En Sıcak Konular

Çin: Olayları çıkaranları idam edeceğiz

8 Temmuz 2009 23:15 tsi
Çin'de Komünist Partisi Urumçi Komitesi Sekreteri, 'Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki olayları çıkaran kişileri idam edeceğiz' dedi.

Bugün bir basın toplantısı düzenleyen Li, bölgenin merkezi Urumçi'de 5 Temmuz'dan bu yana süren etnik şiddetten sonra istikrarın sağlandığını, güvenlik güçlerinin caddelerin kontrolünü ele aldığını belirtti. Li Cı, cinayetten suçlanan çok sayıda kişinin gözaltına alındığını ve bunların çoğunun öğrenci olduğunu kaydetti.

Urumçi Belediye Başkanı Jerla İsamudin, pazar günü başlayan olaylarda pazartesi akşamına kadar 156 kişinin hayatını kaybettiğini, 1080 kişinin yaralandığını aktardı. Olaylarda 11'i polis aracı olmak üzere 60 taşıtın, 209 dükkanın ve iki binanın tahrip edildiğini ifade eden İsamudin, toplam 56 bin 850 metrekarelik bir alanın da ateşe verildiğini dile getirdi.

ÇİN DIŞİŞLERİ: "GÖZALTILAR, CAN VE MAL GÜVENLİĞİ İÇİN"

Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Çin Gang, Urumçi'de patlak veren şiddet olaylarına karşı alınan önlemlerin yasal ve haklı olduğunu savundu. Çinli sözcü, bu önlemlerin farklı etnik gruplara mensup halk tarafından da desteklendiğini iddia etti.

Çin Gang, Pekin'de düzenlenen olağan basın toplantısında, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yasaların uygulanmasıyla görevli makamların bazı şüphelileri gözaltına almasının, halkın can ve mal güvenliğini korumayı amaçladığını vurguladı. "Hiçbir ülke gibi Çin de bu tür sabotaj ve şiddet olaylarına izin veremez" diyen Sözcü, aksi takdirde ülkenin hukukla yönetilen bir ülke ve hükümetin sorumlu bir hükümet olamayacağını anlattı.

Çin İslam Derneği Başkanı imam Cın Guangyuen, Urumçi'deki olaylara karışan suçluların eylemlerini şiddetle kınadı. Cın, Çin Uluslararası Radyosu'na verdiği mülakatta, "İslam dini barışçı bir din. 5 Temmuz olaylarının düzenleyicileri ve katılımcıları İslam dinini temsil edemez. Eylemlerinin milli ve dini sorunlarla ilgisi yok" ifadelerini kullandı.

"DURUM KONTROL ALTINDA"

Çin Komünist Partisi Sincan Uygur Özerk Bölgesi Komitesi Sekreteri Vang Lıçüen, devlet televizyonuna verdiği demecinde, Urumçi'de meydana gelen "ciddi sabotaj ve şiddet olaylarından" sonra durumun kontrol altına alındığını duyurdu.

Vang, Han milliyetinden bazı vatandaşların sokağa dökülmesiyle ilgili olarak, "Her milliyetten vatandaşa, etnik çatışmaya neden olmak yerine, evine dönerek, asayişin bir an önce sağlanmasına katkıda bulunması çağrısı yapılmalı" diye konuştu.

Bu arada, sabah saatlerinde Urumçi'de 200 kişilik bir grup protesto gösterisi düzenledi. Yetkililer, Han Çinlilerinin yaşadığı mahalleleri ayırmak için polisin kordon altına aldığı yerin yakınlarında toplanan Uygurların, Hanları protesto ettiğini açıkladı. Taşlı sopalı göstericilerden biri, dün gece 300 kadar Hanın güvenlik kordonunu geçerek evlere saldırdığını ve bir lokantaya zarar verdiğini, hatta 50 yaşındaki bir kişiyi dövdüğünü ve bu yüzden protesto gösterisi düzenlediklerini beyan etti.

Polis, dün, Uygurların eylemlerinden rahatsız olduklarını söyleyerek karşı saldırıya girişen sopalı Han Çinlilerini dağıtmak için tazyikli su kullanmıştı.

cihan



Bu haber 769 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs