En Sıcak Konular

Gül, sendikacıları Köşk'e kabul etti

7 Temmuz 2009 14:46 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, DİSK Başkanı Süleyman Çelebi ve Hak-İş Başkanı Salim Uslu'yu kabul etti.

Çankaya Köşkü'nde yaklaşık 1 saat süren kabul, başlangıcında görüntü alınmasının ardından basına kapalı gerçekleşti.

 Kabulün ardından, gazetecilere açıklama yapan Türk-İş Başkanı Kumlu, ''özel istihdam bürolarının mesleki faaliyet olarak geçici iş ilişkisi kurabilmesine olanak sağlayan'' 5920 sayılı İş Kanunu, İşsizlik Sigortası Kanunu ve Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunu ile ilgili Cumhurbaşkanı Gül'den görüşme talep ettiklerini anımsattı.

Cumhurbaşkanı Gül'e özel istihdam bürolarıyla ilgili endişelerini anlattıklarını ifade eden Kumlu, Gül'ün kendilerini dinlediğini, yasayı incelettiğini ve değerlendireceğini aktardığını söyledi.

Hak-İş Başkanı Salim Uslu da, Gül'ün dile getirdikleri düşünceleri dikkatle dinlediğini belirterek, Kumlu ve Çelebi ile birlikte ilke uygulama örnekleri ve kaygılarını içeren dosyalar sunduklarını kaydetti. Uslu, sözlerini şöyle sürdürdü:
 ''Özellikle özel istihdam bürolarının işçi kiralama yöntemine ilişkin bazı yetkilerle donatılmasının çalışma hayatında, endüstri ilişkilerinde yeni sorunlar yaratacağını, AB uygulamalarına denk düşmediğini ve gerekçelerine, uygulama sonuçlarına hiçbir şekilde katılmadığımızı, sosyal diyalog mekanizmalarının çalışmadığını, Üçlü Danışma Kurulu'nda yaptığımız itirazların yok sayıldığını, bir gece yarısı çıkartılan düzenlemenin çalışma yaşamındaki barışı torpilleyecek, çalışma düzenini bozacak ve kesinlikle ILO ve AB uygulamalarıyla örtüşmeyen bir düzenleme olduğunu belirttik.
 Sayın Cumhurbaşkanı da, 'Biz bu yasayı hem yerindelik hem evrensellik anlamında değerlendireceğiz. Bu konuda çok titiz bir çalışma yaparak kamuoyuyla paylaşacağız' dedi. Duyarlılığı nedeniyle Sayın Cumhurbaşkanımıza da teşekkür ediyorum.''

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi de, Türkiye'nin en önemli yasalarından biri olarak nitelediği 5920 sayılı yasanın ''gece yarısı operasyonu'' ile çıkarıldığını ifade etti. Yasanın, tüm çalışma kesiminin endüstri ilişkilerini yeniden düzenlediğini, kiralık işçi statüsünü yaygınlaştıracağını anlatan Çelebi, ''Yasa, bizim tabirimizle kölelik düzenine doğru giden bir sistemin yasal altyapısının düzenidir'' dedi.

ILO ve AB normlarında böyle bir düzenleme olmadığını dile getiren Çelebi, Türkiye'de bu normlara aykırı koşulların dayatıldığını ve işverenlerin taleplerinin dikkate alındığını savundu. Yasanın Cumhurbaşkanı Gül tarafından onaylanması halinde bundan sonra çalışma hayatının büyük yoğunlukla kiralık sisteme dönüşeceğini, hem çalışanların hem bundan sonra çalışacakların ciddi bir güvencesinin olmayacağını söyleyen Çelebi, bu nedenle Gül'den yasayı onaylamamasını talep ettiklerini belirtti. Çelebi, ''Umarız bu yasa çalışma hayatında yeni bir kangren yaratmadan Köşk'ten döner'' diye konuştu.

Çelebi, bir soru üzerine, Gül'ün bu tür süreçlerin diyalog yoluyla sonuçlandırılması yaklaşımını benimsediğini ifade ederek, Üçlü Danışma Kurulu ve sosyal tarafları da kapsayan mekanizmaların mutabakatıyla başarılı sonuçlar alınacağının önemini vurguladığını aktardı.
 
 -KAMU TOPLU SÖZLEŞME GÖRÜŞMELERİ-
 
 Gazetecilerin, kamu işçilerinin toplu sözleşme görüşmelerine ilişkin sorularını da yanıtlayan Türk-İş Başkanı Kumlu, Gül ile görüşmelerinde bu konunun da gündeme geldiğini söyledi. Gül'ün kendilerine bazı tavsiyelerde bulunduğunu anlatan Kumlu, ''Sayın Cumhurbaşkanı sürecin karşılıklı iyi niyetle, ülke şartları değerlendirilerek bitirilmesinden yana olduğunu söyledi'' dedi.
 Cumhurbaşkanı Gül'e görüşmelerin en kısa sürede ve en iyi şekilde bitirileceğini aktardıklarını belirten Kumlu, ''Maksadımız üzüm yemek, bağcıyı dövmek değil. Sözleşmeyi masada bitirmek istiyoruz'' diye konuştu.
 Kumlu, hükümetin daha önce yaptığı teklifi kabul etmediklerini anımsatarak, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı ile saat 15.00'te tekrar görüşeceklerini ve yeni teklif beklediklerini açıkladı.

 



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,172 µs