En Sıcak Konular

Bebek ölümlerinin nedeni belli oldu

7 Temmuz 2009 14:29 tsi
Bursa'nın İnegöl İlçe Devlet Hastanesi'nde bir bebeğin ölümü, 9 bebeğin de başka bir hastaneye sevki ile sonuçlanan enfeksiyon şüphesiyle ilgili Sağlık bakanılğı'nın kurduğu bilim heyeti raporunu açıkladı.

Uzman heyetin incelemesi sonucu 2-3 Temmuz tarihleri arasında meydana gelen hastanedeki olayın ziyaretçiler, anneler veya personelden bulaşan 'Viral Enfeksiyon' olduğu bildirildi. Bilim heyeti, 'Doğumsal kalp hastalığı' sebebiyle hayatını kaybeden bir bebeğin ise tesadüfen o tarihlerde hastaneye getirildiğini açıkladı.

İnegöl Devlet Hastanesi'ndeki enfeksiyon şüphnesi üzerine Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan Bilim Heyeti olayla ilgili raporunu Bursa İl Sağlık Müdürlüğü'nde düzenlenen basın toplantısıyla açıkladı. Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü Doç. Dr. İrfan Şencan, Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Hakkı Çelik, Tedavi Hizmetleri Genel Müdürlüğünden Uzm. Dr. Ahmet Yağmur Baş, Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalından Doç. Dr. Ahmet Soysal, Ankara Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesinden Prof. Dr. Uğur Dilmen, Şevket Yılmaz Devlet Hastanesi'nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Kemal Köroğlu ve Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Okan Kölgeli'nin görev aldığı heyet adına raporu Prof. Dr. Dilmen okudu.

Prof. Dr. Uğur Dilmen, İnegöl Devlet Hastanesi'nin doğumhanesinde yapılan incelemelerde sağlık çalışanlarından kültür örnekleri alındığını, ancak bakteriyele rastlanmadığını duyurdu. Prof. Dr. Dilmen açıklamalarını şöyle sürdürdü:

"Hastanede dejenfeksiyon işlemleri yeniden gözden geçirilmiş, doğumhanede bulunan malzemeler ve ilaçlar gözden geçirilmiş, kültür örnekleri alınmıştır. Miadı geçilmiş ilaç, tek kullanımlık mazeme tespit edilememiştir. İlgili sağlık personelinin daha öncesinde hasta olmadığı da belirlenmiştir. 2-3 Temmuz tarihleri arasında doğan 22 bebekten 11'inde emme bozukluğu ve moralma rahaksızlığı tespit edilmiş. Ölen bebekle ilgili Adli Tıp raporunda doğumsal kalp hastalığına rastlanmıştır. Diğre hastalarda ise, viral enfeksiyonu düşündürecek klinik bulgular mevcuttur. Doğum sırasında veya sonrasında annelerden ziyaretçiler bir viral salgını olduğunu düşünüyoruz. Viral enfeksiyonlar yeni doğanlara bulaştığında bu tür belirtiler ortaya çıkabilir. Yeni vakalar ortaya çıkmamış, enfeksiyon sona ermiştir. Şu anda doğum servisinin faaliyetlerini sürdürmesinde sakınca bulunmamaktadır. İnegöl İlçe Devlet Hastanesi'nde 1-5 Temmuz tarihleri arasında 33 çocuk dünyaya gelmiş, fakat 2-3 Temmuz tarihleri arasında doğan 22 çocuktan 11'inde rahatsızlık görülmüştür. Bunlardan bir bebek doğumsal kalp hastalıklarına bağlı sebeplerden hayatını kaybetmiştir. Diğer çocuklardan 7'si Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesine sevk edilmiş, 2'si İnegöl Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınmış 1 bebek de annesinin yanında tedavisi sürüyor. Yaptığımız incelemeler sonucu olayda hastane enfeksiyonuna rastlanılmamıştır. Hastanedeki olay 'Viral enfeksiyon'dan kaynaklanmıştır. Muhtemelen ziyaretçiler, anneler veya personelden bulaşan bir viral enfeksiyondur. Şuanda korkulacak bir olay yoktur. Rahatsızlanan bebeklerden viral enfeksiyondan dolayı tedavi ediliyor. Ölen bebek ise, doğumsal kalp hastalığından ölmüş, bu olaya denk gelmesi tesadüftür."

Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü İrfan Şencan ise, "İnegöl Devlet Hastanesi'ndeki doğum ünitesi baştan aşağı kontrol edilmiştir. Bugün tekrar hizmete açılabilir. Dörtçelik Çocuk Hastanesi'ndeki çocukların da sağlık durumlarının iyi olduğunu söyleyebiliriz. Bizi rahatlatan hastane enfeksiyonu olmamasıdır" diye konuştu.

Şencan, olayla ilgili Sağlık Müdürlüğü'nün soruşturmasının sürdüğüne dikkat çekti.

Zaman



Bu haber 678 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,010 µs