tasfiye oluyor...Bu kadar basit | " /> tasfiye oluyor...Bu kadar basit | "/>

En Sıcak Konular

Eski düzen tasfiye oluyor...Bu kadar basit

7 Temmuz 2009 12:49 tsi
Eski düzen tasfiye oluyor...Bu kadar basit Yiğit Bulut'tan son günlerin en önemli analizi geldi.

Yiğit Bulut / Haberturk

Uyuma Türkiye! 'Dengeler' değişiyor!

DÜN bu köşede tartışmaya başladık, Amerika destekli "karşıt parça" oluşumu! Yani diyalektiğin diğer tarafı; Rusya, Hindistan, iran, Çin yapılanması...
Üstünden 24 saat geçmedi, iki önemli ve hemen bunların altında sorgulanması gereken iki "bağlantılı" gelişme oldu...

Önemli haberlere bakalım Amerika, Rusya ile "nükleer" detaylar dahil "8 ana madde" üzerinde anlaştı... 2- Rus Başbakanı Putin, Türkiye'ye gelmeye karar verdi...
Bağlantılı gelişmelere bakalım: 1- Rus Patriği Türkiye'ye geldi ve "Erdoğan'ı övdü". 2- ABD, İsrail İran'a saldırırsa "engel olamayacaklarının" altını çizdi!
Diyeceksiniz ki; israil'in iran'ı vurması tam ters bir gelişme değil mi? Hani Rusya-Hindistan-İran-Çin yakınlaşacaktı?
Hemen soralım; Rus Patrik İstanbul'da "Erdoğan'ın hangi ülkeye" sert çıkışını övdü? israil... Peki ABD, israil'i hangi ülke ile "karşı karşıya" bıraktı? İran... Böyle bir denge içinde İran hangi ülkeye yakınlaşıyor? Rusya!
Sevgili dostlar, aslında aylardır yazmaya çalışıyorum; denge tamamen değişti, değişiyor! ABD ile Rusya "yeni dünya düzeni" konusunda "net olarak" anlaşmaya vardılar! Şimdi "denklem" ve "dinamikler" tesis edilecek! Peki kimler kaybedecek? Yeni "kutuplaşmada" en belirgin tek bir kaybeden var; Avrupa Birliği!
Son bir soru ile bitirelim: Dünya borsaları "tam olarak varlık" gösteremezken, Türkiye AB ile ilgili bir adım dahi atamazken; Türk sermaye piyasaları neden dünya geneline göre % 12-20 daha alıcılı? Dolar neden her fırsatta 1.55 altında?
Cevap çok zor değil; doktrin değişti! Türkiye "artık borçlanarak" günü geçiren bir yapıdan "yeni bir süper güç" olma yoluna giriyor! İster inanın, ister inanmayın!
Olabilir mi? Bizi yönetenler "bu değişimi" doğru anlarlar ve gerekli adımları atabilirlerse; gelecek geçmişten çok farklı olacak!

Ne demiştik?

SEVGİLİ dostlar, "Rusya-ABD" anlaşması ile bütün dünyanın anladığı doğrusu "acaba" demeye başladığı "doktrini" bugün savunmaya başlamadım...
Uzun süredir "üzerinde" ısrar ediyorum... "Hayal" diyen çok oldu ama ben inandım hâlâ da inanıyorum!
Bakın o dönemde neler yazmıştım:
"...1- 1999-2008 arasında petrolün 100 dolar sınırını aştığı dönemde değişen 'Rus makro ekonomik' göstergelerini izliyor musunuz?
2- israil'in, İran'a saldırıyı Amerika destekli bir şekilde başlatabileceğinin tartışıldığı bir yapıda, Rusya'da "neler olabileceğini" tahmin ediyor musunuz?
3- Putin'in attığı imza ile 'Rusya'yı küresel tekellere' kapatmasına ve yeni devlet başkanının 'Rusya, İsviçre olacak' tezine dikkat ediyor musunuz?
4- Avrupa Birliği denilen yapının ekonomik çöküşün arifesinde olduğunu 'görebiliyor musunuz'?
5- Çöken Avrupa'nın yerini 'diyalektik' yapı içinde Rusya-Hindistan-iran-Çin dörtlüsünün almasını sorguluyor musunuz? Sorular daha da uzatılabilir. Yazdıklarımın 'hepsine' sonuna kadar inanıyorum ve 1945-1989-2001 gibi, dünyanın yeni bir 'eksen kaymasının' hemen öncesinde olduğunu düşünüyorum. Düşünüyorum ama 'kafasını kuma gömen' ülkemde, 'Avrupa Birliği yalanından' başka bir şeyi tartışmak mümkün olmadığı için, bu gerçekleri kamuoyuna anlatmam çok zor... Türkiye ne yapabilir? Yapacağımız çok açık; bu değişimi, yeni diyalektiği anlamaya çalışmak ve 1945-1960 arasında denenen, Menderes ve arkadaşlarının 'idamı' ile sonuçlanan sürece doğru hamleler yapmak... Daha doğrusu bölgede ABD-Türk-Rus ortaklığı için çıkış yolları aramak. Rusya buna hazır mı diyeceksiniz? Dünya 'oyuncusu' olmak isteyen Ruslar, bu 'yolu' bizden çok daha net ve akılcı şekilde analiz edebiliyorlar... Avrupa Birliği yalanından bir an önce kendimizi kurtarır ve çevremizin, dünya düzeninin nasıl şekilleneceğini anlamaya çalışırsak, kurulacak yeni dünya düzeninde yerimizi alırız. Bu adımı atamaz ve Türk kamuoyuna sızmış 'kafa karıştırıcıların' oyunlarına 'kapılırsak' sonumuz 'yok olacak' olan Avrupa'nın kaderini paylaşmaktan başka bir şey değil..."

Türkiye'de 'eski düzene' dayananlar tasfiye olacak...

ŞİMDİ gelelim en önemli soruya: "yukarıda yazdıklarım" Türkiye'de ne değiştirecek?
Sevgili dostlarım, çok şey değişecek!
IMF anlaşmasından başka "ekonomik model" bilmeyen, "orta ve küçük ölçekli" şirketlerin aleyhine dahi çalışsa "AB'ye tam teslimiyet tabanlı gümrük birliğini" ülke içindeki "diğerlerini" ezmek için kullanan, IMF'den "borçlan" içeride "kendine transfer et" mekanizmalarını "iş yapmak" diye pazarlayan ve en önemlisi "eski teze göre yerleşik" hale gelenler, çok hızlı "tasfiye" edilecek!
Daha mı açık yazayım! Yazayım! Türkiye'de "iş yapma anlayışını" eski "tehdit" üzerine kuran ve "iş yapmasa" dahi "yerleşik rant mekanizmaları" sayesinde "iş yapar" görünenler "tasfiye olacaklar"!
Türkiye'de "iş dünyasında her alanda büyük değişimler ve büyük vedalar" göreceksiniz!
Olmaz mı diyorsunuz! Bence acele etmeyin, bekleyin ve gözlerinizle göreceklerinize inanamayacaklarınızı da bence "şimdiden not" edin!
Son olarak 10 puanlık uzman sorusu; sizce yeni sisteme göre Türkiye'de "hangi ülke destekli kişi ve şirketler" tasfiye olacak! Cevap çok zor değil; yeni denklemde "hangi birlik" kaybedecek"?
Not: Bu değişim "PKK'nın tasfiye edilmesinden Ergenekon sürecine kadar" birçok dinamiği etkileyecek! Önümüzdeki günlerde tartışmaya devam edeceğiz.



Bu haber 1,500 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,480 µs