En Sıcak Konular

'Başbakan'ı füzeyle mi öldürecektiniz?'

7 Temmuz 2009 12:10 tsi
'Başbakan'ı füzeyle mi öldürecektiniz?' Habertürk, Ergenekon savcılarının eski MİT İstanbul Bölge Başkanı Nuri Gündeş'e yönelttiği sorulara ulaştı. Gündeş'e 'Zeytindalı' kodlu gizli tanığın verdiği bilgiler soruldu.

Suikast füzesi soruldu

Ergenekon kapsamında 24 Nisan 2009'diin itibaren telefonları dinlemeye alınan eski MİT İstanbul Bölge Balkanı Osman Nuri Gündeş'e Ergenekon sanıkları ile şüpheliler isim isim soruldu. Gündeş'e sorulan kişiler arasında 27 Mayıs'tan sonra idam edilen Adnan Menderes ve Hasan Polatkan da bulunuyor, Sorgunun en çarpıcı bölümü ise gizli tanık Zeytindalı'nın iddiaları oldu. İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'ndaki sorguda telefon kayıtları da gündeme geldi:

TELEFON GÖRÜŞMELERİ

24 Nisan 2009: Erman isimli bir şahısla görüştüğünüz tespit edilmiştir. Bu görüşmede isimleri Keçen Tuncer, Nihat K. ve Hamil isimli şahıslar kimlerdir? İlişkileriniz nelerdir? Sizin, amacınız neydi?

Sizin Hükümet ne zaman kuruluyor oğlum?' şeklinde bahsettiğiniz Erman isimli şahsın da ona göre ayarlama yapacağız. Bir süre bağımsız kalıp öyle geçecekler. Güven oylaması aldıktan sonra geçecekler ki etik olsun diye" şeklinde bahsettiği konu nedir? Erman isimli şahsın 'Hükümeti devir dedin, devirdik. Yeni kabineyi kur dedin kuruyoruz. E ne istiyorsun başka' diye bahsettiği konu nedir? Tuncer isimli şahsın Ben hani başkanla konuştum da, sevdiğimiz birisi var, bizim orada sokakta da oğlu kısa dönem askerlik için Kıbrıs'a gelecek. Senin yardımın olabilir mi buna" diye bahsettiği konu nedir? Açıklayınız.

'KEŞİF YAPAN P...'

24 Nisan 2009: Cengiz isimli bir şahısla görüştüğünüz tespit edilmiştir. Bu kişi kimdir? Görüşmede ismi geçen Mete kimdir?

27 Nisan 2009: Görüşlü günüz Ali kimdir ve İlişkiniz nedir? Tuncer ve Latif kimdir? İlişkiniz nedir? Bahsettiğiniz konu nedir? Sonraki aramada, sizin 'Evime gelip keşif yapan 'p...' diye bahsettiğiniz konu nedir?

27 Nisan 2009: Görüştüğünüz Ayhan kimdir ve ilişkiniz nedir? İsmi geçen H.N. kimdir, ilişkileriniz nelerdir? Ayhan'ın H.N.'ye 'Hazırladığını sunumu hazırlıyorum, kararlıyım elimden kaçamayacak' diye bahsettiği konu nedir? Sizin 'Ben de fazla görüntü vermeyeyim dedim, bunlar bizim şeyler müşteriler de' diye bahsettiğiniz konu nedir? Detaylı açıklamalarda bulununuz.

Başbakan'a süikastla amacınız neydi?

İDDİA: Sizin Zeytindalı rumuzuyla ifadesi alınan şahsa bir görev ve bir kod isim verdiğinizden, yeni kimlik ve pasaport ayarlayacağınızdan, Yüzbaşı Mehmet diye hitap ettiğiniz bir şahsı bu şahısla tanıştırdığınızdan, bu şahsı daha sonra Yüzbaşı Mehmet isimli şahısla birlikte Çevik Bir'in yanına gönderdiğinizden, Çevik Bir'in de şahsa füze kullanıp kullanamadığını sorarak bir füze gösterdiğinden, Mehmet Yüzbaşı'nın da Zeytindalı'na AK Parti hükümetinin yanlış yaptığından, Tayyip Erdoğan'ın ikili anlaşmalarda attığı imzalarla ülkenin satıldığından bahsettiği, şahsın da bu füzeyi Başbakan'a karşı yapılacak bir suikast için kullanacağı yönünde izlenimlerinin oluştuğu yönünde bilgiler vermiştir.

SORU: Çevik Bir kimdir? İlişkiniz nedir? Zeytindalı ile tanıştırdığınız Yüzbaşı Mehmet kimdir? Bu şahısla olan ilişkiniz nedir? Sizin devlet adına bu şahıstan yapmasını istediğiniz görevler nelerdir? Şahsa verdiğiniz 0212 258 .... No'lu telefon nereye ait ve kime kayıtlı? Zeytindalı görev verdiğiniz şahsa kod isim verdiğinizden bahsetmiştir. Açıklayınız. Bahse konu füze ile Başbakan'a Esenboğa Havalimanı'nda eylem düzenleneceği yönünde planlar yapıldığı tespit edilmiştir. Böyle bir eylemi yaptırmaktaki amacınız nedir?

'FÜZEYİ KİM TEMİN ETTİ?'

Bahse konu füzeyi kim veya kimler nereden ne amaçla temin ettiler? Böyle bir eylemi ne amaçla kim veya kimlerle birlikte planladınız? Zeytindalı sizin için pastaneye gittiğinde yanınızda bir şahısla geldiğinizi beyan etmiştir. Yanınızdaki şahıs kimdir? Bu şahısla olan ilişkileriniz nelerdir? Eylemi yaptırmayı planladığınız bu şahsa ne amaçla pasaport ve kimlik temin edecektiniz? Konu hakkında detaylı açıklamalarda bulununuz.

Menderes'in adı da sorguya karıştı

17 Mayıs 2009: Muştala Hulusi Turgut isimli kişiyle görüştüğünüz tespit edilmiştir? Bu kişi kimdir? İlişkileriniz nelerdir. Görüşmede isimleri geçen Hüsamettin, Rıdvan, Binali, gazeteci Ahmet, Hasan Polatkan ve Menderes isimli şahıslar kimlerdir? Sizin, 'Kanal 24'te çıkıyor falan böyle oturum idare ediyor uzun boylu bir adam, o diyor ki Hüsamettin Bey'e 'Ya diyor, sen diyor darbeyi mi savunuyorsun' diyor, Hüsamettin Bey de diyor ki 'Ya sebebi de ne biliyor musun' şeklinde bahsettiğiniz konu nedir?

İpekçi dinlenmiş

Ergenekon soruşturması kapsamında hakkında işlem yapılan Tuncay Özkan'dan elde edilen 1691 nolu CD içerisinde mit kitap (değişmiş).doc isimli belgede; 'telefonları kim

dinliyor' başlığı altında Abdı İpekçi'nin öldürülmesi olayın da CHP'nin MİT'ten yardım istediği, Nuri Gündeş'in elin de bir dosya ile geldiği, dosyada İpekçi'nin telefon görüşmelerinin olduğu, ancak katil Mehmet Ali Ağca ve arkadaşlarına ilişkin hiçbir şeyin olmadığı MİT içindeki Gündeş ve arkadaşları, diğerinde ise Hiram Abas ve Mehmet Eymür'un de içinde bulunduğu gruplar arasında sürtüşmelerin olduğu bilgileri görülmüştür. Tuncay Özkan kimdir, İlişkiniz nedir? Abdi İpekçi, Mehmet Ali Ağca kimdir, ilişkileriniz nelerdir? Detaylı açıklama yapınız.

GÜNDEŞ KİMDİR?

Harp Okulu mezunu Osman Nuri Gündeş, 23 yit çalıştığı MİTten 1986'da ayrıldı. Eymür'ün kaleme aldığı 1. MİT Raporunda Gündeş'in, Dündar Kılıç ve İstanbul Emniyet Müdürü Şükrü Balcı ile İllegal bazı İşlere karıştığı iddia edildi. Tansu Çiller'in Başbakanlığı döneminde Başbakanlık İstihbarat Müsteşarlığına getirilen Gündeş'in ismi, Tuncay Güney'in MİT mensubu olduğunu iddia eden belgeyle ilgili açıklamalarla gündeme geldi. Gündeş, Abdullah Çatlıyla ilgili bir soruya verdiği "Ortada bir yangın varsa ve biri dört kova su da ben atayım dese itiraz mı edecektik" yanıtıyla da tartışılmıştı.

Habertürk



Bu haber 808 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,770 µs