En Sıcak Konular

Gül'ün onayına ilk tepkiler

8 Temmuz 2009 20:05 tsi
Gül'ün onayına ilk tepkiler  
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, askerlerin sivil mahkemelerde yargılanmasına imkan sağlayan yasayı onayladı. İşte Gül'ün kararından sonra gelen ilk tepkiler...

GAZETECİ YAZAR ŞAMİL TAYYAR: CUMHURBAŞKANI GÜL DOĞRU BİR KARAR VERMİŞTİR

Askere sivil yargı yolunu açan yasanın Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasını son derece doğru bir karar olarak yorumlayan gazeteci-yazar Şamil Tayyar, bunun Türkiye'nin demokratikleşmesi açısından önemli bir kara olduğunu kaydetti.

Yasanın Ergenekon davasıyla ilgili yargılamada da olumlu etkileri olacağını belirten Tayyar, daha önce yaşanan Şemdinli olaylarının sivil bir bölgede olmasına rağmen sanıkların sivil mahkemede yargılanarak ceza almasının ardından Yargıtay'ın bu kararı iptal ederek, askeri mahkemeye gönderdiğini, burada yargılanan sanıkların beraat ederek serbest kaldığını hatırlattı.

Tayyar, yasanın onaylanmasının ardından bu tür olayların önüne geçilebileceğini söyledi.

Albay Dursun Çiçek'in de benzer şekilde yargılanamadığını işaret ederek, Gül'ün onayının çok önemli bir gelişme olduğunu vurguladı.

AK PARTİ GRUP BAŞKANVEKİLİ BOZDAĞ: ''SAYIN CUMHURBAŞKANI, YASAYI, ANAYASA UYGUN BULARAK ONAYLADI'

AK Parti Grup Başkanvekili Bekir Bozdağ, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Türk Ceza Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'u, Anayasa'ya uygun bularak onayladığını söyledi.

Bozdağ, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gül'ün, kanunu, Anayasa'ya uygun görerek onayladığını, yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderdiğini anımsattı.

Bekir Bozdağ, Gül'ün, bazı konularda olası tereddütleri gidermek için yasal düzenlemelerin yapılması konusunda da tavsiyede bulunduğuna işaret etti.

Tavsiye doğrultusunda ne tür bir düzenleme yapılacağına ilişkin soru üzerine Bozdağ, öncelikle konuyu inceleyeceklerini söyledi.

CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ANADOL:'SAYIN GÜL'ÜN ŞERHİ, HUKUKİ DEĞİL, SİYASİ'

CHP Grup Başkanvekili Kemal Anadol da konuyu değerlendireceklerini ve ne gerekiyorsa yapacaklarını ifade etti.

Anadol, Anayasa Mahkemesine gidip gitmeyecekleri sorusuna, ''Ne gerekirse onu yapacağız, ama şu anda peşin bir şey söylemek istemiyorum'' karşılığını verdi.

Gül'ün şerhini, ''hukuki değil, siyasi'' diye nitelendiren Anadol, ''Sayın Cumhurbaşkanı hakkında vaktiyle yaptığımız değerlendirme kanıtlanıyor'' diye konuştu.

MHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ŞANDIR: CUMHURBAŞKANI'NIN TEREDDÜTLERİNİ HÜKÜMET NASIL ORTADAN KALDIRACAK, GÖRECEĞİZ'

MHP Grup Başkanvekili Mehmet Şandır da Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu, her kişinin hukuktan kaynaklanan, tanımlanan yetkisini kullandığını ifade etti.

''Bir yanlışlık varsa yine hukuk yolu takip edilerek çözüm yolu üretilmelidir'' diyen Şandır, ''Böyle önemli bir konuda korkak, ürkek, gece yarısı yapılan düzenlemenin doğru olmadığı, şık olmadığı yönünde Sayın Cumhurbaşkanı'nın da tereddütleri olduğu ortaya çıkmıştır'' diye konuştu.

Bu düzenlemenin, ''gecenin bir yarısında Cumhurbaşkanı'nın da tereddüt duyacağı bir şekilde tanzim edilmesini doğru bulmadıklarını'' belirten Şandır, şunları kaydetti:

''Keşke Sayın Cumhurbaşkanı Meclis'e geri gönderseydi. Düzenlemenin, ilgisi olmayan bir kanunda, milletvekillerinin önergeleriyle, devlet kurumlarının görüşleri alınmadan yapılmış olması aslında Türkiye'ye yakışmamıştır.

Bu eğer AB müktesebatına uyumsa, AB uyumunda da Türkiye samimiyse bu düzenlemelerin daha çok tartışılarak, Anayasal bütünlüğü de gözeterek yapılması gerekirdi. Bunun gece yarısı ilgisiz kanunlarla düzenlenmesi bu konuda Hükümet'in samimiyet ve ciddiyet zafiyetini göstermektedir. Bir yanlışlık varsa çözüm hukuktadır. Sayın Cumhurbaşkanı'nın tereddütlerini bu Hükümet nasıl ortadan kaldıracak, hep beraber göreceğiz'' dedi.

TBMM ANAYASA KOMİSYONU BAŞKANI KUZU: ASKERE SİVİL YARGI YOLUNU AÇAN YASA SİVİLLEŞME HAREKETİ

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, askere sivil yargı yolunu açan yasanın onaylanmasını, bir sivilleşme hareketi olarak gördüğünü belirtti.

Kuzu, bu gelişmeyi askeri yargıya güvenmeme olarak yorumlanmasını yadırgadığını kaydetti.

Askere sivil yargı yolunu açan 5198 sayılı kanunun onaylanmasıyla ilgili görüşlerini açıklayan Burhan Kuzu, bu yasanın Türkiye'nin normalleşmesi, sivilleşmesi olarak gördüklerini vurguladı.
Kuzu, CHP'nin iptal davasıyla ilgili başvurusunda diğer partilerden çok destek alamayacağını söyledi.

Kuzu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ek düzenleme isteğini ise olumlu karşıladığını bildirdi. 

samanyoluhaber



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,297 µs