acı süpriz | " /> acı süpriz | "/>

En Sıcak Konular

Rus hacker'dan ABD'ye acı süpriz

8 Temmuz 2009 14:19 tsi
Rus hacker'dan ABD'ye acı süpriz Wall Street güvenliği tartışıyor

Wall Street'in işlem hacmi açısından en büyük oyuncularından biri olan Goldman Sachs'ın eski programcılarından Rus Sergen Aleynikov, bankanın gizli işlem kodlarını çalıp Almanya'daki bir bilgisayara aktardıktan sonra kaçarken havaalanında yakalandı. Goldman Sachs'ın Wall Street'teki işlem ekranına girerek milyonlarca dolarlık hızlı alım-satım işlemlerine müdahale imkanı veren kodların, Goldman Sachs'ın işlem hacmindeki pazar payını etkileyebilecek hatta Wall Street'te büyük bir manipülatif dalgaya bile yol açabilecek öneme sahip olduğuna dikkat çekiliyor.
Goldman Sachs gibi bir şirketin eski çalışanının bu kodları ele geçirebiliyor olması, trilyonlarca dolarlık hacme sahip Wall Street'teki işlem güvenliği konusundaki soru işaretlerini de arttırdı. Geçen haftaya Goldman Sachs'ın New York Borsası'nda yaptığı hatalı işlemler damgasını vurmuştu. Fakat yetkililer yaptıkları açıklamada, bu hatalı işlemlerle çalınan kodların bağlantısı olmadığını belirtti.

Ayda 33 bin dolar yetmedi
New Jersey'de oturan Rus göçmeni Aleynikov, Goldman Sachs'ta çalıştığı 2007'nin Mayıs ve Temmuz ayları arasında ayda 33 bin dolardan fazla para kazanıyordu. Geçen cuma günü Newark Liberty Uluslararası Havaalanı'nda kaçarken yakalanan Aleynikov'un serbest kalabilmesi için mahkeme kefalet için 750 bin dolar değer biçti. Aleynikov, şimdi Brooklyn'deki Metropolitan Tutukevi'nde bulunuyor.

Kodlar kimde, bilinmiyor
Aleynikov'un avukatı Sabrina Shroff, müvekillinin evden çalışmak amacıyla kodları indirdiğini, satmak gibi bir niyeti olmadığını iddia etti. Buna karşılık, FBI yetkilileri kodların halen Almanya'da olduğunu, hangi bilgisayarda tutulduğunun veya bu kodları birilerinin kullanıp kullanmadığının bilinmediğini açıkladı.

Veri arşivi için indirmiş
Yetkililer, Aleynikov'un kodları karmaşık otomatik hisse senedi ve kıymetli malların ticaretinde kullanılmak üzere çaldığı inancında. Aleynikov'un tutuklandıktan sonra FBI görevlilerine "Aslında başlangıçta açık veri arşivi oluşturmak için kodları indirdim. Fakat sonra farkettim ki düşündüğümden çok daha fazlasına ihtiyacım var" savunmasını yaptığı belirtildi.

Taraf



Bu haber 1,059 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,854 µs