En Sıcak Konular

Eksilecek parçayı bulun: Şanghay kaçlısı?

8 Temmuz 2009 13:09 tsi
Eksilecek parçayı bulun: Şanghay kaçlısı? Vay canına: ABD golü kötü zamanda geldi! iyibilgi Ankara

Bundan kısa süre önce, kolaylıkla anımsanacağı gibi, Kırgızistan Manas askeri üssünü kapatarak, ABD’yi “tahliye” etmişti.

Uzun süre pazarlıkları sürse de, araya “hatırlı komşular” girse de, hallice zam yapılsa da, Kırgızistan üssün ancak sivil amaçlı kullanımına izin verdi.

Washington için bu biraz gurur kırıcı olmakla beraber, aynı zamanda hayli teknik sorun çıkaracak bir gelişmeydi. Birincisi şu an en önem verdiği Afganistan konusunda topallaması anlamına gelecekti.

İkincisi daha çok stratejikti: ABD’nin bölgede neredeyse üssü kalmıyordu ve Rusya, “biz yardım ederiz sıkmayın canınızı” demeye başlamıştı ki, zaten en çok can sıkıcak konu buydu.

Esasen bu zaten bir Kremlin operasyonuydu. Bugün; tam Obama ve Putin krallara layık bir kahvaltı yaparken… Bugün, tam Çin’in Özerk Sincan Bölgesi’nde Uygurlara çaplı saldırılırken… İlginç bir haber geldi!

Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman, ülkesini ziyaret eden ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Robert Black’e, askerî hava üssünü önerdi.
 
Aslında çok üzerinde durulmayacak ama bu kadar kargaşa içinde gündemdeki en önemli ve dikkat isteyen bir gelişme olabilir bu. Şu nedenlerle: Tacikistan, ABD için hayati önemdeki Afganistan’ın tam üzerinde ve hallice sınıra sahip.

Adeta yapışık. İki, Tacikistan, Çin’e de yapışık. Sincan Özerk Bölgesini’nde dibinde! Üç, Tacikistan ekonomik açıdan çok sıkışık. Üstelik önümüzdeki dönemde daha da kötüleşmesi bekleniyor.

Esasen bu üssü (Ayni Hava Üssü-Başkent Duşanbe’ye 20 Km. uzaklıkta.) kısa süre önce Rusya’ya teklif etti Tacik liderliği. Fakat olumlu yanıt alamadı çünkü Moskova’nın da şu sıralar eli sıkışık.

Dahası, şimdiden Afganistan’a malzeme götürülmesi konuları konuşulmaya başlanmış durumda. Şimdi gelelim işin Amerikalılar tarafından tadından yenmeyen kısmına.

Tacikistan bir Şanghay İşbirliği Örgütü, yani popüler ismiyle Şanghay Beşlisi üyesi! Hani Rusya-Çin liderliğinde gelişen örgütün.

Artık Obama ile kahvaltıda Putin’e uzatılan not da yazılanları okuyunca yüzünün aldığı hali siz tahmin edin. Peki herşey bitti mi yoksa bu sadece Manas maçında atılan golün rövanşı mı?

Tacikistan’ın parayı geri çevirmesi hayli zor. Fakat Kırgızistan’da pazarlıklar yapılmıştı. Yani ne olacağı belli olmaz. En iyisi gelecek ayı beklemek. Çünkü Medvedev orada olacak!

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,910 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,324 µs