En Sıcak Konular

Tarihin ilk nükleer hesaplaşması Türkiye'de olabilirdi

8 Temmuz 2009 13:22 tsi
Pazartesi günü ölen 20. yüzyılın en etkili Amerikan Savunma Bakanı Robert S. McNamara'ya göre Türkiye, insanlık tarihinin ilk nükleer hesaplaşmasına "ev sahipliği" yapmaya çok yaklaşmıştı.

ABD Başkanı JF Kennedy'nin "tanıdığım en zeki insan" dediği McNamara'nın ölümü üzerine Soğuk Savaş döneminde yaşananlar, II. Dünya Savaşı ve 1962'de bütün dünyayı nükleer savaşın eşiğine getiren Domuzlar Körfezi Çıkartması'na ait bilgiler bir defa daha tartışılmaya başladı. Vietnam Savaşı'nın mimarlarından McNamara, II. Dünya Savaşı'nı bitiren Japonya bombalamalarına ilişkin de "günah çıkartıyor". McNamara'ya göre Japonya'da 900 bin sivil katleden Amerikalılar "savaş suçlusu".

Bu tartışmaların Türkiye'yi en yakından ilgilendiren kısmı ise 1962'de başarısızlığa uğrayan Domuzlar Körfezi Çıkartması sırasında Türkiye üzerinden yapılan pazarlıklar.

Sovyetler Türkiye'ye saldırabilir

McNamara, 27 Ekim 1962'de Sovyetlerle ABD'nin büyük bir nükleer savaşa tutuşabileceği ve Türkiye'nin tarihin ilk nükleer restleşmesine ev sahipliği yapabileceği endişesini dile getiriyor. Sovyetlerin Küba'ya nükleer silahlar yerleştirmesi üzerine Ada'yı işgal etme planları yapan ABD, Sovyetlerin de Türkiye'yi işgal edebileceğinden endişe ediyor zira Türkiye'de de ABD nükleer silahları bulunuyor.

NYT gazetesine yansıyan haberlerde Beyaz Saray kayıtlarına göre, nükleer savaş tartışmaları yapılan ofiste Kennedy'ye, "Askeri planımız temelde Ada'nın işgaline dayanıyor. Küba'ya saldırdığımızda, bütün gücümüzle hücum etmeliyiz. Zannediyorum Sovyetler de galip ihtimalle Türkiye'deki füzelere saldıracaktır. ABD de daha sonra Karadeniz'deki Sovyet gemi ve üslerine saldırmak mecburiyetinde kalacaktır. Bu çok çok tehlikeli." diyen McNamara, böyle bir senaryonun önüne geçmek için en iyi yöntemin Küba'ya saldırıdan önce Türkiye'deki nükleer füzeleri sökmek olduğunu söylüyor.

Sonuçta, Sovyetler Küba'daki nükleer başlıklarını çekerken, ABD de Türkiye'dekileri kaldırıyor.

Japonya'da savaş suçu işledik

2003 yılında vizyona giren "Savaşın Sisi" adlı belgeselde ABD'nin Japonya bombalamalarına dair görüşlerini açıklayan McNamara, Japonların teslimini temin için yapılan "yangın bombalamaları" neticesinde yüz binlerce sivil Japon'un öldüğünü vurguluyor. Japonya'yı bombalayan General Curtis LeMay'e istatistiki analizler yaparak yardımcı olan McNamara, bu bombalamalardan kendisini de sorumlu tutuyor.

"Tokyo'da 100.000 erkek, kadın ve çocuğu yakarak öldürdük. Toplamda 900.000 sivil Japon öldü. LeMay bana, eğer savaşı kaybetseydik, hepimiz savaş suçlusu olarak yargılanacaktık, dedi. Bence haklıydı. O ve kendimi de dahil ederek, ben savaş suçluları gibi hareket ettik." itirafında bulunan McNamara, "Savaşı kaybettiğinizde yaptıklarınızı gayri ahlaki kılan ve kazandığınızda yaptıklarınızı gayri ahlakilikten çıkaran şey nedir?" sorusuna cevap bulamadığını vurguluyor.

 zaman



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,907 µs