-Video | " /> -Video | "/>

En Sıcak Konular

Doğu Türkistan'da sokağa çıkma yasağı -Video

6 Temmuz 2009 16:08 tsi
Doğu Türkistan'da sokağa çıkma yasağı -Video
140 Uygur'un katledildiği Urumçi'deki olaylar sonrası, Çin bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Doğu Türkistan'da baskılara karşı sokağa dökülen Uygur halkına silahla karşılık veren Çin hükümeti bölgede sokağa çıkma yasağı ilan etti.

Olaylar, geçtiğimiz ay telefonlara gelen ve tamamen provakasyon olduğu bizzat Çin hükümeti tarafından açıklanan "fabrikada tecavüz" haberleriyle başlamış, Çinlilerin bir fabrikada çalışan Uygur Türklerine saldırması sonucu iki işçi dövülerek öldürülmüştü.

Yayılan haberin ve tecavüz iddialarının yalan olduğu Çin hükümetinin yaptığı soruşturma sonucu ortaya çıktı, ancak iki Uygur'u öldüren ve çok sayıda Uygur Türkü'nün mallarına zarar verenler hakkında hiçbir yasal işlem yapılmadı.

Bu haksızlık karşısında defalarca seslerini duyurmaya çalışan Doğu Türkistan Türkleri ise her defasında geri çevrildi. Günlerdir devam eden bu gerginliğin ardından seslerini duyurmak için bu kez sokağa dökülen Uygur halkı, alınan son haberlere göre 140'dan fazla kayıp verdi, yaralı sayısının ise 800'ü geçtiği bildirildi.

Çin hükümeti ise çareyi sokağa çıkma yasağı uygulaması başlatmakta buldu. Hükümet ve Çin medyası, olaylardan da sürgündeki Uygur lideri Rabia Kadir'i sorumlu tutuyor.

Çin polisinin eylemcilere sert bir şekilde müdahale ettiği, çok sayıda göstericinin gözaltına alınmaya devam ettiği haberleri gelmeye devam ediyor.

Polisin ve askerin Uygur Türkleri'ne karşı elektrik şoku kullandığı, bazı göstericilerin verilen elektrik şoku nedeniyle hayatını kaybettiği kaydediliyor.

Bağımsız haber kaynakları, gösterilerin Çin polisi eylemciler üzerine ateş açana kadar olaysız sürdüğünü ifade ediyor. Haziran ayında yaşanan olayları ve iki Uygur Türkü'nün öldürülmesini protesto etmek için düzenlenen yürüyüşün polis müdahalesi ile çok sayıda insanın hayatını kaybettiği bir katliama dönüştüğüne dikkat çekiliyor.

ÇİN SÜRGÜNDEKİ UYGURLARI SUÇLUYOR

Guangdong eyaletindeki olaylar sonrası artan gerilim ve yaşanan son katliamla ilgili Çin hükümeti sürgündeki Uygurları ve liderleri Rabia Kadir'i suçluyor. Washington merkezli Uygur Derneği ise yaptığı yazılı açıklamada, "Guangdong'daki cinayetin uygun şekilde soruşturulması durumunda olayların bu boyuta gelmeyeceğine ve Çin polisinin eylemcilere saldırana kadar gösterinin barışçıl bir yürüyüş olarak devam ettiğine" dikkat çekildi.

Dünya Bülteni

İşte Uygurları isyan ettiren o kavga-VİDEO


 

 



Bu haber 1,137 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,260 µs