En Sıcak Konular

Öymen vahşeti Çin'e yakıştıramadı

8 Temmuz 2009 20:52 tsi
CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Sincan Uygur Özerk Belgesi'nde yaşanan olaylarla ilgili dünyayı sessiz kalmakla suçlarken Çin için de şunları söyledi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde yaşanan olayların Çin'e yakışmadığını, dünyanın yaşananlara sessiz kalmasının üzüntü verici olduğunu belirterek, ''Hükümetin bu konuda sessiz kalmasını ve çok genel bir takım ifadelerle yetinmesini de eksiklik olarak görüyoruz'' dedi.

Öymen, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, CHP Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) Genel Başkan Deniz Baykal başkanlığında yaptığı toplantıda ele alınan konular hakkında bilgi verdi.

Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki gelişmelerin MYK toplantısında değerlendirildiğini belirten Öymen, gelişmeleri üzüntü ve kaygıyla izlediklerini aktardı. Öymen, şöyle konuştu:

''CHP olarak biz orada yaşanan gelişmelerin Çin'e yakışmadığı görüşündeyiz. Dünyanın da orada yaşananlara karşı sessiz kalmasını üzüntüyle kaydediyoruz. Dünya bu gibi durumları bizce çoktan geride bırakmalıydı. Biz bu meselelere insani boyutuyla eğilmenin gerektiğine inanıyoruz. Hükümetin de bu konuda tamamen sessiz kalmasını ve çok genel bir takım ifadelerle yetinmesini de eksiklik olarak görüyoruz. Bu bir insan hakları meselesidir ve insan hakları meselesinde hükümet belli bir tavır koymak cesaretini göstermeliydi.''

Öymen, toplantıda askerlere sivil yargılamanın yolunu açan yasal düzenlemenin de ele alındığını dile getirerek, ''Bunun da iktidar tarafından gerçekleştirilen bir siyasi kirlenme olayı olarak değerlendirilmesi gerektiğini düşündük'' dedi. Bazı çevrelerin, bu olaydan sonra CHP'ye telkinlerde bulunulduğu iddialarını gündeme getirdiğini ifade eden Öymen, bunların hiçbirinin gerçeği yansıtmadığını, CHP'nin her zaman olduğu gibi kendi görüşünü tespit ettiğini söyledi.

-''ANAYASA'YA AYKIRI''-

Yasal düzenlemenin Anayasa'nın 145. maddesine aykırı olduğunu savunan Öymen, ''TBMM'nin Anayasa'ya bu kadar aykırı bir metni kabul etmesinin düşündürücü olduğunu'' ifade etti. Öymen, bazı çevrelerce Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin bu konudaki tutumunun ve aldığı kararların bu değişikliğin arkasındaki en önemli neden olarak gösterildiğini anlatarak bunun da bir çarpıtma olduğunu savundu.

Öymen, şunları kaydetti:

''Cumhurbaşkanı yetkisi meclisten gelen bu yasal düzenlemeyi kabul etmek veya reddetmekle ilgilidir. Bazılarının ileri sürdüğü gibi kabul edip ayrıca tavsiyede bulunmak gibi bir yetkisi anayasada mevcut değildir. Biz cumhurbaşkanının açık ve net bir tavır sergilemesini bekliyoruz. Anayasa'ya sadakat yemini ederken ifade ettiği görüşlerin arkasında durmasını bekliyoruz. Aksi takdirde Anayasa'ya aykırılığı açıkça belli olan ve pek çok hukuk uzmanı tarafından da dile getirilen görüşlere aykırı biçimde bu metni onaylamış olacaktır. Biz başlangıçta da söyledik Sayın Cumhurbaşkanı sıcak siyasetin bir parçası olmamalıdır.''

Bu düzenlemenin hukuk ve demokrasi mücadelesi olarak değerlendirilemeyeceğini de belirten Öymen, hükümetin izlediği politikaların bir kişisel hegemonyayı yerleştirme çabası olduğunu iddia etti.

Askeri yargının tarafsız olmadığı yönünde bir izlenim yaratılmaya çalışıldığını, bunun doğru olmadığını belirten Öymen, aksine, sivil yargının alanına giren olaylarda yargının işlemesinin iktidar tarafından engellendiğini savundu.

Öymen, hükümetin bazı olaylarda soruşturma izni dahi vermediğini ifade ederek, ''Maalesef bu dönemde hükümet tarafından sivil yargıda işletilmemektedir'' diye konuştu.

Bazı çevrelerde, ismini vermeyen bakanların ''Türk Silahlı Kuvvetleri artı CHP eşittir iktidar'' gibi sözler söylediklerini gördüklerini öne süren Öymen, ''Bunu çok utanç verici buluyoruz. Bu makamlara gelmiş kişilerin ismini açıklayacak cesareti olmalıdır. İsminizi açıklayacak cesaretiniz yoksa bu gibi ahlak dışı iddialarda bulunmayacaksınız'' dedi.

Toplantıda ekonomik gelişmelerin de değerlendirildiğini belirten Öymen, iktidarın yanlış politikalarının ekonomik krizi derinleştirdiğini savundu.

aa



Bu haber 615 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,186 µs