En Sıcak Konular

Sigara yasağına 13 gün kaldı

6 Temmuz 2009 13:17 tsi
Ertelemeye çalışıyorlar ama...

Sigara yasağının kapsamının 19 Temmuzda genişletileceğini hatırlatan Sigara ve Sağlık Ulusal Komitesi Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, bazı çevrelerin son güne kadar erteleme konusunda çaba gösterdiğini, ancak bunun söz konusu olmayacağını söyledi.

AA muhabirine bilgi veren Prof. Dr. Dağlı, bazı kafe ve restoran işletmecilerin gelir kaybına uğrayacaklarını düşündüklerini, ancak yasakların uygulamaya konulduğu hiçbir ülkede işletmelerin müşteri ve kar oranlarında kalıcı azalma görülmediğini ifade etti.

Prof. Dr. Dağlı, ABD'nin California eyaletinde ya da barlarıyla ünlü İrlanda'da da yasak öncesi benzer endişelerin sürekli dile getirildiğini,buna karşın karlılık anlamında olumsuz bir sonuçla karşılaşılmadığını kaydetti.

Sigara yasağının işletmelere etkisi konusunda bugüne kadar 62'si üniversiteler ve tarafsız bilim adamları, 35'i de sigara üreticisi firmalar tarafından desteklenen toplam 97 araştırma yapıldığını belirten Prof. Dr. Dağlı, sigara firmalarının desteklediği araştırmalar dışındaki çalışmaların hiçbirinde karda azalma tespit edilmediği bilgisini verdi.

Konuya sadece sigara içenler açısından bakılmasına karşın, dünyanın her yerinde olduğu gibi, Türkiye'de de içmeyenlerin, içenlerden sayıca daha fazla olduğunu bildiren Prof. Dr. Dağlı, ''Belki az sayıda sigara içen müşteri kaybedecekler, ancak sigara içenlerin büyük bölümü gelmeye devam edeceği gibi, içmeyen ve daha önce bu mekanlara duman nedeniyle gelemeyen çok sayıda yeni müşteri de gelecek'' dedi.

Türkiye'nin sigarayla mücadele konusunda çok kararlı ve kapsamlı yasal düzenlemeleri hayata geçirdiğine işaret eden Prof. Dr. Dağlı, yasağın kapsamının genişletilmesinin, özellikle turizm sektöründe olumlu etki yapacağını belirtti. Prof. Dr. Dağlı, gelişmiş birçok ülkede restoran, otel ve kafelerde sigara içilmediğini, Türkiye'de de aynı kriterlerin geçerli olduğunu öğrenmenin, bu ülkelerden gelecek turistlerin için olumlu bir gösterge olduğunu söyledi.

-İZMİR İL TÜTÜN KONTROL KURULU BAŞKANI DOÇ. DR. KILINÇ-

İzmir İl Tütün Kontrol Kurulu Başkanı Doç. Dr. Oğuz Kılınç da uygulama kapsamında, nargile içilen mekanlar gibi bazı özel yerlere istisna yapılmasının da söz konusu olamayacağını kaydetti.

Yasanın ifadelerinin çok açık olduğunu, tüm tütün ve tütün mamullerinin yasa kapsamında yer aldığını ifade eden Doç. Dr. Kılınç, ''Nargile içilen yerlerde yasağın uygulanmasıyla bir Osmanlı geleneğinin sona ereceği'' şeklindeki itirazları gerçekçi bulmadığını belirterek, ''Böyle bir mantığı doğru bulmuyorum, burada bağımlılık yapan bir maddeden söz ediyoruz'' diye konuştu.

Doç. Dr. Kılınç, İzmir'in Narlıdere ve Balçova ilçelerinde 14-17 yaş grubu üzerinde nargile hakkında yapılan anket çalışmasının sonucunda, sigara içenlerin büyük bölümünün, sigaranın zararlı olduğunu bilmelerine karşın, nargile için böyle bir bilinç gelişmediğini ve sigara içenlerin yüzde 70'i bırakmayı düşünürken, nargile içenlerin yüzde 75'inin bırakmayı düşünmediğini söyledi.

Doç. Dr. Kılınç, nargileyle tütün içimine adım atan gençlerin büyük bölümünün, ardından sigara kullanmaya da başladıklarını bildirdi.

-İZMİR, TÜRKİYE'NİN BİR ADIM ÖNÜNDE-

Türkiye'de 81 ilde yetkililerin ve sivil toplum kuruluşlarının tütün mamulleri konusundaki düzenlemeler için istekli ve hazırlıklı olduklarını ifade eden Doç. Dr. Kılınç, İzmir'in ise bu konuda ''Türkiye'nin bir adım önünde ilerlediğini'' belirtti.

İzmir merkezinde ve 32 ilçede 300 kişinin Valilik onayıyla denetim konusunda özel olarak eğitim aldığını bildiren Doç. Dr. Kılınç, düzenli devam eden denetimlere 19 Temmuzdan sonra kafe ve restoranların da ekleneceğini söyledi.

''Denetimlerde amacımız üzüm yemek'' diyen Doç. Dr. Kılınç, kimseye haksız cezai işlem yapmak istemediklerini, ancak ''yasaya uyma konusunda art niyetli olduğu hissedilen kişilere de devletin gücünü ve kararlılığını anlatmak gerektiğini'' ifade etti.

Kontrol Grubu olarak İzmir'de esnaf, kamu temsilcilerine, belediyede zabıtalara yönelik toplantılar düzenleyerek, bilgilendirme yaptıklarını belirten Kılınç, İzmir'in Türkiye'ye örnek uygulamaları hayata geçirdiğini, bu nedenle deneyimlerini diğer illerle paylaştığını kaydetti ve ''ABD'de yasaklar konusunda nasıl California öncü rol oynadıysa Türkiye için de İzmir aynı şekilde öncü konumda'' dedi.

aa

 



Bu haber 537 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,232 µs