Rusya ve ABD neler üzerinde uzlaştı | " /> Rusya ve ABD neler üzerinde uzlaştı | "/>

En Sıcak Konular

Rusya ve ABD neler üzerinde uzlaştı

7 Temmuz 2009 10:48 tsi
Rusya ve ABD neler üzerinde uzlaştı ABD Başkanı Barack H. Obama, Moskova'da tarihi bir ziyaret gerçekleştiriyor. İki ülke, nükleer silah kapasitelerini yarıya indirmeyi taahhüt ederek silahsızlanma konusunda önemli bir adım attı.

Afganistan operasyonlarında Rusya topraklarının kullanılacak olması, dünya kamuoyu tarafından olumlu değerlendirildi. Rus basınında da ABD Başkanı Obama ile Rusya Devlet Başkanı Dmitri Medvedev'in görüşmeleri ve imzalanan anlaşmalar geniş bir şekilde ele alındı.

Ancak uzmanların büyük çoğunluğu, ikili ilişkilerde yeni bir sayfa açılacağı konusundan ümitsiz. Zira, verilen mesajlardan hiç biri Rusya'nın kazancına değil. Buna karşın, Washington istediğini aldı.

Öncelikle nükleer başlık kapasitesinin azaltılması, Rusya'nın güvenliği açısından zayıf bir nokta oluşturuyor. Zira Moskova'nın elindeki nükleer silahlar daha az modern ve ABD'nin nükleer silahları kadar teknik kapasitesi yüksek değil. Buna 'evet' diyen Rusya, uzunca bir süredir gündemde tuttuğu 'Avrupa Güvenlik Anlaşması' ile ilgili herhangi bir cevap alamadı. Rusya'nın nükleer silahlarda indirimi, füze kalkanı ile birlikte ele alalım teklifi de doğrudan Obama tarafından reddedildi. Obama, "Doğu Avrupa'ya yerleştirilmesi planlanan füze kalkanı Rusya'ya karşı asla başarılı olamaz. Zaten hedefi de Rusya'nın dışında" dedi. Medvedev de, "Biz bu iki konunun birlikte ele alınmasını istiyoruz" demekle yetindi.

NATO'nun genişlemesi konusunda da Obama, Rusya'yı rahatlatacak herhangi bir açıklama yapmadı. Rusya ekonomik ve siyasi açıdan eski Sovyet ülkeleri ile birlikte hareket etmek istiyor. Obama, bu konuda Rusya ile aynı fikirde olmadığını açıkça söyledi. Obama, "Gürcistan'da mevcut durum kabul edilemez. Gürcistan'ın toprak bütünlüğünden yanayız. Ancak yeni bir askeri operasyona da karşıyız." uyarısı yaptı. Rus aydınlara göre, Washington, NATO'nun genişlemesi ve füze kalkanı projesinden vazgeçmedikçe, iki ülke ilişkilerinde yeni bir sayfa açacağını iddia edemez. Obama ile bu sabah bir araya gelecek Rusya Başbakanı Vladimir Putin de bunu söylemişti: "Füze kalkanı ve NATO'nun genişlemesinden vazgeçilirse, ikili ilişkilerde büyük gelişme sağlanır"


RUSYA, ABD'Yİ EMPERYALİST OLMAKLA SUÇLAYAMAYACAK

Rus aydınlara göre, ABD bir taraftan Irak'tan çekilme programını sürdürürken, diğer taraftan da Afganistan ve Pakistan'da istikrarlaşan duruma müdahalede Rusya'nın desteğini almak istiyor.

Artık Afganistan operasyonları için Rusya'nın kara ve hava sahası kullanılacak. ABD bölgeye gerçekleştireceği yıllık 4 bin 500 uçuş için, Rusya'ya herhangi bir ödeme yapmayacak. Bu da ABD açısından 133 milyon dolarlık nakit kazanç anlamına geliyor.

Uzmanlara göre Çin, Afganistan operasyonlarında ABD ile işbirliğine hazır olduğunu söyledi. Pekin, baştan bu yana ABD ile küresel mali krizin çözülmesi konusunda da iş birliği öneriyor. Uzmanlara göre, Rusya Afganistan operasyonlarında ABD'ye destek sağlarsa, orada ABD'nin işlediği her "günaha" ortak olacak. Bu durumda Moskova, ABD'nin petrol temelli emperyalist açılımlarının da "günahını" üslenecek.


NELER ÜZERİNDE UZLAŞILDI?

Nükleer silahlarda indirim: Taraflar nükleer başlık sayılarını 1500-1675 aralığına çekecek.

Afganistan: Rusya hava ve kara sahasının Afganistan operasyonlarında kullanılmasına izin verecek. Buna göre ABD herhangi bir ücret ödemeden yılda 4 bin 500 uçuş gerçekleştirecek.

Hükümetlerarası Komisyon: Liderler 1990'lı yıllarda aktif olan Gore-Çhernomirdin Komisyonu'nu yeniden aktif hale getirecek. Komisyon, enerji, terörle mücadele konularında işbirliğini ele alacak. İş ve bilim dünyasında koordinasyonunu sağlayacak.

Füze Savunması: Taraflar ortak bir merkez oluşturacak. Tehditler konusunda bilgi alış verişi sağlanacak.

Askeri İşbirliği: Rusya ve ABD Genelkurmay başkanlarının imzaladığı anlaşmaya göre, askeri işbirliği geliştirilecek. 1992 yılında kurulan, İkinci Dünya Savaşı, Vietnam ve Afganistan'da kaybolan askerlerle ilgili ortak çalışma yürütülecek. Bu anlaşma beş yıl önce dondurulmuştu.

(CİHAN)



Bu haber 422 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,919 µs