En Sıcak Konular

Obama'nın sokakla imtihanı

7 Temmuz 2009 11:19 tsi
Obama'nın sokakla imtihanı En başından beri söylüyoruz: Birisi Obama’yla dalga geçiyor. Önce İran, sonra Honduras şimdi de Çin… Birileri dünyanın en hassas hedeflerine nokta atışı yapıyor. Hem de biri bitmeden diğeri başlıyor. iyibilgi Washington

ABD Başkanı Barack Obama Rusya gezisine çıkmak üzereyken son bir ayda kendisini zor durumda bırakan olaylar zincirinin üçüncü halkasının haberini aldı. Haber bu kez kendisini oldukça zor durumda bırakan İran’dan gelmiyordu. Zira Obama, seçimler sonrası Tahran’da çıkan gösterilere müdahale etmekle etmemek arasında kalmıştı. Obama’nın elini uzatmak istediği İran yönetimi ABD’yi İran’daki gösterilerin arkasındaki güç olarak gösteriyordu. İslam dünyası ile barışma, demokrasi vurgusu ve İran’ın içişlerine karışmama döngüsü içerisinde Obama bu süreci atlattı.

Ancak İran tartışmaları bitmeden Obama’nın bu kez Honduras’taki askeri darbeyle yerinden sıçradığı söylenebilir. Çünkü değişim ve demokrasinin “sembolü” Obama bu kez arka bahçesindeki bir darbeyle yüz yüze kaldı. Latin Amerika’nın gözde lideri Chavez’le el sıkışmasının ardından yaşanan bu tatsızlık elbette Obama’nın hoşuna gitmemiş olmalı. Zira bölgede Obama’yla birlikte erimeye başlayan ABD’ye yönelik kuşkuculuk ve öfke yeniden hortladı. Her ne kadar Obama’yı ayrı tutsalar da Latin Amerikalı liderlerin hedefinde yine Yankee vardı.

Obama’nın Honduras’taki krizi başarılı bir şekilde aştığı henüz söylenemez. Elbette Honduras krizi hala sürüyor ve devrik başkan Zelaya bu hafta Washington’a gelerek Dışişleri Bakanı Clinton’la görüşecek. Ancak Washington’da Zelaya ile görüşmenin oldukça geç gerçekleşmesi eleştirilere neden oluyor. Yaşanan bu gecikme ve Beyaz Saray’ın darbeye “darbe” deme noktasında yaşadığı zorluk Obama’nın hanesine yazılmış bir eksi puan niteliğinde. Yine de kriz henüz devam ettiği için Obama’nın önünde sürece müdahale edecek ve dönüştürecek bir zaman dilimi bulunduğu belirtiliyor.

Ancak Obama’nın başı dertlerden kurtulacak gibi görünmüyor. Zira devrik başkan Zelaya’nın uçağı Honduras’a başarısız bir inme girişimi için havaalanının üstünde süzülürken bir kötü haber de Çin’den geldi. Çin yönetiminin uzun bir süredir baskı altında tuttuğu ve türlü işkence ve yok etme politikalarıyla yüz yüze bıraktığı Doğu Türkistanlı Uygurlar, geçtiğimiz hafta yaşanan son saldırılara daha fazla dayanamayarak isyan etti. Sokaklarda öldürülen insanların fotoğrafları ajanslara, oradan da televizyonlara akıyor. Tüm dünya bu katliamı canlı bir şekilde izliyor.

Bu katliamı Obama’nın da izlediği bir gerçek. Ancak ABD Başkanının reel politik esasları çerçevesinde yapabileceği hiçbir şey bulunmuyor. Yani Obama ve Washington baskıcı Çin yönetimiyle ilişkilerini sürdürmeye, yaşanan insan hakları ihlallerini üstün körü eleştirmeye devam edecek.

Şimdi tüm bunları üst üste koyun ve bundan birkaç ay önce tüm dünyada umut vaat eden Obama algısının son süreçte nerede konumlanacağını siz düşünün. Biz buna “Obama’nın sokakla imtihanı” diyoruz.

Bu arada Obama algısının dünya genelinde nasıl konumlandığını ise yarın sizlere açıklayacağız. Çünkü yarın Washington’da önemli bir düşünce kuruluşu Obama’nın küresel algısının son beş ayda nasıl değiştiği ile ilgili dünya genelinde yaptıkları bir araştırmanın sonuçlarını kamuoyuna duyuracak. Bu sonuçları anında sizlerle paylaşacağız. Bizden ayrılmayın…

www.iyibilgi.com analiz



Bu haber 1,114 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,102 µs