En Sıcak Konular

Polisten vatandaşa çok önemli uyarı

7 Temmuz 2009 14:26 tsi
Yankesiciler toplu taşım araçlarında, otogar, tren garı, havayolu terminalleri, pazarlarda, alışveriş yerlerinde, kalabalık arasında kişilerin dalgınlığından yararlanarak cep veya çantalardan hırsızlık yapmaya devam ediyor.

Bursa Emniyet Müdürlüğü, 21 ayrı 'yankesicilik' çeşidi olduğunu belirterek, konuyla ilgili vatandaşları uyardı. Polis, vatandaşların mağdur olmaması için tedbirli olmasını isteyerek, "Tanımadığınız kişilere itibar etmeyin, yabancı kişileri evinize almayın" uyarısında bulundu. Bursa Emniyet Müdürlüğü Asayiş Şubesi tarafından yapılan açıklamada, yankesicilik çeşitleri ve nasıl gerçekleştirildiği de anlatılıyor.

İşte yankesicilik olayları:

1-Kapkaç: Genellikle tenha sokaklarda yaya olarak yürüyen bayanların mobiletli veya yaya şahıslar tarafından omuz çantalarının, boyun zincirlerinin ani bir hareketle çalınarak kaçılması şeklinde meydana gelir.

2-Tantanacılık: Yürüyen, genellikle yaşlı kişilerin önlerinde iki veya üç şahsın birbirleri ile kavga eder görüntüsü vererek aralarına aldıkları kişinin cebinde bulunan paranın çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.

3-Söğüşçülük: Aşırı alkol etkisi ile kendisini kaybeden, sızan, açıkta uyuyan şahısların üzerinde bulunan para ve kıymetli eşyalarının çalınması ya da kişilerin başka bir kişiyi tanıma numarası ile samimiyet kurdukları sonra yiyecek ve içeceklerine madde koyarak şahsın kendinden geçmesini sağladıktan sonra para veya eşyalarının alınmasıdır.

4-Muslukçuluk: Camiden abdest almakta olan bir şahsın ceketinin üzerine kendi ceketini asmak suretiyle diğer cekette bulunan para veya eşyanın alınmasıdır. Camide abdest alırken veya içeride namaz kılarken, askıya astığınız ceket vb. Giysilerinizin cebinde paranızı ve cüzdanınızı bırakmayınız. Camide abdest alırken yardımcı olmak isteyen tanımadığınız kişilerin yardımını kabul etmeyiniz.

5-Pislikçilik: Genellikle yaşlı kişilerin ceket ve pantolonlarına bulaştırdıkları pislikleri temizlemek için yardım ederken para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.

6-Madaracılık: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, el şakaları yaparken üzerinde bulunan para ve cüzdanlarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.

7-Silkeleme: Şahıslara tanıyor gibi yaklaşıp, basından geçen bir olayı anlatırken şahsın kemerinden ve elbisesinden tutup, tartaklar gibi yaparken para ve cüzdanının çalınması şeklinde gerçekleşmektedir.

8-Üçkağıtçılık: Halk dilinde "bul karayı, al parayı" diye tabir edilen üç tane iskambil kağıdı ile, kağıdın çok iyi saklanarak şahısların kandırılarak paralarının alınması şeklinde meydana gelmektedir.

9-Falcılık: Genelde şahısların evlerine gidilerek bayanlara gelecekten haber verme bahanesi ile ziynet eşyaları bir mendile sarılır, el çabukluğu ile mendil değiştirilir, fal bozulmasın diye "bu mendili daha sonra aç" diyerek ziynet eşyalarının çalınması şeklinde meydana gelmektedir.

10-Tavcılık: Şahısları tanıyor gibi yapıp ikna edilerek patronunun, babasının, kardeşinin, vs. borçları olduğu şeklinde kandırarak paralarının alınması şeklinde gerçekleştirilmektedir.

11-Kaldırımcılık: Dükkan içerisinde ve önlerinde tezgah üzerinde bulunan malların el çabukluğu ile çalınması olayıdır. İki şekilde uygulanır.
Pazardaki seyyar satıcının tezgahından malın alınmasıdır. Mağazadan, kuyumcudan, otodan eşyanın alınmasıdır.

12-Tombalacılık : Sigara veya kıymette değersiz eşyaları kazandırmak bahanesi ile bir torba içerisine koyulan numaralarla çekiliş yaptırılır, kartlarda bulunan numaralar genelde torbada bulunmaz ya da çift gözlü torba kullanılarak şahısların paraları alınır.

13-Teker üstü: Genellikle toplu taşım araçlarının içerisindeki sıkışıklıktan faydalanarak çantalarından veya ceplerinden paralarının çalınması olayıdır.

14-Definecilik: Tarihi altın buldukları ve satmak istedikleri bahanesi ile numune altın verilip, zengin kişilerden ikna yolu ile yüksek miktarlarda para alınarak kaçılması olayıdır.

15-Otomobil Dolandırıcılığı: Otomobil satın almak maksadıyla anlaşıp mesai bitimine az bir zaman kala noterden devir aldıktan sonra sahte isimlerle senet vererek aracın hiç karşılıksız alınması şeklinde gerçekleştirilir.

16-Sahtekarlık: Kendisini sahte rütbe ve makamlarda göstererek, sahte resmi üniformalar giyerek, sahte kartlar bastırarak ( sahte doktor, sahte polis, sahte subay, sahte müfettiş vs.) şahısların para, mal ve ziynet eşyalarının alınması olayıdır.

17-Kamyonla Mal Dolandırıcılığı: Nakletmek amacı ile sahte plaka ve kimlik kullanarak kamyonlarına yükledikleri malların istenilen yere götürülmeyip, piyasaya düşük fiyatla satılması şeklinde gerçekleştirilir.

18-Banka Dolandırıcılığı: Başkası adına kimlik düzenleyerek şahsın adına gelmiş havalenin veya hesabındaki paranın çekilmesi olayıdır.

19-Aloculuk: Kendilerini yüksek mevkili bir şahıs olarak tanıtarak, telefonla ikna ettikleri işyerlerine yardım toplamak bahanesi ile gönderdikleri şahıslarca para toplanması.

20-Bankamatik Dolandırıcılığı: Bankaların atm'lerine kağıt veya bir cisim sıkıştırarak vatandaşın bankamatik kartlarının sıkışmasını sağladıktan sonra, yardım bahanesi ile şifrelerim öğrenip, vatandaş gittikten sonra kartı çıkartarak hesaplarındaki paranın çekilmesi.

21-Tırnakçılık : Para bozdurmak bahanesi ile verdikleri yüksek değerli Türk Lirası veya yabancı paranın üzerini alırken el çabukluğu ile paranın eksiltilmesi ve fazla paranın alınması.

CİHAN 



Bu haber 672 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,002 µs