En Sıcak Konular

Washington'da İran pazarlığı

7 Temmuz 2009 11:13 tsi
Washington'da İran pazarlığı ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın ‘İran’la ilgili İsrail’in yoluna çıkmayız’ şeklindeki sözleri Washington’ı karıştırdı. ABD’nin başkentinde dillendirilen iddia: Yeni süreçte İsrail’le İran pazarlığı başlad

ABD Başkanı Obama’nın değişim politikasının önemli ayaklarından birisiydi. Washington, Bush döneminde daha da kangrenleşen İran’la ilişkilere neşter atmayı deneyecekti. Rusya ile ilişkilerde “reset” parolasını kullanan Obama’nın İran için seçtiği sözcük “yakınlaşma”ydı. Ancak işler Obama’nın beklediği gibi gitmiyor.

Neden sadece İran’da geçtiğimiz ay yapılan Başkanlık seçimlerinin ardından yaşananlar değil. Bir neden de İsrail’in İran konusunda oldukça ısrarcı olması. Tahran’ın yakın bir gelecekte nükleer silah sahibi olacağına inanan İsrail, ABD üzerinde inanılmaz bir baskı oluşturuyor. Ancak hedefteki ülke sadece ABD değil. İran’a S-300 füzesi satmaya çalışan Rusya da İsrail’in baskısından nasibini aldı.

Her ne kadar Amerikan makamları bugüne kadar İsrail’in baskılarına karşı çıkıp hatta Tel Aviv yönetimini kamuoyu önünde tek başına hareket etmemesi için uyarmış olsa da Washington’da jargon değişmeye yüz tutuyor. Zira Obama’nın önceliği Ortadoğu barışı konusunda ayak direyen İsrail, Ortadoğu sorununun çözümü için öncelikli şartın İran’ın engellenmesi olduğunu belirtiyor. İran’ın engellenmesi halindeyse Ortadoğu’da iki devletli çözümün daha kolay elde edilebileceğini anlatıyor İsrail yönetimi.

Bu yüzden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’ın haftasonu sarfettiği sözler çok önemli. Biden “İran'ın nükleer tehdidinin ortadan kaldırılması için askeri müdahalenin gerekliliğine inanması halinde İsrail'in yoluna çıkmayız” diyor. Bu İsrail’e daha önce “tek başına hareket etme” diyen Amerikan yönetiminin politikasından ciddi bir uzaklaşma olarak yorumlanıyor. Washington’da sorularımıza yanıt veren İsrail uzmanları ABD’nin İsrail’le İran konusunda bir pazarlık başlattığı görüşünde. Pazarlık Ortadoğu barış sürecine taş koyan Netenyahu’ya İran konusunda güvence verilmesi üzerine odaklanıyor.

Elbette İsrail Başkanı Benjamin Netenyahu’nun Pazar günü ilk kez iki devletli çözümü diline dolaması da bu çerçevede değerlendiriliyor. En azından Washington’da İsrail uzmanlarının yaptığı yorumlar bu şekilde. Yani ABD ile İsrail’in İran konusundaki tartışmalarında çözüme doğru adım attıkları ileri sürülüyor. Geçtiğimiz yıllarda İsrail’in İran’a saldırma hazırlığı içinde olduğunu duyurarak olası saldırı hazırlığını ortaya çıkaran ve bir nevi saldırı planına taş koyan “kulağı delik” Sunday Times’ın yine bu hafta sonu ileri sürdüğü iddiayı a bu tabloya siz ekleyin: İran'a bir saldırıda, Suudi Arabistan İsrail'e hava sahasını kullanması için izin verdi.

www.iyibilgi.com



Bu haber 1,278 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,228 µs