En Sıcak Konular

Bakanlıktan bebek ölümü açıklaması

6 Temmuz 2009 15:52 tsi
Sağlık Bakanlığı, İnegöl Devlet Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi'nde 4 Temmuzda ölen bebeğin, ''doğumsal kalp hastalığı'' nedeniyle hayatını kaybettiği açıklandı

Sağlık Bakanlığı, Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde meydana gelen bebek ölümüyle ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, Bursa'nın İnegöl İlçesi'nde meydana gelen bebek ölümü ve İnegöl Devlet Hastanesi Çocuk Acil Servisi'ne başvuran bebekler ile ilgili ön inceleme raporuna yer verildi.

Açıklamada, konuyla ilgili Bursa İl Sağlık Müdürlüğü tarafından soruşturma başlatıldığını, Sağlık Bakanlığı tarafından da yenidoğan, çocuk enfeksiyon, kadın hastalıkları ve doğum, enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji alanında uzman kişilerden oluşan bilim heyetinin yerinde incelemelerde bulunmak üzere 5 Temmuzda olay mahalline intikal ettiği belirtilerek, ayrıca, olayın başlangıcından itibaren Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü ve Tedavi Hizmetleri Genel Müdürü'nün de çalışmaları yerinde koordine ettiği ifade edildi.

Bilim Kurulu'nun ilk değerlendirmesinde, ''5 Temmuz 2009 tarihinde İnegöl Devlet Hastanesi'nde yapılan incelemede, ilgili hastanenin doğum servisinde 1 Temmuz 2009'da 10 doğum gerçekleştiği ve doğan bebeklerden çocuk acil servisine şikayet ile başvuran herhangi bir bebek olmadığı'' vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Aynı hastanede 2 Temmuz 2009'da 2'si sezeryan seksiyo ile 7'si normal spontan yolla olmak üzere toplam 9 doğum olmuştur. Sezeryan seksiyo ile doğan 2 bebek morarma ve hipoaktivite ile acil servise başvurmuş, bu bebeklerin tedavi ve takipleri Bursa Dörtçelik Çoçuk Hastanesi'nde yapılmaktadır.

Yine aynı devlet hastanesinde 3 Temmuz 2009'da 13 bebek doğmuş, bunlardan 9'unda morarma ve hipoaktivite şikayetlerinin olduğu gözlenmiştir. Bu hastalardan, 5'i Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nde, 3'ü İnegöl Devlet Hastanesi'nde tedavi ve takipleri yapılmaktadır. Diğer bebekler ise ailelerinin yanında bulunmaktadır.

4-5 Temmuz 2009 tarihlerinde adı geçen hastanede doğan bebeklerle ilgili olarak şu ana kadar tarif edilen şikayetler ile başvuru olmamıştır. Bu tarihlerde doğan toplam 14 bebek anne yanında nisaiye servisinde genel durumları iyi ve aktif olarak beslenmekte ve izlenmektedir.

3 Temmuzda doğan, 4 Temmuzda kaybedilen bir bebeğin otopsi incelemesinde, doğumsal kalp hastalığı nedeniyle hayatını kaybettiği kanaati olmuştur. Konuyla ilgili adli tıp laboratuvar incelemeleri devam etmektedir.''

''YAPILAN İŞLEMLERİN STERİLİTEYE UYGUN''

Açıklamada, İnegöl Devlet Hastanesi'nin doğum salonunda yapılan incelemede, doğum salonuna elektronik kontrollü kapıdan girildiği, girişlerde galoş ve önlük kullanıldığının belirlendiği bildirildi.

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, doğum salonunda 2 adet doğum masası olduğu, doğumların ebeler tarafından yapıldığı, riskli bebeklerde doğum uzmanının çağrıldığı, doğumların steril örtüler kullanılarak yapıldığı, doğum sırasında steril eldiven giyildiği belirtildi.

Açıklamada, ''Doğan bebeklerin steril örtüler ile alındığı, doğum sonrasında bebeklerin doğum salonunda tartılarının yapıldığı, bu salonda K vitamini uygulandığı ve genel durumları iyi ve stabil olanların anne yanına verildiği, anne yanındaki bebeklerin taburcu edilmeden önce muayene edilerek beslenme ve emzirme önerileri verildiği ve ilk doz Hepatit B aşıları yapılarak taburcu edildiği öğrenilmiştir'' ifadesine yer verildi.

Doğumhane incelemesinde yapılan işlemlerin steriliteye uygun yapıldığının tespit edildiği ve şu anda İnegöl Devlet Hastanesi Yenidoğan Yoğun Bakım Servisi'nde 3 bebeğin yattığı belirtilen açıklamada, şu bilgilere yer verildi:

''Bu bebeklerin vital bulguları stabil olup genel durumlarının kritik olmadığı görülmüştür. Şu anda emmeme ve morarma şikayeti ile başvuran bebeklerden 7'si Bursa Dörtçelik Çocuk Hastanesi'nde izlenmekte, bu bebeklerin takip ve tedavileri devam etmektedir.

Hastalardan alınan mikrobiyolojik incelemelerden kan ve BOS kültür sonuçları beklenmektedir. Halen hiçbir hastanın mekanik vantilatör ihtiyacı yoktur. Hastane doğumhane birimi, inceleme tamamlanıncaya kadar hizmete kapatılmış olup inceleme ve değerlendirmeler sürmektedir.

Hastanenin yenidoğan yoğun bakım ünitesi hasta bakımına elverişli olup, bu servisle ilgili bir sorun gözlenmemiştir.''

AA



Bu haber 581 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,401 µs