En Sıcak Konular

DTP'nin çözüm önerisi belli oldu

8 Temmuz 2009 17:28 tsi
DTP'nin çözüm önerisi belli oldu Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den randevu talebinde bulunan DTP'li belediye başkanlarının ne tür talep ve beklentilerde bulunacaklarına dair ayrıntılar netlik kazanıyor.

Buna göre, Kürt sorununa ilişkin 7 maddelik öneri listesi hazırlayan DTP'li başkanlar, demokratik özerklik ve eyalet sistemini talep ederken Türkçenin resmi dil olmasını kabul ediyor. Öneriler arasında PKK elebaşı Abdullah Öcalan'ın muhatap alınması da var.

DTP'li belediye başkanlarının Ankara'ya gelmesi ve Cumhurbaşkanı Gül ile görüşme talebinde bulunmaları tartışılma konusu olmuştu. DTP'li 98 belediye başkanı adına bir açıklama yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir, randevu taleplerini kabul edildiğini açıklamıştı. Ancak daha sonra Köşk'ten böyle bir randevunun olmadığını duyurulmuştu. DTP'li belediye başkanları, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'den randevu beklemeye devam ettiklerini açıklarken, Kürt sorununa yönelik 7 başlık altında çözüm önerileri hazırladıkları ortaya çıktı.

DTP'lilerin önerileri şöyle: "Demokratik özerklik projesi ve eyalet sistemine geçiş. Kaynakların eyaletler tarafından kullanımı. 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren'in önerisi değerlendirilsin. Yerel yönetimlerin güçlendirilmesi isteniyor. Doğal kaynakların kullanımı belediyeler tarafından kullanılması. Anayasanın dil ve eğitim özgürlüğünü güvence altına alması. Kürt etnisitesi isminin anılmasına gerek yok anayasada. Ancak kimliklere Kürt, Türk yazılsın. Irak anayasasından eğitim ve dil konusunda alıntılar yapılsın. Resmi dil kesinlikle Türkçe olarak kalsın. Bask modeli birebir uygulansın. Franko döneminde kan üzerinden siyaset yapılması durdurulmuş, geçmiş genel af ile sıfırlanmıştı. Eğer Bask modeli olmaz ise PKK liderlerinden Murat Karayılan'ın önerdiği İskoç Modeli de incelensin ve uyarlansın. (Ayrı bir parlamento olsun ama bölge Ankara'ya bağlı olsun). Çözüm için İmralı ve Abdullah Öcalan ile görüşmelere başlansın."

(CİHAN) 



Bu haber 558 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,415 µs