Çin medyasının çirkin oyunu! | " /> Çin medyasının çirkin oyunu! | "/>

En Sıcak Konular

Çin medyasının çirkin oyunu!

6 Temmuz 2009 16:14 tsi

Çin medyasının çirkin oyunu! Uygurların canları pahasına Çin hükümetine karşı gösteri yapmalarının arkasında Çin medyasının adi provokasyonu çıktı. Eki bakan Andican perde arkasını anlattı:

Anasol-D Hükümeti döneminde Türk Cumhuriyetleri ile İlişkilerden sorumlu Devlet Bakanlığı görevini yürüten Prof. Dr. Ahad Andican, Urumçi’de yaşanan olayların perde arkasındaki gerçekleri açıkladı.  24 TV’ye telefonla bağlanan Eski Bakan Andican, dün akşam Urumçi bölgesinde patlak veren ve Çinli güvenlik güçlerinin 140 Uygurluyu öldürdüğü olayların perde arkasındaki provokasyonu anlattı.

Andican’ın aktardığı bilgilere göre Çin’de Uygur Türkleri’nin katledildiği olayların başlancıgı şöyle. “28 Haziran'da bir Çin gazetesi 6 Uygur genci 2 Çinli kadına tecavüz etti diye yalan haber yapınca, Hong Kong’a yakın bir eyaletteki oyuncak fabrikasındaki Çinli işçilerle Uygur işçiler arasında çatışma çıkıyor. 2 Uygur gencinin öldürüldüğü olaylardan sonra büyük bir bölümü Çin Devleti’ne ait olan fabrika yönetimi, olayı Çinliler çıkarmasına rağmen, ayrımcılık yaparak 600 Uygur işçisini işten çıkarıyor. İşten çıkarılan Uygur işçiler konuyla ilgili Urumçu’deki ailelerine bilgi aktarınca, bu durumu protesto etmek isteyen Uygurlar bir yürüyüş düzenliyor. Birkaç bin Uygur Türk’ü gösteri yürüyüşüne başlayınca, Çin Halk Kurtuluş Ordusu’na ait içindeki tankların da olduğu askeri konvoyun hızla Urumçi’ye giriyor ve 4-5 saat devam eden çatışmalardan sonra 140 kişi öldürülüp ve 900 yakın insan da yaralanıyor…”

Olayı bu şekilde özetleyen eski Bakan Andican, “Burada bir etnik çatışma yok. Çin resmi askeri teşkilatlarının göstericiler üzerine ateş açması ve onları öldürmesi var. Urumçi’deki olayda iki etnik grubun çatışması söz konusu değil. Asıl etnik çatışma bir hafta önce Hong Kong’a yakın bir eyalette meydana geliyor. Arada yaklaşık 7 bin kilometre mesafe var.” Dedi.

Dünya ve bazı Türk haber ajanslarının aktardığı gibi Urumçi’de çıkan olayların etnik bir çatışma olmadığını ve ama böyle bir çalışma olduğunun altını çizen Andican ölenlerin milletlerine dikkat çekti: “Çin resmi haber ajansı ölenlerin kim oldukları ve ne şekilde öldükleri konusunda bir açıklama yapmıyor. Yani ölenlerin içinde Han grubu Çinliler yok. Uygurlu Çinliler yok. Ölenlerin ve yakalananların tamamı Uygur Türkü. Şu anda Çin yönetimi ele başı iddiasıyla 90 küsur kişiyi arıyor. Onlar da Uygur Türkü.”









Bu haber 1,125 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,786 µs