En Sıcak Konular

Petrol denizinde yüzüyoruz, haberimiz yok!

0 0 0000 00:00 tsi
Petrol denizinde yüzüyoruz, haberimiz yok! Ülkemizdeki petrol rezervleri bizden saklanmış. ‘Petrol Yasa Tasarısı’ dolayısıyla yapılan tartışmalar, Türkiye’nin bir petrol denizi üzerinde yüzdüğünü, ortaya çıkardı. Bu rezervleri tespit etmek için 106 yıl önce harita hazırlatan padi

TBMM’de görüşülen ‘Petrol Yasa Tasarısı’ dolayısıyla yapılan tartışmalar, Türkiye’nin bir petrol denizi üzerinde yüzdüğünü, ancak bugüne kadar ülkenin bu petrolden yararlandırılmadığını ortaya çıkardı. Sultan 2’nci Abdülhamit’in 106 yıl önce hazırlattığı ‘Petrol Haritası’ da bu gerçeği vurguluyor.

TBMM’de görüşülen ‘Petrol Yasa Tasarısı’ birçok tartışmayı da beraberinde getirdi. Gazetemize açıklamada bulunan CHP İzmir Milletvekili Sedat Uzunbay, “Bugüne kadar ülkemizde birçok yabancı şirket sondaj çalışması yapmış ancak petrol çıkarmadan gitmişlerdir. Yabancı petrol şirketlerinin bazı ülkelerin petrol rezervleri ile ilgili kasıtlı yanlış bilgilendirme örneklerine geçmişte de rastlandı. Mesela Suudi Arabistan’da yabancı petrol şirketleri petrol aramaya başladıktan bir müddet sonra Suudilere ‘sizin ülkenizde petrol yok’ demişlerdi. TBMM’de görüşülen ‘Petrol Yasa Tasarısı’ ise yabancı şirketlere bugüne kadar tanınmamış birçok hakkı tanıyor. Bu hakların bazı şirketlerce kötüye kullanılması gündeme gelebilir” dedi.

Mardin’in güneyindeki petrol bölgesi içinde olan mayınlı arazilerle ilgili olarak, kısa bir süre önce mayınların temizlenmesi karşılığında organik tarım yapmak için Maliye Bakanlığı tarafından ihaleye çıkıldığını hatırlatan Uzunbay, “Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ihale iptal edilmişti, bu önemli bir olaydı. Bir diğer önemli olay ise: AKP Hükümeti tarafından TBMM’ye getirilen 1 Mart Tezkeresi’ne göre, Amerikan Ordusu bu bölgeye yerleşecekti.

Bugünlerde Irak’ta yaşanan Amerikan ve İngiliz firmalarının petrol paylaşımlarından insanın aklına, ister istemez, hemen 1 Mart tezkeresi ve mayınlı arazinin temizlenmesi ihaleleri geliyor” şeklinde konuştu.

Türk ekonomisinin en büyük sorunu işsizlik ve cari açık. Ekonominin her yıl rekor düzeyde cari açık vermesine en büyük sebep olarak gösterilen dış ticaret açığının en büyük tetikleyicisi ise petrol ithalatı. Türkiye 2006 yılında 3 milyar 10 milyon dolarlık petrol ithalatı yaptı. Peki, Türkiye petrol ithalatını ne şekilde azaltabilir. Ülkede var olduğu iddia edilen petrol rezervleri işletilemiyor mu? Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen “Petrol Yasa Tasarısı”nda Türkiye’deki petrol gerçeği ile ilgili çarpıcı bazı gerçekler de ortaya çıkmış oldu.

Enerjimizin yüzde 43’ü petrolden üretiliyor

11 Ocak günü TBMM’de görüşülmeye başlanan “Petrol Yasa Tasarısı”nın görüşmelerinin ilk gününde partisi adına söz alan CHP İzmir Milletvekili Sedat Uzunbay, Türkiye’nin petrol gerçeği ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin enerji arz güvenliğini temin etmesinin en önemli önceliği olduğunu savunan Uzunbay; “Dünya enerji ihtiyacının karşılanmasında yüzde 37 gibi önemli bir paya sahip olan petrol, ülkemizde de, yüzde 43`lük oranıyla enerji tüketiminde birinci sırada gelmektedir” şeklinde konuştu

Yabancılar rezervleri atıl hale mi getiriyor?

“Bugüne kadar ülkemizde birçok yabancı şirket sondaj çalışması yapmış ancak petrol çıkarmadan gitmişlerdir. Yabancı petrol şirketlerinin bazı ülkelerin petrol rezervleri ile ilgili kasıtlı yanlış bilgilendirme örneklerine geçmişte de rastlandı. Mesela Suudi Arabistan’da yabancı petrol şirketleri petrol aramaya başladıktan bir müddet sonra Suudilere ‘sizin ülkenizde petrol yok’ demişlerdi. Ancak şimdi biliyoruz ki dünyanın en büyük petrol rezervleri Suudi Arabistan’da. Buna benzer olaylar ülkemizde de yaşandı.

TBMM’de görüşülen ‘Petrol Yasa Tasarısı’ ise yabancı şirketlere bugüne kadar tanınmamış birçok hakkı tanıyor. Bu hakların bazı şirketlerce kötüye kullanılması gündeme gelebilir” dedi.

Nusaybin’de ciddi petrol rezervi var

Güneydoğu Anadolu`da bazı arama faaliyetlerine ve önemine değinen Sedat Uzunbay çarpıcı rakamlar ve istatistikler verdi: “Mardin`in Nusaybin ilçesinde yaklaşık 3,5 milyon dönümlük arazide petrol aramaya başlayan Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, elde ettiği bulgulara göre, bölgede ciddi bir petrol rezervi vardır. Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığının son bir senede yedi kuyu açtığı bu sınırın Suriye tarafında yüz kuyu faaliyet gösteriyor ve bunlardan günde 600 bin varil petrol çıkarılıyor. Bu rakam Türkiye`nin günlük tüketiminin yaklaşık yüzde 85’ine denk geliyor.”

Mayınların temizlenmesi projesi bir tuzak mıydı?

Mardin’in güneyindeki petrol bölgesi içinde olan mayınlı arazilerle ilgili olarak, kısa bir süre önce mayınların temizlenmesi karşılığında organik tarım yapmak için Maliye Bakanlığı tarafından ihaleye çıkıldığını hatırlatan Uzunbay, “Kamuoyundan gelen tepkiler üzerine ihale iptal edilmişti, bu önemli bir olaydı. Bir diğer önemli olay ise: TBMM’ye getirilen 1 Mart Tezkeresine göre, Amerikan Ordusu bu bölgeye yerleşecekti, bu da çok önemli başka bir olay. Bugünlerde Irak`ta yaşanan Amerikan ve İngiliz firmalarının petrol paylaşımlarından insanın aklına, ister istemez, hemen 1 Mart tezkeresi ve mayınlı arazinin temizlenmesi ihaleleri geliyor” ifadelerini kullandı.

Abdülhamit’in Petrol Haritası

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü’nün Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı tarafından hazırlanan ‘Osmanlı Döneminde Irak’ adlı kitapta yer alan, Sultan 2’inci Abdülhamit’in 106 yıl önce hazırlattığı petrol haritası ise Türkiye sınırları içerisinde yer alan önemli petrol yataklarını ayrıntılı bir şekilde ortaya koyuyor. Diyarbakır, Mardin, Bismil, Hazro Çayı etrafı, Sinan, Batman Çayı etrafı, Dicle Bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Botan Çayı etrafı, Habur, Fındık, Cizre, Habur Çayı etrafı, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkâri’de ciddi petrol rezervlerinin bulunduğuna dikkat çeken harita, bugüne kadar bu bölgelerdeki petrol niçin çıkarılmadı sorusunu gündeme getirdi.

Milli Gazete



Bu haber 463 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,922 µs