En Sıcak Konular

Ergenekon davası ile ilgili şok iddia

7 Temmuz 2009 08:26 tsi
Ergenekon davası ile ilgili şok iddia Her yıl Haziran’da açıklanan hakim ve savcı kararnamesi bu yıl gecikti. Ankara’da ‘Kararname Ergenekon hakimi ve savcısı için bekletiliyor’ iddiası ciddiyet kazandı

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), her yıl rutin olarak Haziran ayı sonlarında açıkladığı yaz kararnamesini, bu yıl geciktirdi. Kararnamenin gecikmesi Ergenekon süreciyle ilgili HSYK eksenli iddiaları yeniden gündeme getirdi. Kulislerde konuşulan iddiaya göre, Ergenekon davasına bakan 13. Ağır Ceza’nın Başkanı Köksal Şengün ve savcı Zekeriya Öz’ün görev yerinin değiştirilmesi için yoğun baskı var. CHP de HSYK’ya yaptığı başvurularla hakim ve savcılarının alınması için bastırıyor.

ŞENGÜN’ÜN YERİNE FAİK SABAN

Geçici olarak atandığı 14. Ağır Ceza’da Albay Dursun Çiçek’in tahliyesi için oy kullanan Faik Saban, 6 ay önce HSYK kararıyla 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin ikinci heyetine atanmıştı. Ergenekon Hakimi Köksal Şengün, baskılara boyun eğmemesi ve duruşmalardaki tutumu nedeniyle sanıklar ile yandaşlarının hedefinde. Şengün’ün görev yerinin değiştirilmesi ya da farklı bir sebeple 13. Ağır Ceza’dan ayrılması halinde Faik Saban kritik konumda. 13. Ağır Ceza’nın en kıdemli üyesi olacak olan Saban, Şengün’ün yerine geçecek ve Ergenekon yargılamasını sürdürecek.

KARARNAMEYE 3. İDDİANAME AYARI

Kulislerde konuşulan bir başka iddia ise Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz’ün görev yerinin değiştirilmesi için 3. Ergenekon iddianamesinin çıkması bekleniyor. HSYK yaz kararnamesinin görev yeri değiştirilecek olan Savcı Öz’ün yeni iddianameyi mahkemeye sunmasından sonraya denk getirilmek istendiği öne sürülüyor. Yaz kararnamesinin normalin dışında gecikmesi de bu sebebe bağlanıyor.

SORUŞTURMAYI ETKİLER BEKLENTİSİ

Ergenekon davasında mahkeme heyeti ve savcı grubunun değiştirilmesi halinde Ergenekon davasının seyrinin farklı yöne kayacağını düşünen çevreler, böylece soruşturmayı daha kolay yönlendirebileceklirini planlıyor. Yaz kararnamesi ile bu amaçlarına ulaşmak isteyen çevrelerin HSYK üzerindeki baskıları artırdıkları ifade ediliyor. HSYK’da hükümet 2 üye ile temsil edildiği için kararnameyi etkileme ihtimali düşük görünüyor.

Söylenti ete kemiğe büründü

Star, 19 Haziran 2009 tarihli nüshasında, Ankara kulislerinde dillendirilmeye başlanan Ergenekon hakim ve savcılarına HSYK üzerinden operasyon yapılacağı iddialarını ‘Temmuz söylentisi’ başlığıyla birinci sayfadan gündeme getirmişti. Yaz kararnamesinin gecikmesi üzerine ‘Ankara kulislerindeki söylentiler ete kemiğe bürünmeye başladı’ yorumları yapılmaya başlandı.

HAZİRANDA AÇIKLIYOR

HSYK, geçmiş yıllarda adli yargıdaki hakim ve savcıların atama ve yer değiştirme kararnamelerini Haziran ayının son günlerinde bitiriyordu. 2008 yılı yaz kararnamesi 30 Haziran’da hakim ve savcıların e-maillerine gönderilmişti. Kararname 2 Temmuz’da Resmi Gazete’de yayımlandı.

BU YIL NEDEN GECİKTİ?

Şemdinli davasına bakan hakimleri sürgün eden kararname de 29 Haziran 2007’de açıklandı. 2005 yılı kararnamesi 27 Haziran’da belli oldu. Geçen son dört yıl içindeki tek istisna 2006 yılında yaşandı. HSYK, 2006 yılı yaz kararnamesini 16 Temmuz’da açıklamıştı.

HSYK’nın geçmiş yıllardaki uygulamasından bu yıl vazgeçmiş gibi görünmesi ‘Ergenekon’u bekliyor’ iddiaların daha da güçlü seslendirilmeye başlanmasına neden oldu.

Hakim atayan kurul

Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun (HSYK) Başkanı, Adalet Bakanı. Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kurulun tabii üyesi. Kurulun Yargıtay ve Danıştay’dan üç asil ve üç yedek üyesi bulunuyor. HSYK, adli ve idari yargı hakim ve savcılarını mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma işlemlerini yapıyor. Adalet Bakanlığının, bir mahkemenin, hákimin veya savcının kadrosunun kaldırılması veya bir mahkemenin yargı çevresinin değiştirilmesi konusundaki tekliflerini karara bağlıyor. Kurul kararlarına karşı yargı mercilerine başvurulamıyor.

Star



Bu haber 640 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,658 µs