one minute yorumu | " /> one minute yorumu | "/>

En Sıcak Konular

Patrik'ten one minute yorumu

6 Temmuz 2009 20:11 tsi
Patrik'ten one minute yorumu Başbakanlık konutunda Erdoğan'ı ziyaret eden Rus Ortodoks Patriği Krill, Başbakan Erdoğan'ın Davos çıkışı için bakın ne dedi...

Başbakanlık Merkez Bina'da yaklaşık 50 dakika süren görüşme, basına kapalı gerçekleştirildi. Erdoğan'ın Davos'taki "one minute" çıkışını gündeme getiren Krill, "Rusya'da, Davos'taki tavrınızı çok takdir ettik. TV'deki konuşmanızı izleyen Ruslar, sizi alkışlayarak duygularını dile getirdi" diye konuştu.

Krill, Antalya'ya gelen Rus turistler için Erdoğan'dan ibadethane de istedi. Erdoğan ise Türkiye'ye gelen ve yaşayan Rusların ibadetleri için her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduklarını söyledi. 21 ilde 315 kilisenin 73 bin kişilik cemaate hizmet ettiğini belirten Erdoğan, "Bunların 161'i istanbul, 69'u Mardin, 14'ü İzmir, 14'ü Hatay'a, 11'i Çanakkale'de. Tarihi anıtsal özellik taşıyan anıt müze niteliğindeki yapılar restore edildi" dedi.

Yüzyıllardır Türklerle Rusların yakın komşuluk münasebetleri içinde olduğunu belirten Krill, "Halklar arasında karşılıklı olarak dini hoşgörü muhafaza edildi. Bugün de ülkeler arasındaki ilişkilerde gelinen aşama çok olumlu noktada. Türkiye'ye gelen Rus turistler, halkların birbirlerini daha yakından tanıması için vesile oluşturuyor" diye konuştu.

Türkler ile Rusların yüzyıllardır yakın komşuluk münasebeti içinde olduklarını belirten Krill, iki halkın karşılıklı olarak dini hoşgörüyü muhafaza ettiklerini ifade etti. Bugün de iki ülke arasındaki ilişkilerde gelinen aşamanın çok olumlu olduğunu vurgulayan Patrik Krill, ''Türkiye'ye gelen Rus turistler, halkların birbirini daha yakından tanıması için vesile oluşturuyor'' diye konuştu.

Krill, Rusya'nın Türkiye'deki dini otoritelerle sıcak ve samimi ilişkiler içinde olduğunu ve Türkiye'nin İspanya ile ortaklaşa gerçekleştirdiği, ''Medeniyetler İttifakı'' girişiminin çok olumlu karşıladığını, yürekten desteklediğini dile getirdi.

Medeniyetler İttifakı sürecinde din adamı ve otoritelerine de yer verilmesinin çok uygun olacağını ifade eden Krill, böylelikle bu girişimlerin din adamları vasıtasıyla daha çok kitlelere ulaşma imkanı bulacağı görüşünü aktardı. Krill'in BM bünyesinde de farklı dinlere mensup otoritelerin bir araya gelerek, sorunlara çözüm arayacağını ve dünya barışına çok olumlu katkılar ortaya koyacağını ifade ettiği öğrenildi. Başbakan Erdoğan'ın da bunun üzerine ''aynen katılıyorum'' dediği kaydedildi.

Başbakan Erdoğan'ın Patrik Krill'e iki ülke arasında 500 yıllık köklü ilişkilerin olduğunu söylediği ve ''Şu andaki ilişkiler mükemmel şekilde çok boyutlu, güçlendirilmiş ortaklık temelinde her gün biraz daha iyiye gidiyor. Nitekim, Rusya bugün birinci partnerimiz. Enerji, turizm ve inşaat sektörlerinde başrol oynuyor'' dediği belirtildi.

-PUTİN'İN ZİYARETİ-

Son dönemdeki Türk-Rus vatandaşları arasında yaşanan evliliklerinin de halklar arasında karşılıklı anlayışın artmasında rol oynadığını vurgulayan Erdoğan'ın, Soçi ziyaretinde Rusya Başbakanı Vladimir Putin ile olumlu bir temas gerçekleştirdiğini ve Ağustos ayında Putin'in Türkiye'ye yapacağı ziyaretin de aynı şekilde geçeceğini dile getirdiği öğrenildi.

Erdoğan'ın, 2008 yılında Türkiye'de ''Rus Kültür Yılı'' kutlandığını hatırlattığı da bildirildi.

Kabulde, Patrik Krill'in, Antalya'ya gelen Rus turistlerin ibadethane ihtiyaçlarını gündeme getirdiği, Başbakan Erdoğan'ın da Antalya'da Rus turistlere her türlü kolaylığı göstermeye hazır olduklarını, Türkiye'de 21 ilde 315 kilisenin 73 bin kişilik cemaate hizmet ettiğini söylediği kaydedildi.

Kiliselerden 161'inin İstanbul'da, 69'unu Mardin'de 14'ünün İzmir'de, 14'ünün Hatay'da, 11'inin ise Çanakkale'de olduğunu hatırlatan Erdoğan'ın tarihi özellik taşıyan anıt müze niteliğindeki yapıların da restore edildiğini söylediği öğrenildi.



Bu haber 1,079 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,654 µs