En Sıcak Konular

İddialar asılsız

8 Temmuz 2009 17:53 tsi
Bosna Savaşı'nın en büyük savaş ve soykırım suçlusu Radovan Karaciç'i yargılayan Hollanda-Lahey'deki Eski Yugoslavya Savaş Suçları Mahkemesi, Karaciç'in Amerikalı diplomat Richard Holbrooke hakkındaki iddiasını kesin biçimde geçersiz kıldı.

Karaciç'in Holbrooke hakkındaki iddiası üzerine 30 sayfalık içtihat çıkaran mahkeme, daha önce yapılan ara değerlendirmelerde olduğu üzere, Karaciç'in iddia ettiği gibi Holbrooke'un 1996'da kendisine "BM'nin Lahey mahkemesinin adli takibinden muaf olacaksınız" teminatının, BM Güvenlik Konseyi kararlarına bağlı olmayan kanıtlanmamış husus olarak, kesinlikle geçersiz olduğuna hükmetti.

HOLBROOKE-DAYTON

ABD'nin Ohio eyaletinin Wright-Patterson Hava Kuvvetleri Üssü'nde 21 Kasım 1995'te parafe edilen Dayton barış antlaşması, 3,5 yıllık Bosna faciasını bitirmişti.

Bugün Afganistan ve Pakistan özel temsilcisi olan Amerikalı kıdemli diplomat Holbrooke'un hazırladığı barış planı, Dayton'da dönemin Hırvatistan Devlet Başkanı Franyo Tudjman (1922-1999), Bosna-Hersek Cumhurbaşkanı Alia İzzetbegoviç (1925-2003), Sırbistan-Yugoslavyaa Devlet Başkanı Slobodan Miloşeviç (1941-2006) tarafından parafe edildi.

Dayton'dan sonraki ay 14 Aralık 1995'te Paris'te ABD Başkanı Bill Clinton'ın tanıklığında üç devlet başkanının "mecburi el sıkışması" ile Dayton resmen imzalanmıştı.

Antlaşma, Boşnak-Hırvat Federasyonuna toprakların yüzde 51'ini, Bosna-Sırp Cumhuriyeti'ne yüzde 49'unu bıraktı. Holbrooke'un Karaciç'i "kayırdığı iddiası", geçen yıl temmuzda Belgrad'da yakalanan Karaciç tarafından en az beş kez mahkemeye "delil" olarak sunuldu.
Karaciç, hakkında açılan 11 davada "soykırım ve savaş suçlarının düşürülmesi gerektiğini" öne sürüyor.

Karaciç'in Lahey'de eylülde başlayacak esas duruşmalarının en az 1 yıl sürmesi bekleniyor. Karaciç, Holbrooke'un kendisine Belgrad'da "Halk içinde görünmeyiniz, ortadan kaybolunuz, size dava açılamayacak" diye teminat verdiğini iddia ediyor. Holbrooke, bunu yalın dille yalanlamış bulunuyor.

Çocuk ruh hekimi olan Karaciç, geçen yıl temmuzunda Belgrad'da, 13 yıllık firardan sonra otobüste yakalanırken, sahte kimlik ve tanınmayacak derecede uzun sakallı "modern alternatif tıp şifalı bitki hekimi" ruhsatıyla ele geçmişti.

A.A.



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,111 µs