içindeki iktidar kavgasına bağlanıyor. Çünkü teröristlerin önemli bir kısmının lider Murat Karayılan’ın talimatına rağmen bölgesini terk etmediği belirtiliyor. Buna ilk itiraz derinlerle irtibatı olan Dersim Saha Komutanlığı olarak tabir edilen bölgedeki teröristlerden geldi. Sabri Başkale yönetimindeki teröristlerin ‘asla geri çekilmeyeceklerini’ ilan ederek ağustosu bekleyeceklerini duyurdukları ileri sürülüyor. Çatışma isteyen tarafın, ağustosta Abdullah Öcalan’ın açıklayacağı söylenen çözüm önerilerine göre pozisyon alacağı da belirtiliyor.

PKK’da yeni atamaların yapılması için çalışma başladığı ve önümüzdeki dönemde yeni yöneticilerin örgüte hâkim olacağı tahmin ediliyor. Tabii Karayılan’ın vereceği savaşta Cemil Bayık gibi önemli bir ismin de tavrı önem kazanıyor. Zira Karayılan yalnız kalırsa PKK’nın dağdan indirilmesi başka bahara kalabilir. Ağustostaki seçimde PKK’nın saha ve tim komutanlarıyla birlikte HPG komutanı ve diğer birimlerdeki yöneticiler belirlenecek.

Türkiye, PKK’lıların dağdan indirilmesi için çözüm geliştiriyor. Ancak bir grup yönetici, militanların dağdan inmesine karşı çıkıyor. Buna rağmen Türkiye, PKK’nın Mahmur Kampı üzerinden silah bırakması projesine sıcak bakıyor. Karayılan da bu planı savunuyor ve çözümün geniş zamana yayılmasından yana tavır takınıyor. Türkiye ise bazı örgüt yöneticilerinin teslim olması gerektiği üzerinde duruyor. Bu durumda yeni bir liste hazırlandığı ileri sürülüyor. Daha önce 154 örgüt yöneticisini isteyen Türkiye’nin bu rakamı son tahlilde 75’e indirdiği de gelen bilgiler arasında. Bu rakam Türkiye’nin ilk etapta isteyeceği örgüt liderlerini kapsıyor. Listede sadece dağdakiler değil, Avrupa’da bulunan Zübeyir Aydar gibi yöneticiler de var. 75 rakamı dışında kalanlar ise eski PKK yöneticileri ve örgütten ayrılanlar. Osman Öcalan gibi kişilerin ikinci listeye alındığı belirtiliyor. PKK açısından oldukça sıcak geçecek olan ağustos ayı, aynı zamanda Türkiye için de önemli. Zira PKK’ya kilitlenen Kürt meselesi aynı zamanda PKK’nın alacağı tavırla örtüşüyor. Ergenekon davası ile birlikte örgütte giderek yükselen sesler çözüm adına olumlu sonuçlar doğurabilir. Ancak ağustos sıcağı ‘derin’ bir sancıya dönüşmeden bu sürecin atlatılması lazım.

aksiyon



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,056 µs