En Sıcak Konular

D. Türkistan'dan kötü haberler geliyor

7 Temmuz 2009 17:06 tsi
10 bin Çinlinin birkaç saat önce toplanarak saldırdığı Uygur Türklerinden 70'ini öldürüldüğü iddia edildi. Bölgeden Çinlilerin yeni bir katliam için toplandıkları haberleri geliyor.

Bağımsız Doğu Türkistanlılar Birliği Genel Başkanı Abdülmecit Avşar, 10 bin Çinlinin birkaç saat önce toplanarak saldırdığı Uygur Türklerinden 70'ini öldürdüğünü öne sürdü.

Avşar, yaptığı açıklamada, kendilerine internet üzerinden gelen yeni bir mesajı kamuoyu ile paylaşmak istediklerini belirtti.

Çin'de Uygur Türklerine karşı yeni saldırıların olmasından endişe ettiklerini belirten Avşar, şunları kaydetti:

''Yarım saat önce Çin'den aldığımız bilgi bizleri hayrete düşürdü. Hualin bölgesinde 10 bin Çinli, 70 Uygur Türkünü öldürdü. Çinlilerin, yeni bir katliam için toplandıkları haberlerini alıyoruz. Katliamların devam etmesinden endişeliyiz. Bu bilgi dünya kamuoyuna ilk defa bizim aracılığımız ile duyuruluyor. Uluslararası kamuoyunun bu katliama göz yummamasını arzu ediyoruz.''

BÖLGENİN DÜNYA İLE BAĞLANTISI OLMAMASINA RAĞMEN AJANSLARA ÇEŞİTLİ YOLLARLA BİLGİ ULAŞIYOR

Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde çıkan olayların ardından, insanlar, bölgenin dış dünya ile iletişim ağının kesilmesine rağmen çeşitli yollarla ajanslara bilgi ulaştırıyor.

Urumçi'de yaşayan ve BBC'ye ulaşan "Linuxleio" takma ismini kullanan Han milliyetine mensup bir Çinli, dün yaşanan olaylara tanık olduğunu ifade etti. Olayları "korkunç" olarak niteleyen Linuxleio, daha önce de Urumçi'de benzer şiddet olaylarına tanık olduğunu kaydederek, dün yaşananların "en korkunç ve kanlı şiddet olayları" olduğunu belirtti.

-"BARIŞ PROTESTOSU DEĞİL, YILLARIN NEFRETİ"

Bir grup insanın iki kadını yakalayıp feci şekilde dövdükten sonra bıçaklarla saldırdığını söyleyen Linuxleio, grubun kalabalıkta gördüğü "Han" milliyetine mensup tüm Çinlilere saldırdığını kaydetti.

"Barış protestosu" diye nitelendirdikleri şeyin arkasında yılların "nefret ve kin"inin olduğunu iddia eden "Linuxleio", grubun, karşılarına çıkan insanlara ve araçlara saldırdığını belirtti.

Polisin gelmesinin ardından geri çekilen grubun arasında en az 20 kişinin yerde kanlar içinde yattığını ifade eden "Linuxleio", hayatı boyunca böyle bir "şiddet" görmediğini kaydetti.

-ANKAR KASIM: "ÇİN GERÇEKLERİ ÖRTBAS ETMEK İSTİYOR"

Öte yandan aynı kaynakta yayımlanan başka bir mülakatta, Kanada'da yaşayan Ankar Kasım isimli bir Uygur, Urumçi'de yaşayan kuzeniyle görüştüğünü ve Çin'in gerçekleri örtbas etmek istediğini öne sürdü.

Çinlilerin "acımasızca" olayları bastırmak için "şiddet" kullandığını savunan Kasım, dün yaşanan olayların, Tiananmen olaylarından sonra "en kanlı ordu müdahalesi" olduğunu söyledi.

Polisin ve askerin "makineli silahlarla ve tanklarla" "barış protestocularına" saldırdığını belirten Kasım, her şeyin ortada olduğunu ve yüzlerce ölünün bulunduğunu kaydetti.

Uygurların yardıma ihtiyacı olduğunu belirten Kasım, uluslararası kamuoyunun Çin'e müdahale etmesini ve masum Uygurları, Çin'in uyguladığı "ayrımcılık ve asimilasyon politikası"ndan kurtarmalarını beklediklerini ifade etti.

ÇKP URUMÇİ KOMİTESİ SEKRETERİ: OLAYLARIN SORUMLULARI CEZALANDIRILACAK

Çin Komünist Partisi (ÇKP) Urumçi Komitesi ve Belediyesi, şiddet olaylarıyla ilgili olarak basın toplantısı düzenledi.

CCTV'nin (Çin Merkez Televizyonu) haberine göre, "5 Temmuz Olayı"nda yasaların çiğnendiğini belirten ÇKP Urumçi Komitesi Sekreteri Li Cı, basın toplantısında yaptığı açıklamada, ciddi can ve mal kaybına neden olan bu olayın sorumlularının cezalandırılacağını belirtti.

Şiddet olayları dün saat 22.00'ye kadar 156 kişinin ölümüne, 1080 kişinin yaralanmasına, 260'ten fazla araç ile 209 dükkan ve 2 binanın tahrip olmasına neden oldu.

Polisin binden fazla şüpheliyi gözaltına aldığını belirten Li, yalnızca kandırılan ve tehditle olaylara katıldığı belirlenenlerin serbest bırakılacağını söyledi.

Li, Urumçi'de toplumsal istikrar ile çeşitli milliyetlerin can ve mal güvenliğini korumak için ellerinden geleni yapacaklarını vurguladı.

Basın toplantısına yaklaşık 60'ı yabancı olmak üzere 140'ten fazla basın kuruluşunun temsilcileri katıldı.

AA



Bu haber 694 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,948 µs