En Sıcak Konular

Medvedev: ABD ile hala farklıyız

6 Temmuz 2009 22:50 tsi
Medvedev: ABD ile hala farklıyız Rusya Devlet Başkanı Dimitriy Medvedev, Moskova ile Washington yönetimleri arasında füze kalkanı konusunda farklılıkların sürdüğünü söyledi.

Dimitriy Medvedev, ABD Başkanı Barack Obama ile başkanlık ettiği heyetlerarası görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında, nükleer silahların yüzde 50'ye yakın indirilmesini öngören belgeye imza attıktan sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

ABD ile füze kalkanı konusundaki farklılıklarının hala sürdüğüne dikkat çeken Medvedev, "Bir dizi konudaki aramızdaki farklılıklar sürüyor. ABD ile 21. yüzyıla yaraşır yeni bir işbirliği düzeyini başlatabilmeyi umut ederiz" dedi.

Medvedev, ABD ile nükleer silahların indirimiyle ilgili ön anlaşmanın imzalanmasını, hayati konuyla ilgili "makul uzlaşı" biçiminde değerlendirerek, ancak ABD ile ile başta füze kalkanı olmak üzere aralarındaki kimi ciddi farklılıkların sürdüğünü vurguladı.

Medvedev, nükleer başlıklı silahların indirimiyle ilgili yaptığı açıklamada, "Biz yalnızca ortak anlayışa varmakla yetinmeyip, daha ileriye nasıl gideceğimiz konusunda, bu alanda işbirliği için baz olarak aldığımız düzeyi belirledik. Her iki ülkenin heyetleri, bu konuyla ilgili yapıcı bir biçimde çalışarak uzlaşmaya vardık" dedi.

Saldırı ve savunma silahlarıyla ilgili konuların birlikte görüşülmesi için anlaştıklarını ifade eden Medvedev, "Görüşme sonunda füze kalkanı konusunda imzalanan ortak bildiriyi de çalışmamızın ortak ürünü olarak görüyoruz. Birçok pozisyonda değişik görüşlere sahip olmamıza karşın, ortak bildiri imzalama düzeyine çıkabildik" diye konuştu.

Ortak bildiride, saldırı ve savunma silahları arasında bağlantı olduğunu vurgulandığını belirten Medvedev, "Bu, ileri bir adım, çünkü anlaşmazlıklar henüz yeniydi. Amerikalı partnerlerimiz de füze kalkanı konusundaki pozisyonlarını formüle etmek için bir ara verdiler. Bu, uzlaşıya yönelik ileri bir adım" dedi.

Obama da yaptığı açıklamada, Rusya'nın Afganistan konusundaki pozisyonunun çok önemli olduğunu belirterek, Rusya ve ABD arasında imzalanan Afganistan'daki uluslararası güçleri desteklemek için gönderilecek kargoların geçişi konusundaki anlaşma sayesinde hem zaman hem de kaynak açısından kazançlı çıkacaklarını söyledi.

Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne yönelik desteğini vurgulayan ve bölgede yeni bir silahlı çatışmaya karşı olduğunu ifade eden Obama, "Gürcistan'ın toprak bütünlüğüne ve bağımsızlığına saygı duyulmalıdır. Bizden hiç kimse askeri çatışma taraftarı değildir. Gürcistan konusu Moskova ve Washington arasında görüş ayrılığı olan konulardan biri" diye konuştu.



Bu haber 487 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,575 µs