En Sıcak Konular

Türkiye'den KİK'te yeni bir hamle

8 Temmuz 2009 09:46 tsi
Türkiye'den KİK'te yeni bir hamle



Türkiye, 6 körfez ülkesinin katıldığı İstanbul'daki 'Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi'nde (KİK) Bakan Davutoğlu ile yeni bir açılım peşinde.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Bahreyn Dışişleri Bakanı Halit Bin Ahmet El Halife ile bir araya geldi.

Çırağan Sarayı'nda devam eden ''Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyde Stratejik Diyaloğu 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı'' çerçevesindeki görüşme, basına kapalı yapıldı.

Görüşmeden önce basın mensuplarının kısa süre görüntü almasına izin verildi.

 Türkiye'nin, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Umman tarafından kurulan Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ile siyasi, ekonomik, askeri, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliği ve entegrasyon sağlamayı amaçladığı bildirildi.

Dışişleri Bakanlığı'ndan edinilen bilgide, Çırağan Sarayı'nda başlayan ''Türkiye-Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Yüksek Düzeyde Stratejik Diyaloğu 1. Dışişleri Bakanları Toplantısı''nın, Stratejik Diyalog çerçevesinde ilk toplantı olduğu belirtildi.

Türkiye'nin Orta Doğu'da ve daha geniş coğrafyada izlediği aktif dış politika çerçevesinde belli mekanizmaların kurumsallaştırıldığına dikkat çekilerek, Türkiye'nin etrafında bir huzur ve istikrar ortamı yaratmak için çaba sarf ettiğine işaret edildi.

Diplomatik kaynaklar, Türkiye'nin hedefinin gayet açık olduğunu belirterek, Türkiye'nin herhangi bir art niyetinin, hesabının, kitabının olmadığı, bölgede, huzur, güven, istikrar ve refahın artmasını istediğini belirtti.

Türkiye'nin, Suudi Arabistan, BAE, Bahreyn, Katar, Kuveyt ve Umman tarafından kurulan KİK ile siyasi, ekonomik, askeri, sosyal ve kültürel alanlarda işbirliği ve entegrasyon sağlamayı amaçladığı da vurgulandı.

Bölgedeki 6 ülkeyle ticaret hacminin 2002'de 2,1 milyar dolar iken, 2008'de 16,6 milyar dolara yükseldiğine atıfta bulunan diplomatik kaynaklarca, bu ülkelerde iş yapan müteahhit firmaların son 7 yıldaki iş toplamının da 16,1 milyar dolar olduğu bildirildi.

Türkiye ile 6 ülke dışişleri bakanının yarın yapacağı toplantının ardından ortak bildiri sunulacağı ve bildiride Türkiye ile bu ülkeler arasında bundan sonra atılacak adımlara ilişkin yol planının açıklanacağı kaydedildi.

Ayrıca, Türkiye ile KİK arasında serbest ticaret anlaşması yapılmasına çalışıldığı da vurgulandı. Ulaştırma ve enerji alanında da projelerin var olduğuna dikkat çekildi.

Diplomatik kaynaklarca, Türkiye'nin bölgede var olan kutuplaşmaların da üzerinde durduğuna vurgu yapılarak, bölgeye istikrar ve huzurun kalıcı olarak yerleşmesinin amaçlandığı belirtildi.

aa



Bu haber 510 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,171 µs