En Sıcak Konular

Bardakoğlu'ndan kritik açıklama

6 Temmuz 2009 19:31 tsi
Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri Başkanlığında bir araya geldi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu, "Dini kurumların birbiriyle mücadele etmesi ve birbirine karşı yayılmacılık faaliyetlerine girişmesi yerine bugün insanlığın düşar olduğu ahlaki ve manevi boşlukla mücadele etmesi ve dünyada bir ahlak ve manevi ses olarak sesini yükseltmesi daha doğru bir hedeftir" dedi.

Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu ile Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill ve beraberindeki heyet, Diyanet İşleri Başkanlığında bir araya geldi. Basına kapalı gerçekleşen görüşmenin ardından ikili basın açıklaması yaptı.

Bardakoğlu, Kirill'in görev sonrası ilk ziyaretinin Türkiye'ye olmasından ve bu ziyaret kapsamında Diyanet İşleri Başkanlığının da yer almasının kendilerini son derece memnun ettiğini söyledi.

Moskova'ya yaptığı ziyarette Kirill ile uzun ve faydalı bir görüşme gerçekleştirdiklerini anlatan Bardakoğlu, bu ziyarette birçok ortak paydaların olduğunu gördüklerini belirtti. Bardakoğlu, Rusya ile Türkiye arasında ilişkilerin son dönemde gelişmiş olmasının Rusya'nın din özgürlüğü konusunda örnek bir konum sergilemesinin, iki ülkede din ve devlet ilişkilerinin ayrı olması ve ülkelerde dini kurumlara toplum nezdinde itibarın olmasının iki ülke arasındaki ortak paydalar olduğunu kaydetti.

Dini kurumlar arasında son dönemde diyalog, iletişim ve karşılıklı müzakere ortamının ve din özgürlüğünün gelişmiş olmasının kayda değer sevindirici bir husus olduğunu ifade eden Bardakoğlu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile İspanya Başbakanı Jose Luis Rodriguez Zapatero'nun son dönemde girişimiyle ortaya çıkan medeniyetler buluşması tezinin dünyada 100'ün üzerinde ülke tarafından benimsendiğini anlattı.

Ali Bardakoğlu, "Medeniyetleri çatıştırmayı hedefleyen stratejiler ise gündemden düşmüştür" dedi.

Din mensupları ve dini kurumlar arasındaki diyaloğun gelişmesinin beraberinde din özgürlüğünün gelişmesini doğuracağına işaret eden Diyanet İşleri Başkanı Bardakoğlu, Rusya'da bugün 20 milyonu aşkın Müslüman'ın yaşadığını ve diğer din mensupları gibi Rusya'daki Müslümanların da özgürlük içinde olmasının insanlık adına sevindirici bir gelişme olduğunu dile getirdi.

Kirill'in Rusya'daki Müslümanların din özgürlüğüne sahip çıktığını kaydeden Bardakoğlu, öte yandan gerek Rus Ortodoks Kilisesi gerekse Diyanet İşleri Başkanlığının, radikal dini anlayışlara da siyasi ve stratejik amaçlı dini yayılmacı faaliyetlere de karşı olmasının ortak paydayı güçlendirdiğini vurguladı.

Bardakoğlu, şunları kaydetti:

"Radikal dini anlayışlar dinlerin özüne saygısızlık içerdiği gibi insanların huzurunu tehdit eden çok ciddi olumsuz bir gelişmedir. Aynı şekilde siyasi ve uluslararası strateji amaçlı dini yayılmacılık faaliyetleri de netice itibariyle dinleri bir kaos ve gerilim ortamına sevk etmektedir. Dini kurumların birbiriyle mücadele etmesi ve birbirine karşı yayılmacılık faaliyetlerine girişmesi yerine bugün insanlığın düşar olduğu ahlaki ve manevi boşlukla mücadele etmesi ve dünyada bir ahlak ve manevi ses olarak sesini yükseltmesi daha doğru bir hedeftir."

Kirill ile yaptıkları görüşmede dünyanın ahlaki ve manevi gelişmeden giderek uzaklaştığını ve ekonomik gelişmenin ahlakileşmeyi sağlamadığını üzülerek paylaştıklarını ve bu konuda bütün dini kurumların ortak hareket etmesinin ne kadar önemli olduğunu konuştuklarını anlatan Bardakoğlu, "Bugün insanlığın küresel ölçekte maruz kaldığı sıkıntılar, sorunlar, açlık, yoksulluk ve küresel krizler din adamlarının ve dini kurumların ürettiği sorunlar değil. Ama dini kurumlar ve dini liderler bu küresel sorunların çözümünde elini taşın altına koymak ve aktif şekilde rol almak zorundadır" diye konuştu.

Bardakoğlu, Kirill ile görüşmelerinin son derece faydalı olduğunu ve bu görüşmeyle pek çok alanda birlikte çareler üretilebileceğini gördüklerini dile getirdi.



Bu haber 676 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,233 µs