En Sıcak Konular

Nabucco törenine önemli konuklar

7 Temmuz 2009 14:20 tsi
Nabucco projesine ilişkin 13 Temmuz’da Ankara’da imzalanacak olan Hükümetlerarası Anlaşmanın imza törenine, bu projeye pek olumlu bakmayan Rusya’nın da davet edildiği belirtilirken, tören için ABD’den önemli bir katılım öngörülüyor

AB'nin Rus gazına olan bağımlılığını azaltacak Nabucco projesine ilişkin 13 Temmuz’da Ankara’da imzalanacak olan Hükümetlerarası Anlaşmanın imza törenine, bu projeye pek olumlu bakmayan Rusya’nın da davet edildiği belirtilirken, tören için ABD’den önemli bir katılım öngörülüyor. Törene ABD Başkanı Barack Obama’nın Avrasya Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi Richard Morningstar ve ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı Matt Bryza’nın katılması bekleniyor.

ANKA’nın edindiği bilgiye göre, 13 Temmuz’da Ankara’da düzenlenecek törende anlaşmaya imza atacak 5 geçis ülkesi Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Macaristan ve Avusturya en üst düzeyde temsil edilecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bu ülkelerin liderleri ve enerji ile ilgili bankalarının temsilcilerini törene davet ettiği bildirildi. Macaristan Başbakanı Ferenc Gyurcsan törene katılacağını geçen hafta teyid etti.Bu arada, törene boru hattı gerçekleştirecek konsorsiyuma da giren Almanya’nın Dışişleri ve Ekonomi Bakanlarının da davet edildiği öğrenildi.

Üretici ülkelerin de davet edildiği tören için davet gönderilen ülkeler arasında projeye hiç de sıcak bakmayan Rusya Federasyonu ile çok büyük destek veren ABD’nin de bulunduğu öğrenildi.

Rusya’nın törende yer alıp almayacağı ve katılması halinde nasıl temsil edileceği henüz bilinmezken, ABD’den önemli bir katılım öngörülüyor. Törene ABD Başkanı Barack Obama’nın Avrasya Enerji Kaynakları Özel Temsilcisi Richard Morningstar ve ABD Dışişleri Müsteşar Yardımcısı ve Minsk Grubu Eş Başkanı Matt Bryza’nın katılması bekleniyor.

BİR DÜZİNE ÜLKE DAVETLİ

Nabucco projesinde “kolaylaştırıcı” rol alan AB Komisyonu’nun Enerji’den sorumlu Üyesi Andris Piebalgs’ın katılması kesinleştiği törene, geçiş, üretici ve gözlemci olmak üzere çok sayıda kişinin davet edildiği belirtiliyor. Davet yapılan ülkelerin arasında Azerbaycan, Kazakistan, Türkmenistan, Üzbekistan, Irak’ın da bulunduğu ifade ediliyor. Mısır'ın Enerji Kaynaklarından Sorumlu Bakanının da davet aldığı öğrenildi.

Törende ayrıca Nabucco projesine finansman sağlayacak iki Avrupa bankası, EIB ve EBRD yöneticilerinin de bulunması bekleniyor.

Hürriyet



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,116 µs